Головна Новини Політика внутрішня політика Закон про ВККС прийнятий: як це вплине на судову систему України
commentss НОВИНИ Всі новини

Закон про ВККС прийнятий: як це вплине на судову систему України

Експерти пояснили, чому Зеленський ветував закон про ВККС і як документ вплине на судову систему України після набрання ним чинності

13 липня 2021, 14:34
Поділіться публікацією:

У вівторок, 13 липня, члени українського парламенту підтримали початково ветований Президентом закон №3711-д, що стосується судоустрою і статусу суддів. Згідно з правками від Володимира Зеленського, міжнародним експертам все ж дістанеться пріоритетність голосу при призначенні членів до Вищої кваліфікаційної комісії суддів України. "Коментарі" попросили експертів оцінити це рішення нардепів і перспективи роботи ВККС в цілому.

Закон про ВККС прийнятий: як це вплине на судову систему України

Рада проголосувала закон про ВККС із поправками від Зеленського. Колаж: УП

"Те, що закон із такими правками проголосують, сумніву не викликало"

Експерт з конституційного права Богдан Бондаренко зізнався, що його таке рішення нардепів не здивувало. Фахівець нагадав, що вето президента було накладено через частково конкуруючі між собою правки. Одна з них давала міжнародним експертам вирішальний голос у конкурсній комісії, а згідно з другою для прийняття рішення про призначення члена ВККС необхідно по два голоси українських та міжнародних експертів.

В результаті були враховані наступні пропозиції президента:

- рішення приймається чотирма голосами із шести, якщо його підтримали не менше двох представники міжнародних організацій;

- якщо буде обрано склад ВККС не в повному обсязі — мінімально 11 членів, то в цьому складі має бути шість суддів, щоб дотримуватися рекомендацій Венеціанської комісії.

"Те, що закон із такими правками проголосують, сумніву не викликало. Це дозволяє розблокувати процес добору суддів до ВККС, заблокований із кінця 2019 року, та організовувати конкурси на посади суддів. Що стосується участі в такому відборі міжнародних експертів — тут є як потенційно позитивні, так і потенційно негативні моменти, — зазначає Богдан Бондаренко. — Коли процес буде запущений, стане ясніше, чого в ньому більше — "зради" чи "перемоги".

"Встановлення правового регулювання процесу формування ВККС було необхідним"

Адвокат, експерт із питань правоохоронної і судової діяльності, кандидат юридичних наук Мирослава Чорноусько вважає об'єктивно необхідним доопрацювання законопроєкту. Яка і була проведена.

"Що стосується питання участі міжнародних експертів у призначенні членів ВККС, то воно вже досить тривалий час є дискусійним, тим більше з огляду на вирішальне значення голосу таких експертів. Якщо не брати до уваги питання відповідності таких положень Конституції, а спиратися виключно на практичний аспект, питання не втрачає дискусійності, — зазначає експерт. — Так, по суті, законопроєкт у підтриманої редакції створює передумови для блокування міжнародними експертами рішень комісії".

З одного боку, така можливість може бути корисна з точки зору забезпечення неупередженості рішення, вважає Чорноусько. З іншого ж — постає питання про те, яким чином на практиці буде налагоджено взаємодію в процесі прийняття рішень.

"Тобто оцінювати такі положення однозначно негативно буде передчасним, — підкреслює Мирослава Чорноусько. — Сьогодні основним завданням, на вирішення якої і спрямований законопроєкт, є забезпечення можливості функціонування ВККС з метою подолання кадрової кризи в українських судах. Адже незаповнення вакантних посад суддів звужує можливості доступу громадян до правосуддя".

З огляду на це і критичні порушення термінів розгляду справ, експерт констатує, що встановлення правового регулювання процесу формування ВККС було необхідним. Втім, на її думку, передчасно сподіватися на досягнення швидких результатів у зв'язку з прийняттям цього закону, який ще повинен підписати глава держави.

Нагадаємо, раніше "Коментарі" повідомляли, як експерти оцінюють присутність у відбірковій комісії ВККС іноземних фахівців. Подробиці — в нашому матеріалі.

Також на порталі ви можете дізнатися про те, що Україні принесе заборона на оскарження рішень Ради нацбезпеки і оборони, якщо її підтримають нардепи.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/ua
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Ерофей

13 липня 2021, 14:17

Может хоть рейтинговый список кандидатов в судьи, состоящий из более тысячи практически готовых и "пролюстрированых" кандидатов , заработает. Его начал и создал бывший глава ВККСУ, Игорь Самсин. А вот последователь, бездельник Казьяков, под эгидой коррупционера Филатова, оставил без малей шего движения этот список. Мало того, еще и угробили работу всей ВККСУ, что было нп руку сегодняшней власти. Воровать теперь можно безнаказанно!


Новини