Головна Новини Політика Скандали Чи пов'язані з вагнерівцями спецслужби Росії, Білорусі, України – опубліковано звіт Bellingcat
commentss НОВИНИ Всі новини

Чи пов'язані з вагнерівцями спецслужби Росії, Білорусі, України – опубліковано звіт Bellingcat

Журналісти-розслідувачі створили досьє, у якому намагались визначити істинну суть подій влітку 2020 р.

17 листопада 2021, 18:08
Поділіться публікацією:

Христо Грозєв, провідний розслідувач Bellingcat, оприлюднив висновки стосовно ситуації з вагнерівцями. Досьє опубліковано на сайті групи.

Чи пов'язані з вагнерівцями спецслужби Росії, Білорусі, України – опубліковано звіт Bellingcat

Затримання 33 найманців з ПВК "Вагнера" спецслужбами Білорусі у липні 2020 р. - фото з мережі

У досьє розглядається два головних питання: 1) чи знали спецслужби Росії та Білорусі про операцію з вагнерівцями; 2) чи українська сторона якимось чином пов'язана з провалом операції.

Згідно з повним досьє розслідувачів, операція з найманцями ПВК "Вагнера" була спланована українськими спецслужбами, а провалилась внаслідок збігу обставин, які склались через п'ятиденну затримку вильоту з Мінська.

Питання 1. Чи знали спецслужби Росії та Білорусі про операцію з вагнерівцями?

Стосовно участі Росії розслідувачі підтверджують, що деякі найманці дійсно звернулись до ФСБ. Вони запитували, чи все нормально з "набором у Венесуелу", яке проводили українські спецслужби. Однак ФСБ, як припускає Bellingcat, не звернуло на це увагу, так як тоді дійсно тривав набір від "Роснефті". Крім того українські оперативники-джерела журналістів пояснили, що набір найманців виглядав легітимно тому, що його прикривав нібито "зрадник" ГРУ. 

Після того, як українська ТСК оприлюднила свої результати, журналісти звернулись до неї щодо певних секретних даних. Ці дані допомогли зробити висновки, чи російські спецслужби втручались у справу:

"Bellingcat не виявила жодних доказів активних заходів російських служб безпеки для боротьби з операцією, а також не містяться вони у розсекреченій частині розвідувальних даних, переданих Комісії".

Стосовно участі білоруських спецслужб, Bellingcat намагався розібратись: чи був серед вагнерівців агент білоруських спецслужб під прикриттям. З'ясувалось, що ця інформація не відповідає дійсності.

Питання 2. Чи українська сторона якимось чином пов'язана з провалом операції?

Єдине, що не знайшло незалежного підтвердження, — це зустрічі, які нібито відбулись між представниками спецслужб та Офісом президента щодо відкладення операції.  Офіс президента не відповів на жодне звернення, надіслане йому розслідувачами.

Хід розслідування

У ході розслідування Bellingcat звернувся до двох оперативників Головного управління розвідки Мінборони. Восени 2020 р. вони погодились дати докладне інтерв'ю, у якому описали усі етапи операції – підготовчі та основні. Їхні слова, а також надані PDF-файли та аудіо-записи, журналісти-розслідувачі перевірили у відкритих джерелах, або іншими засобами, доступними їм. Крім того вони опитали кількох найманців, які підтвердили сказане оперативниками. Більшість наданих свідчень підтверджені.

Однак розслідувачі зауважують, що один з документів, які потрапив до них внаслідок "витоку" від українських спецслужб, був фальшивим. Bellingcat не розуміють, навіщо це було зроблено. Альтернативне припущення: ГРУ ввело оману його ж джерело.

З повним текстом досьє можна ознайомитись за посиланням. Головні підсумки — тут.

Про ставлення української влади до справи найманців ПВК "Вагнера" видання "Коментарі" публікувало відповідний матеріал раніше.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення


Новини