Головна Новини Політика рада Розкольні настрої в партіях України: що чекає на «Європейську солідарність» і «Батьківщину»
commentss НОВИНИ Всі новини

Розкольні настрої в партіях України: що чекає на «Європейську солідарність» і «Батьківщину»

Експерти пояснили, чому деякі партії в Україні не виносять внутрішні конфлікти на публіку

24 березня 2021, 12:58 comments1189
Поділіться публікацією:

Відомо про розкольні настрої в ОПЗЖ, "Слузі народу", "Голосі". "Коментарі" поцікавилися в експертів, як йдуть справи в "Європейської солідарності" та "Батьківщині" й чи є там внутрішні конфлікти.

Розкольні настрої в партіях України: що чекає на «Європейську солідарність» і «Батьківщину»

Колаж: Д. Романюк/Comments.ua

"Для більшості фракції "Євросолідарності" політична кар'єра в доступному для огляду майбутньому буде залежати тільки від Петра Порошенка"

Глава Інституту публічної політики та консалтингу (ІНПОЛІТ), політичний консультант Сергій Биков вважає, що "Європейська солідарність" більше нагадує останній притулок для політиків націоналістичного спрямування. Тому в партії майже відсутні розбіжності.

"Для абсолютної більшості фракції політична кар'єра в доступному для огляду майбутньому буде залежати тільки від Петра Порошенка. Єдине яскраве виключення — це Олексій Гончаренко. Він якісний молодий професійний політик, якого чекає велике політичне майбутнє, якщо він не буде часто помилятися", — прогнозує Сергій Биков.

Політсила Юлії Тимошенко, за словами глави ІНПОЛІТ, залишається єдиною командою з ефективною жорсткою вертикаллю управління, що характерно для партій лідерського спрямування.

"Юлію Тимошенко багато зраджували на різних етапах історії, але можна сказати, що етап самоочищення "Батьківщини" закінчився у 2015 році. Після цього, ми не спостерігали жодного скандалу з партійцями або симптомів потенційного розколу. Більш того, партія вміє виховувати молоді кадри. Можна сказати, що це єдина партія, яка приділяє належну увагу кадровому резерву", — говорить Сергій Биков.

"Можуть бути приховані конфліктні настрої, але їх навряд чи зараз будуть демонструвати на тлі ризиків"

Політичний експерт Дмитро Воронков зазначає, що в кожної партії є і якщо так можна висловитися — виховується певний рівень партійної субординації і політики конфіденційності. За його словами, в тій же Партії регіонів часто бували внутрішні конфлікти, але на публіку вони не виносилися.

"Якщо говорити про "Європейську солідарність", то на цьому етапі відсутність конфліктів цілком зрозуміла. Партію об'єднує конкурентна боротьба з фаворитами в особі "Слуги народу" і ОПЗЖ. Тому там цілком можуть бути приховані конфліктні настрої, але їх навряд чи зараз будуть демонструвати на тлі ризиків. Як правило, конфлікти починають спливати вже на етапі лідируючих позицій, коли йде внутрішня боротьба за політичний вплив. У "Євросолідарності" поки не та ситуація. Розхитати ЄС, означає розхитати не тільки перспективи самого Порошенка, а й свої особисті. Через це я б не прогнозував там розколу — поки що", — підкреслює політексперт.

У "Батьківщині", на думку Дмитро Воронкова, ситуація на всеукраїнському рівні гірше, ніж у порошенківської ЄС.

"У партії Тимошенко є дефіцит харизматичних і професійних кадрів. Перш за все, через не настільки високе фінансування, як було раніше. Іншими словами, далеко не всі бажають ставити на "Батьківщину" в рамках особистої політичної кар'єри або політичних інтересів. Тому і проблеми з кадрами. Особливо на місцях. А ось що стосується фракції, то там все більш-менш стабільно. І причин для міжусобиць я поки не бачу. Втім, треба розуміти, що "Батьківщина" — це партія, де все непогано з субординацією і політикою конфіденційності особистої. Там уміють не виносити сварок з хати. Якщо конфлікти не набирають небезпечних обертів", — зазначає Дмитро Воронков.

На його думку, при потрібному вливанні "Батьківщина" цілком може мобілізуватися.

"Юлія Тимошенко — мудрий політик, тож не виключаю, що вона просто вичікує момент, коли вимотаються конкуренти. І тоді, можливо, підключаться більш активно і спонсори", — прогнозує експерт.

Раніше експерти розповіли, чи веде конфлікт в "Голосі" до розколу партії, а також — що відбувається в ОПЗЖ після санкцій для Медведчука.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

тоня

24 березня 2021, 18:22

ЮЛЯ НЕ МУДРА А ХИТРА..


Новини