Головна Новини Політика рада Закон про ВККС: чи діятиме він і чи поверне довіру до суддів в Україні
commentss НОВИНИ Всі новини

Закон про ВККС: чи діятиме він і чи поверне довіру до суддів в Україні

Політик Андрій Костін заявив, що закон змінить судову систему в Україні

13 липня 2021, 17:45
Поділіться публікацією:

У вівторок, 13 липня, парламентарії підтримали спочатку ветований Володимиром Зеленським закон №3711-д, який стосується судоустрою і статусу суддів. Про нього багато говорять на міжнародній політичній арені і в Україні. Тому "Коментарі" попросили нардепів оцінити документ і пояснити, як він здатний змінити ставлення суспільства до українських суддів.

Зокрема, нардеп від "Слуги народу" Андрій Костін вважає документ дієвим. Він як професійний юрист назвав кілька аргументів щодо того, як законопроєкт може змінити українські суди.

Закон про ВККС: чи діятиме він і чи поверне довіру до суддів в Україні

Рада підтримала закон про ВККС (фото з відкритих джерел)

"Ми вважаємо документ дієвим, тому що формування Вищої кваліфікаційної комісії суддів України (ВККС) вперше буде проводитися на конкурсній основі. Це принципова різниця між тим порядком, який існував досі, коли відповідні суб'єкти формування просто делегували своїх представників у ВККС.
Тобто, тоді могло не відбуватися ніяких конкурсних процедур. Могли не перевіряти ретельно добропорядність, професійну етику майбутніх членів Вищої кваліфікаційної комісії суддів.
Я вважаю, що за новим законом, де ми передбачили критерії доброчесності, професійної компетентності, для того, щоб дати йому правову визначеність, щоб зменшити випадки оскарження якихось рішень конкурсної комісії. Тому для всього цього ми передбачили норми закону", — заявив він.

Нардеп сказав, що має великі надії на закон, адже міжнародним експертам дістанеться пріоритетність голосу при призначенні членів Вищої кваліфікаційної комісії суддів України.

"У перші два роки комісія складатиметься з представників міжнародних та іноземних організацій, які відіграватимуть ключову роль при прийнятті рішень. Ми очікуємо новий склад ВККС, рішенням якого буде довіряти суспільство і професійна спільнота. Вона завершить перевірку діючих суддів і призначить нових добропорядних суддів для того, щоб люди, український і міжнародний бізнес відчули право на справедливий суд в Україні", — підсумував він.

Раніше адвокат, експерт з питань правоохоронної і судової діяльності, кандидат юридичних наук Мирослава Чорноусько прокоментувала новий закон про ВККС.

На її думку, з огляду на критичні порушення термінів розгляду справ, встановлення правового регулювання процесу формування ВККС було необхідним. Втім, на її думку, передчасно сподіватися на досягнення швидких результатів у зв'язку з прийняттям цього закону, який ще повинен підписати глава держави.

Нагадаємо, сайт "Коментарі" інформував своїх читачів про те, що експерти охарактеризували закон Зеленського про ВККС.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини