Головна Новини Політика рада Українське тваринництво на межі колапсу, - Медведчук
commentss НОВИНИ Всі новини

Українське тваринництво на межі колапсу, - Медведчук

Лідер ОПЗЖ каже, що чинна влада цілеспрямовано сприяє знищенню тваринництва

28 липня 2020, 16:40
Поділіться публікацією:

Чинна влада не бачить кризи в українському тваринництві і цілеспрямовано сприяє знищенню однієї з найбільш значущих галузей економіки. Про це заявив голова політради партії "Опозиційна платформа ‒ За життя", народний депутат Віктор Медведчук.

Українське тваринництво на межі колапсу, - Медведчук

Політик акцентував увагу на тому, що розвинуте тваринництво – важлива умова продовольчої безпеки України, адже без нього неможливе забезпечення повноцінного харчування населення. Однак, зазначив парламентарій, в нашій країні тваринництво переживає глибоку кризу: фактично галузь перебуває на межі колапсу.

"За даними Державної служби статистики, на 1 червня 2020 року поголів'я великої рогатої худоби в Україні оцінювався в майже 3,47 млн голів, що на 6,6% менше показника на аналогічну дату 2019-го, в тому числі корів – в 1,78 млн голів (-6,3%). Як уточнюється, скорочення чисельності великої рогатої худоби на звітну дату зафіксовано і на сільськогосподарських підприємствах ‒ на 8,5% (до 1,03 млн голів), і в господарствах населення – на 5,7% (до 2,44 млн голів). Крім того, за даними Держстату, поголів'я свиней до початку поточного місяця в порівнянні з показником роком раніше скоротилася на 5,3% (до 6,07 млн голів), овець і кіз ‒ на 6,3% (до 1,47 млн голів), птиці ‒ на 1,9% (до 248,79 млн голів)", – навів статистичні дані Медведчук.

Крім того, зазначив народний депутат, найтяжчу кризу переживає і молочна галузь. За його словами, в січні ‒ червні 2020 року в 7,7 рази зросли поставки вершкового масла в Україну. Що стосується молока і вершків, то імпорт показав приріст у 5 разів.

Віктор Медведчук навів слова аналітика Українського клубу аграрного бізнесу Валентини Кропивко, яка повідомила, що витіснення вітчизняного вершкового масла імпортним товаром з ЄС, переважно польським, пов'язано з більш конкурентними цінами європейської продукції на ринку.

"У Євросоюзі також існує потужна підтримка зазначеного сегмента і стимулювання експортної діяльності. Зменшення ціни, але незначне (-2%) на українську продукцію протягом двох останніх місяців ускладнює конкуренцію з європейським товаром. Вартість останнього просіла на 13%", – сказала експерт.

Як зазначив Медведчук, в січні – червні 2020 року Україна продала за рубіж молочної продукції на $87,5 млн. При цьому значно зменшився експорт вершкового масла (на 43%), а також молока і вершків (на 36%).

Натомість зріс імпорт. За словами експертів, через скорочення поголів'я і виробництва молочної продукції в Україні.

Політик підкреслив, що галузі просто необхідна довгострокова комплексна державна підтримка, однак цієї підтримки немає.

"Чинна влада не бачить кризи однією з найбільш значущих галузей економіки і цілеспрямовано сприяє її знищення для збільшення імпортозалежності України в найважливішому питанні продовольчої безпеки", – підсумував Віктор Медведчук.

Раніше політик заявив, що чинна влада демонструє повну некомпетентність у вирішенні економічних і соціальних проблем, бачить вихід у нарощуванні боргів, а це – пряма дорога до банкрутства України.

Раніше ми повідомляли, що в ОПЗЖ вважають, що Зеленський повністю усунувся від виконання своїх обов'язків і повинен піти у відставку.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини