Головна Новини Політика Скандали.Політика Скандал у Міноборони: інформатака чи корупція
commentss НОВИНИ Всі новини

Скандал у Міноборони: інформатака чи корупція

Експерти розказали, чи доречно оприлюднювати подібні документи під час війни

24 січня 2023, 12:36
Поділіться публікацією:

Нещодавно в ЗМІ з‘явилася інформація, що Міноборони нібито закуповує для військових продукти за цінами, що вдвічі чи втричі перевищують роздрібні. У відомстві це назвали штучною інформатакою. На думку Олени Щербан, заступниці виконавчого директора Центру протидії корупції, не було належних спростувань з боку Міноборони, які б підтверджували, що це фейк.

Скандал у Міноборони: інформатака чи корупція

Фото: zoda.gov.ua


"Навпаки частково міністр Резніков підтвердив, що такий документ має місце, просто сталися технічні помилки. Як допустили такі помилки у міністерстві такого масштабу, яке фактично розпоряджається половиною бюджету", — каже вона. 


Те, що погоджено звільнення профільного заступника міністра, підтверджує правоту журналістів, додає Щербан. 


Експерт наголошує: позитивно, що за цим контрактом гроші ще не витрачені. Однак, каже експерт, потрібно законодавчо урегулювати те, як повинні здійснюватися оборонні закупівлі, так і притягти до юридичної відповідальності за результатами розслідування НАБУ.


Політолог Володимир Цибулько звертає увагу, що ці дані спершу циркулювали коридорами влади, на них не реагували, тоді їх опублікували. На його думку, оприлюднення подібних документів не повинно відкладатися до закінчення війни. 


"По-перше, це цивільний контроль над військовими витратами, це необхідність. Ми ще не знаємо, за якими ставками закуповувалася амуніція, особливо артилерійські набої. Може спливти таке, що ми посивіємо", — зауважив він. 


На думку експерта, це не вплине негативно на міжнародну допомогу Україні. Цивільний контроль над військовими витратами — ознака здорового суспільства, додав Цибулько. 



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини