Головна Новини Політика рада Рада ухвалила ресурсний законопроект: чи дійсно документ шкідливий для України
commentss НОВИНИ Всі новини

Рада ухвалила ресурсний законопроект: чи дійсно документ шкідливий для України

За відповідне рішення проголосували 255 народних депутатів

30 листопада 2021, 15:36
Поділіться публікацією:

У вівторок, 30 листопада, Верховна Рада прийняла у другому читанні так званий ресурсний законопроект № 5600 – про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень, який викликав чимало критики.

Рада ухвалила ресурсний законопроект: чи дійсно документ шкідливий для України

Верховна Рада України - фото з відкритих джерел

Опитані виданням "Коментарі" експерти оцінили це рішення нардепів.

Закон №5600, на жаль, не розвиває країну, не допомагає соціальній політиці, не підвищує життєвий рівень українців

Доктор економічних наук, професор, заслужений економіст України, народний депутат V-VI скликань Олексій Плотніков розмірковує так:

"Прийняття цього закону – неоднозначна подія. Він трансформувався з антиолігархічного в просто ресурсний. Якщо раніше автори цього документа прагнули ущемити відокремлених олігархів (його навіть спочатку називали "антиахметівський") у частині рентних платежів, певних видів бізнесу, то все звелося просто до посилення податкового преса. Так, у ньому прописано оподаткування присадибних ділянок понад певний розмір; введення ПДВ на житло, що будується; збільшення оподаткування нерухомості, що продається протягом року".

Також експерт звертає увагу, що якщо раніше ініціатори цього закону сподівалися отримувати за його допомогою щорічно 25-30 млрд. грн., то зараз говорять про 13-15 млрд. грн.

"У будь-якому випадку це – затикання дірок бюджету. Пошук нових прибутків. Певною мірою це виправдовує законодавців. Адже була крайня необхідність пошуку нових ресурсів для поповнення скарбниці – з погляду балансування держбюджету. Але закон №5600, на жаль, не розвиває країну, не допомагає соціальній політиці, не підвищує рівень життя українців. Лише вичавлює гроші, які знаходяться на руках у населення, – пояснює Олексій Плотніков. – Так, він охоплює деякі позиції, пов'язані з тіньовою економікою, грошові ресурси, яких раніше не діставала рука держави. Але це не компенсує те, що податковий прес на тих, хто працює відкрито, також збільшується".

2022 рік для бізнесу і не тільки для нього буде гірше, ніж дуже складний 2021-й, що спливає

Експерт Української фабрики думки, фахівець у галузі соціальної політики та макроекономіки Юрій Гаврилечко впевнений, що підтримка ВР у другому читанні законопроекту №5600 суттєво погіршить ситуацію для всіх бізнесів України – малого, середнього та великого.

"Сьогодні Рада прийняла, як на мене, один із найшкідливіших для економіки України законопроектів із річного переліку", – наголошує експерт.

За словами Юрія Гаврилечка, цим "дивом фіскальної думки" пропонується:

— трохи підвищити ренту для олігархів (при цьому рента на руду не збільшилася — ось така вона, деолігархізація по-українськи);

– обкласти реальним податком віртуальні і, тому, що не існують у реальності доходи власників земельних паїв, змушуючи майже 7 млн українців швидше та за копійки продати свої 3-4 га землі сільгосппризначення;

– позбавити ФОПів права та можливості займатися виробництвом м'яса птиці та яєць, тим самим відкриваючи ще більше наш внутрішній ринок для імпорту продуктів харчування;

– обкласти купівлю житла ПДВ, спровокувавши додаткове зростання цін на квадратні метри жилої площі;

– надати податківцям більше можливостей для одержання хабарів, наділивши їх правом самостійно блокувати рахунки підприємців.

"Законопроект уже кілька разів відкладався, і його розгляд переносився. Але сьогодні навіть держпереворот, що наближається, анонсований на 1 грудня, не став для нардепів на заваді влаштувати українцям чергову економічну пакість. У результаті, ми вкотре входимо у новий рік зі зростанням податкового навантаження, ускладненням правил ведення бізнесу (привіт РРО для ФОПів з 01.01.2022р) та нереальними макропоказниками держбюджету. Останній, швидше за все, ухвалять вже цього тижня, оскільки вдалося протягнути "ресурсний законопроект". Так що 2022 рік для бізнесу і не тільки для нього буде гірше, ніж дуже складний 2021-й, що спливає", – резюмує Юрій Гаврилечко.

Раніше "Коментарі" писали, які труднощі лягли на плечі українського бізнесу і що чекає на нього найближчим часом.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини