Головна Новини Політика Скандали.Політика Блокування каналів Медведчука: чому Верховний Суд відхиляє позови
commentss НОВИНИ Всі новини

Блокування каналів Медведчука: чому Верховний Суд відхиляє позови

Експерти акцентують увагу на тому, що Верховний Суд відхиляє позови, подані третіми особами

11 лютого 2021, 17:45
Поділіться публікацією:

Верховний Суд України почав виносити рішення по позовах , якими намагалися опротестувати введення указом президента Володимира Зеленського санкцій проти каналів Віктора Медведчука. Чому прийняті саме такі постанови? Як події можуть розвиватися далі? Що можуть зробити ті, хто бореться за скасування санкцій і ті, хто хоче їх посилення? Відповіді на ці та інші питання "Коментарі" шукали разом з експертами.

Блокування каналів Медведчука: чому Верховний Суд відхиляє позови

Канали Медведчука vs Верховний Суд. Колаж: Д. Романюк/Comments.ua

Роль третіх осіб

Експерт з конституційного права Богдан Бондаренко пояснює: "Позови, які відхилив Верховний Суд, були подані не представниками ОТЗЖ, які потрапили під санкції, які не телеканалами. Це робили інші суб'єкти, яких питання санкцій прямо не торкався ".

За словами експерта, з процедурної точки зору мета залучення "третіх осіб" з самостійними вимогами — загальмувати розгляд питання людей, яких реально стосується проблема (в нашому випадку — указ і санкції).

"Тому рішення ВС досить логічно. І процес буде продовжений. Це не крапка, навіть не кома ", — підкреслює Богдан Бондаренко.

Хто і чому подає позови

Віце-президент Світового юридичної альянсу, старший партнер в Адвокатської компанії "Кравець та Партнери" Ростислав Кравець наголошує, що перший позов був залишений без руху (у справі № 9901/22/21).

"Він в десятиденний термін повинен бути виправлений позивачем, що не призвів обґрунтувань порушення указом Зеленського прав, свобод та інтересів, для захисту яких він звернувся до суду, — пояснює експерт. — У справі № 9901/23/21 відмовлено у відкритті провадження за позовом. ВС логічно зазначив, що заяви подано в інтересах і на захист прав інших осіб (власників телеканалів), а не того, хто власне подав позов. Те ж саме — ще з одним подібним позовом. Тобто, звертаються особи, які прямо не пов'язані з власником телеканалу. І не можуть пояснити, в чому власне порушені права тих, хто подає позови. Схоже, ці подачі пов'язані з бажанням деяких осіб прорекламувати себе. Отримує незграбно ".

Ростислав Кравець вважає, що сам потрапив під санкції Тарас Козак і пов'язані з ним телеканали не поспішають з позовами, тому що розуміють — швидке рішення в Україні вони не отримають, виходячи з прикладів попередніх санкцій, які оскаржуються роками.

"Можливо, Козак і телеканали підуть до Європейського суду з прав людини. Не виключаю і політичного рішення. Можуть бути якісь домовленості про перепродаж каналів іншим особам. В Україні таке періодично відбувається, особливо після тиску на власників того чи іншого бізнесу ", — підкреслює Ростислав Кравець.

Нагадаємо, номінальний власник заблокованих рішенням РНБО телеканалів "Україна 112", "Zik" і "NewsOne" Тарас Козак отримав гроші на їх придбання від своєї цивільної дружини. Таку інформацію повідомляють представники Центру протидії корупції, які детально вивчили фінансовий стан і банківські операції депутата.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини