Головна Новини Політика рада Рада ухвалила низку важливих рішень: про що вони говорять - чи вплине це на війну в Україні
commentss НОВИНИ Всі новини

Рада ухвалила низку важливих рішень: про що вони говорять - чи вплине це на війну в Україні

Через війну в Україні збільшили видатки держбюджету

15 серпня 2022, 16:42
Поділіться публікацією:

Верховна Рада підтримала продовження військового стану та мобілізації на 90 днів – до 21 листопада. Крім того, ВР звернулася до ООН, ЄС, ОБСЄ та інших міжнародних організацій щодо ядерного тероризму Росії на Запорізькій АЕС . Було ухвалено й низку інших рішень у ракурсі відображення російської агресії . Як оцінюєте ухвалені рішення? Які будуть наслідки? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

Рада ухвалила низку важливих рішень: про що вони говорять - чи вплине це на війну в Україні

Верховна Рада. Фото: з відкритих джерел

Поки ситуація така, що витрати на оборону зростають, вони становлять понад половину бюджету

Директор аналітичного центру "Третій сектор", політолог Андрій Золотарьов називає продовження військового стану та загальної мобілізації – абсолютно логічними рішеннями, враховуючи російську агресію.

"Інакше вчинити було не можна, – упевнений він. — Війна триває і, схоже, ми виходимо на пік бойових дій. Інша річ, що й восени я не бачу особливих перспектив для скасування воєнного стану. Але, наголошую, це рішення парламенту – очікуване, тут жодних сюрпризів бути не могло. Про що свідчить і результат голосування – "за" висловилися 328 нардепів".

Також Рада збільшила видаткову частину бюджету на 270 мільярдів гривень (відповідний законопроект підтримали 287 нардепів). Причому основна частина суми буде спрямована на потреби Міноборони (241 мільярд) та МВС (23 мільярди).

"Поки що ситуація така, що витрати на оборону зростають. Вони становлять понад половину бюджету. Чи витримає українська економіка такий тиск? Подейкують, що в нас уже дірка у бюджеті 250 мільярдів. І це при тому, що торік усі видатки українського бюджету становили близько 1,2 трильйона гривень, – зазначає Андрій Золотарьов. – А зараз таку суму становлять виключно витрати на безпеку та оборону. Як зіштовхувати зростаючі потреби оборони з нашими сумними економічними реаліями? Одне грошове забезпечення армії майже мільйонної армії чого варте! Але з огляду на важливість цих питань, ВР без жодних дискусій підтримала те, що було спущено з Офісу президента. Інакше вчинити парламентарі у нинішніх реаліях просто не могли. Можна не сумніватися, що до кінця року витрати на оборону тільки зростатимуть".

Воєнний стан зберігатиметься ще й тривалий час після перемоги, в умовах мирного часу

У аналітика, політтехнолога Олександра Кочеткова, продовження воєнного стану (ВС) на 90 днів питань не викликає.

"Більше того, не здивуюся, якщо ВС зберігатиметься ще й тривалий час після перемоги в умовах мирного часу. Бо до цього зобов'язуватиме критичний стан нашої інфраструктури, – пояснює аналітик. – А ось ситуація з використанням Запорізької АЕС як інструменту шантажу з боку рашистів вселяє реальну тривогу".

Кремль, на думку Олександра Кочеткова, не бажає підривати станцію. Але хоче, щоб міжнародне співтовариство, зокрема МАГАТЕ, визнало її фактично російською і всі переговори щодо її роботи вело саме з РФ, а не з Україною.

"При цьому, – продовжує експерт, – будь-які політичні рішення, які приймає Україна і сприяють відображенню агресії, мають вторинний характер стосовно дій ЗСУ. Тільки наші зримі успіхи на фронтах змусять агресора виходити на реально прийнятні для України переговорні позиції".

Читайте також на порталі "Коментарі" – підвищення акцизу на паливо та ремонт доріг під час війни: про що говорять нові ініціативи уряду.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини