Головна Новини Політика рада Перетворимось на путінську Росію. Правозахисники закликають змінити законопроєкт про лобізм
commentss НОВИНИ Всі новини

Перетворимось на путінську Росію. Правозахисники закликають змінити законопроєкт про лобізм

Правозахисні організації звернулися до ВР з закликом внести зміни до законопроєкту про лобізм і врахувати правки, які пропонують представники громадських організацій. Бо виглядає так, що влада хоче встановити над ними контроль, пишуть «Коментарі»

1 лютого 2024, 11:06
Поділіться публікацією:

Низка правозахисних організацій звернулися до Верховної Ради та Комітету з питань правової політики із закликом внести зміни в законопроєкт "Про доброчесне лобіювання" та врахувати всі поправки, які пропонують громадські організації.

Перетворимось на путінську Росію. Правозахисники закликають змінити законопроєкт про лобізм

Влада хоче взяти під контроль громадські організації

Громадські організації в першу чергу пропонують чітко передбачити, що дія закону про лобіювання не поширюється на здійснення та захист громадянами прав і свобод, гарантованих Конституцією та законами України, і на діяльність неприбуткових організацій та неприбуткових установ, зокрема громадських об’єднань.

Правозахисники, які підписали звернення до Верховної Ради, підкреслюють, якщо цього не зробити, то олігархічний вплив на ухвалення рішень органами влади не буде зменшено. Більше того, є загроза, що влада навпаки стане більш закритою, оскільки зможе тиснути на "незручні" громадські організації, які її критикують та вимагають проведення реформ.

"Такі громадяни чи організації будуть зобов’язані реєструватися як "лобісти" під загрозою штрафів, як "іноагенти" в путінській Росії. Тобто буде створена система тиску влади на громадянське суспільство. За участь у круглому столі, скеруванні пропозицій до законодавства, громадську експертизу чи зустріч з посадовцем людей переслідуватимуть як за "незаконне лобіювання",
– йдеться в заяві правозахисних організацій.

Окрім того, вони закликають Верховну Раду чітко сформувати, що саме вони мають на увазі, говорячи про "комерційний інтерес" в законопроєкті про лобізм. Наразі цей пункт сформований так, що будь-яка пожертва на підтримку організації для адвокатування антикорупційних, політичних чи інших реформ може вважатися її "комерційним інтересом".

Тобто, підкреслюють правозахисники, законопроєкт дозволить владі вважати будь-яких активних громадян і громадські об’єднання лобістами та вимагати звітування за кожну зустріч, дзвінок, прес-конференцію та інші "лобістські" заходи. Також влада зможе їх штрафувати й публічно дискредитувати в очах суспільства.

"Тобто не громадяни контролюватимуть владу, а влада контролюватиме громадян і каратиме за їхню громадську активність",
– йдеться в заяві.

Також правозахисники закликають залучити до аналізу й підготовки до другого читання законопроєкту представників бізнес-асоціацій, галузевих об’єднань підприємств, а також представників європейських організацій в Україні, експертів ЄС у сфері лобіювання. 

Заяву підписали майже 70 громадських організацій.

Нагадаємо, "Коментарі" писали, що у законопроєкті про лобізм, прийнятому в першому читанні, є ряд неврегульованихпитань, які закривають доступ до політичних процесів громадським організаціям. Більше того, представники громадських організацій вважають, що представники влади їм вирішили помститися за те, що вони їх змусили відкрити декларації.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини