Головна Новини Політика рада Перший пішов: чому Новинський відмовився від мандата нардепа – про що це каже
commentss НОВИНИ Всі новини

Перший пішов: чому Новинський відмовився від мандата нардепа – про що це каже

Вадим Новинський може стати не останнім нардепом, який через обставини війни вирішив скласти з себе повноваження

6 липня 2022, 15:37 comments1472
Поділіться публікацією:

Народний депутат Вадим Новинський (свого часу був одним із лідерів фракції Опозиційного блоку, на дострокових парламентських виборах 2019 року пройшов у Верховну Раду як самовисуванець по мажоритарному округу № 57 – Маріуполь) повідомив, що залишає ВР. Запевняє, що має намір займатися гуманітарною, громадською, релігійною та виробничо-економічною діяльністю. Про що ще може говорити таке рішення? Чи стане це тенденцією у Раді воєнного часу? Портал "Коментарі" із цими питаннями звернувся до експертів.

Перший пішов: чому Новинський відмовився від мандата нардепа – про що це каже

Вадим Новінський. Фото: з відкритих джерел

У найближчому майбутньому ми станемо свідками процесів, за яких відбудеться чітке розмежування списку депутатів та списку Forbes

Керівник Фонду "Українська політика" Костянтин Бондаренко зазначає, що Вадим Новинський чітко вказав на причини своєї відмови від депутатського мандата.

"Я не думаю, що слід шукати підводні камені або якесь подвійне підґрунтя під цим рішенням, – вважає експерт. – Тим більше, що Новинський не збирається емігрувати з України, а заявляє про своє бажання й надалі розвивати гуманітарні та соціальні проекти, бізнес, активність на церковній ниві – все те, що було йому близько і відповідало його світогляду. Новинський і до війни висловлювався, зокрема в інтерв'ю, про те, що думає про те, щоб скласти мандат. Очевидно, що в умовах війни, коли його округ став одним із епіцентрів бойових дій, про складання мандата не могло бути й мови. Наразі округ під окупацією, значна частина виборців залишила Маріуполь. У цій ситуації відсутній останній моральний аспект – борг перед виборцями Новинський виконав остаточно".

На думку Костянтина Бондаренка, відмова Новинського від мандату окреслила ще одну тенденцію: швидше за все представники українського великого бізнесу надалі втратять інтерес до парламентської діяльності.

"Можна прогнозувати, що у найближчому майбутньому ми станемо свідками процесів, за яких відбудеться чітке розмежування списку депутатів та списку Forbes. Не можу сказати, що цей процес піде на користь парламентаризму в Україні (все-таки той же Новинський був досвідченим, впливовим, активним і одним із найпродуктивніших народних депутатів, і його неформальну роль у стінах Верховної Ради ще доведеться оцінити і парламентарям, і політологам , та історикам). Але цей процес є об'єктивним і прогнозованим", – резюмує Костянтин Бондаренко.

Ще парочка депутатів теоретично можуть наслідувати приклад Новинського

Політексперт, кандидат політичних наук Олександр Палій розмірковує так:

"Новинський як людина, яка працювала на Росію та проти України, просто боїться показуватися в парламенті, щоб її не заарештували за зраду. Він намагається зробити, щоб про нього на якийсь час забули, про всі його проросійські мистецтва. Пробує, умовно кажучи, закопатись у стог сіна таким чином, щоб залишити собі теоретичну можливість вилізти назад".

На думку Олександра Палія, Новинський завжди намагався зробити Україну більш уразливою.

"І коли прийшла війна, він як виконав завдання, витончено, в міру можливостей, ховається. Думаю, ще парочка депутатів теоретично можуть наслідувати його приклад", – вважає експерт.

Читайте також на порталі "Коментарі" — ЗМІ дізналися про те, що Путін таки прийняв рішення розпочати в країні мобілізацію.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини