Рубрики
МЕНЮ
Моесеенко Валентина
В основі нового підходу до харчування військових в Україні, буде поширений у НАТО підхід до повноцінного різнобічного та різнокалорійного меню, пишуть "Коментарі" з посиланням на допис у Facebook Міністра оборони Олексія Резнікова.
Резніков анонсував реформу харчування в ЗСУ
У планах розробити веганське, халяльне, кошерне і пісне меню. Резніков озвучив зобовʼязання запровадити меню впродовж 4-5 місяців. Це завдання визначили як пріоритетне. Для цього мають створити робочу групу, яка відпрацює питання від процедур впровадження до змісту меню. Викликом Резніков називає те, що існують особливі вимоги до харчування видів, родів і сил ЗСУ: є моряки, десантники, авіація зі своїми особливостями, також є відмінності між харчуванням у польових умовах на фронті та в пункті постійної дислокації.
Окремо йде мова й про те, що спільно з комітетами Міноборони знайде формат, який гарантуватиме безпеку постачальників і зробить закупівлі більш прозорими, а бюджетні кошти — більш доступними для громадського контролю.
"Перебуваючи на публічній службі, я завжди з повагою ставився до різних форм парламентського контролю. Вважаю це ознакою, що Україна – цивілізована держава і рухається у вірному напрямку.Саме тому два дні поспіль я присвятив зустрічам з народними обранцями, не дивлячись на шалений ритм контактів після Рамштайну. Бо це важливо", — каже Міністр.
За словами Рєзнікова, він взяв участь у засіданні Комітету ВРУ з питань національної безпеки, оборони та розвідки, спілкувався з членами парламентського Комітету з питань антикорупційної політики.
"Я відповів на усі запитання і ознайомив народних депутатів з документами. Щоб наші парламентарі мали об’єктивну картину і могли сформувати своє бачення проблематики, яка є важливою для суспільства. Зокрема, усі мали можливість переконатися, що яєць по 17 грн. за штуку в контрактах Міноборони не існує", — пояснює чиновник.
Каже, що пояснив депутатам специфіку закупівлі послуги харчування Міністерством оборони. Зокрема, розповів про досвід та складнощі, з якими зараз стикаються, працюючи за системою каталогу.
Першим викликом у сфері забезпечення харчування ЗСУ, пише, була ліквідація монополії. Це завдання вирішене, незважаючи на опір. Новим завданням є створення правил, які покликані виключити можливість змов та зловживань на місцях між представниками бізнесу та начпродами військових частин.
"Рішення я вбачаю в тому, щоб запровадити у ЗСУ гнучку, але уніфіковану систему меню. В основі формування якого будуть не гроші та калорії, а одиниці виміру (грам/шт.) та калорії. Це поширений у НАТО підхід", — висловлює своє бачення ситуації Рєзніков.
Викликом, переконує, є те, що існують особливі вимоги до харчування видів, родів та сил ЗСУ. Є ВМСУ, десантники, авіація зі своїми особливостями. Є відмінності між харчування у польових умовах на фронті та у пункті постійної дислокації. Весь цей масив необхідно опрацювати. Ми почали готувати ґрунт для цих змін восени, але під час війни маємо діяти акуратно, адже безперервність постачання продовольства – безумовний пріоритет.
Читайте також на порталі "Коментарі" — скандал у Міноборони: інформатака чи корупція.
Новини