Головна Новини Політика рада У Раді з'ясовуватимуть обставини окупації Криму: що кажуть експерти
commentss НОВИНИ Всі новини

У Раді з'ясовуватимуть обставини окупації Криму: що кажуть експерти

За результатами перевірок ТСК має ініціювати питання щодо притягнення винних до відповідальності, передбаченої законодавством України

1 лютого 2022, 19:08
Поділіться публікацією:

Верховна Рада 229 голосами "за" проголосувала 1 лютого за створення тимчасової слідчої комісії (ТСК) з подій, що спричинили анексію українського Криму росіянами у 2014 році.

У Раді з'ясовуватимуть обставини окупації Криму: що кажуть експерти

Окупація Криму. Колаж "Коментарі" Д.Романюк

Експерти проаналізували для видання "Коментарі" це рішення, а також чому воно прийнято саме зараз.

Можна особливо нічого не розслідувати – і просто взяти свідчення тих самих Турчинова, Порошенка, дані під присягою. І, зважаючи на них, зробити висновки для ТСК

Заступник директора Українського інституту політики, політичний експерт Кирило Молчанов упевнений, що подібні речі майже за вісім років після власне анексії, навряд чи мають на меті розібратися, хто винен у тому, що сталося.

"Ситуація гранично зрозуміла. Набагато важливіше для чинної влади – продовжувати займатися політичним цькуванням оточення Порошенка. Того ж Турчинова, під час перебування якого в.о. президента анексія і сталася", – пояснює Кирило Молчанов.

Він нагадує, що є знаменита стенограма РНБО від 28 лютого 2014 року, куди виносилося питання щодо військової операції з розблокування Криму.

"Там все дуже зрозуміло, так що особливо нічого розслідувати. Коли був суд щодо держзради Януковича, якого було визнано держзрадником у тому числі в ракурсі здачі Криму, всі інші товариші – Турчинов, Парубій та інші – там виступали. І хто які накази віддавав – зрозуміло. Як і те, до чого це призвело. Тож можна особливо нічого не розслідувати – і просто взяти свідчення тих самих Турчинова, Порошенка, дані під присягою. І,зважаючи на них, зробити висновки для ТСК", – вважає Кирило Молчанов.

Навіть якщо ТСК отримає якісь несподівані результати у своєму розслідуванні, це в нинішній ситуації ні до чого не призведе

Керівник Центру правового аналізу та дослідження політичних ризиків адвокат Михайло Дяденко оцінює створення такої комісії позитивно. Але наголошує, що її слід було створювати ще у 2019 році, після оновлення Ради.

"Її поява одразу після виборів дозволила б відповісти на питання, що хвилювали суспільство. Хто має причетність, що Україна втратила Крим? Хто не діяв, а хто й сприяв окупантам? Але проект постанови про створення такої ТСК було подано лише у січні 2021-го. І більше року минуло до того, як з'явилася ця ТСК", – зазначає експерт.

За його словами, чому події, що спричинили анексію Криму у 2014 році, не розслідували за президентства Порошенка – зрозуміло.

"Після обрання президентом Порошенко фактично заблокував розслідування обставин окупації Криму. Адже соратники п'ятого президента, які були у найвищому керівництві держави, причетні до тих подій. Тут усе зрозуміло. А ось чому цього раніше не робили "слуги" – абсолютно не зрозуміло. Ну, а створення такої ТСК сьогодні можна оцінювати як додатковий тиск на команду Порошенка. Принаймні, саме так це підноситиме і сам Порошенко, і його оточення. Мовляв, усе це просто піар чинної влади та політичне переслідування опозиції. Хоч, як на мене, суспільство має отримати відповіді, – наголошує Михайло Дяденко. – Біда ще й у тому, що якщо навіть ТСК отримає якісь несподівані результати у своєму розслідуванні, то це в нинішній ситуації ні до чого не призведе. Правоохоронна система у нас на стадії напіврозпаду, прокуратура працює вкрай неефективно. І сподіватися, що хтось із українських політиків та чиновників понесе реальну відповідальність за те, що РФ дозволили захопити Крим, не доводиться".

Раніше на порталі "Коментарі" — президент зробив заяву про Крим та Донбас: що відомо .



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення


Новини