Головна Новини Політика рада Яким законом нардепи почали судову реформу в Україні
commentss НОВИНИ Всі новини

Яким законом нардепи почали судову реформу в Україні

Тепер у Вищій кваліфікаційній комісії суддів будуть присутні троє колишніх або нинішніх українських суддів і троє міжнародних експертів

29 червня 2021, 18:00
Поділіться публікацією:

Вітчизняним суднам варто підготуватися до кардинального реформування. 29 червня народні депутати нарешті підтримали достатньою кількістю голосів оновлення Закону "Про судоустрій і статус суддів", чим, фактично, запустили процес оновлення української судової системи. Інформацію передає "Українська правда", посилаючись на засідання ВРУ.

Яким законом нардепи почали судову реформу в Україні

Нардепи проголосували за закон, який розпочне судову реформу в Україні. Фото ілюстративне

Проєкт закону під номером 3711-Д, який раніше був відправлений на доопрацювання, нині в залі парламенту підтримало відразу 293 народних обранця. Найбільше голосів "за" — відразу 217 — ініціатива отримала від провладної партії "Слуга народу". "Європейська солідарність" дала ще 22 голоси, "Довіра" — 19. Також на підтримку законопроєкту голосували партії "Голос" і "За майбутнє". А ось у "Батьківщині" і ОПЗЖ не знайшлося охочих підтримати документ.

Головним моментом, який прописує прийнятий законопроєкт, є функціонування такої важливої для судочинства організації, як Вища кваліфікаційна комісія суддів (ВККС).

Тепер, щоб стати представником ВККС, потрібно пройти конкурсній відбір у спеціальній комісії, яка складається із шести осіб. Цікаво, що рівно половину з членів ВККС становитимуть незалежні експерти-іноземці. До слова, саме рішення міжнародних представників буде "важити" більше при прийомі членів комісії суддів.

До слова, цей момент у профільному комітеті ВР хотіли видалити з проєкту закону. Зате нардепи вирішили інакше і дозволили колегам з інших країн допомагати українцям в налагодженні функціонування судової системи.

Нагадаємо, раніше "Коментарі" повідомляли, що закон про так званий "суді у смартфоні" нещодавно вступив у силу. Що таке нововведення означає для українців, читайте в нашому матеріалі.

Також на порталі ви можете дізнатися про те, як експерти ставляться до можливої появи заборони на судові розгляди через прийняті рішення членами РНБО.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини