Головна Новини Політика рада Партія "Слуга народу" в стінах ВР: головні злети та падіння політсили
commentss НОВИНИ Всі новини

Партія "Слуга народу" в стінах ВР: головні злети та падіння політсили

Експерти оцінили діяльність "слуг", а також розповіли про успіхи, провали та невиконані обіцянки

23 липня 2021, 14:19
Поділіться публікацією:

Днями українська правляча партія "Слуга народу" відсвяткувала своє дворіччя в парламенті. Спеціально для порталу "Коментарі" експерти оцінили діяльність політичної сили, а також підбили короткі підсумки про успіхи, провали й невиконані обіцянки "слуг".

Партія "Слуга народу" в стінах ВР: головні злети та падіння політсили

Партія "Слуга народа" - фото з відкритих джерел

Політично партія себе дискредитувала в будь-якому випадку

Політолог Дмитро Воронков оцінює діяльність партії "Слуга народу", як "багато шуму з мінімум ККД":

"Партія більше орієнтувалася швидше на ініціативи популістського характеру, оскільки на них був запит у суспільстві. Йдеться про закон про імпічмент, зняття недоторканності, скорочення депутатського корпусу (хоч до цього так і не дійшло), оновлення судового складу. Однак, якщо аналізувати ці реалізовані ініціативи, то це лише "красива обгортка", яку хотів бачити електорат. Насправді там багато підводних каменів, які з політичної точки зору тільки створюють ілюзію виконаної обіцянки. А насправді дають більше влади президенту і його партії. Серед таких же популістських дій можна відзначити й зміну складу ТКГ щодо Донбасу, яка по факту ні до чого не призвела і не могла призвести. А також уявну боротьбу з олігархатом", — говорить експерт.

Серед досягнень Дмитро Воронков відзначає відкриття ринку землі, прийняття законодавства з всеукраїнського референдуму, зміни виборчого законодавства, диджиталізацію, підвищення рівня зарплат депутатам і чиновникам з метою мінімізувати ризики корупції. Цей метод, за словами політолога, практикується в багатьох країнах Європи.

"А також я б відзначив захист національних інтересів у вигляді накладення санкцій на Медведчука і позбавлення його нафтопроводу, — продовжує політолог, — Що стосується закриття "медведчуківських" каналів, то тут все неоднозначно. Певні успіхи є в ПАРЄ щодо формування коаліції союзників.

Крім того, вважає Дмитро Воронков, в діяльності "слуг" існують і провали:

"Серед провалів — це ігнорування Конституційних норм, хоча це більше стосується президента і ОП — конфлікт з КС і розпуск парламенту в день інавгурації. Відсутність прогресу в боротьбі з корупцією, незадовільна кампанія із вакцинації, відсутність підтримки малого і середнього бізнесу, алогічна тактика щодо локдаунів. Також виокремив би слабку проукраїнську позицію у вигляді сумнівних пропозицій щодо Донбасу — на прикладі всяких капітуляційних "національних платформ". І в цілому в ТКГ делегація плаває з одного боку в іншу (поступки або захист). Слабка робота з деокупації Криму. Програш щодо Північного потоку-2 на міжнародній арені. Невдала кадрова політика щодо ТОП-менеджменту (на прикладі Укрзалізниці)", — підкреслює експерт.

Політолог упевнений, що політично партія себе дискредитувала в будь-якому випадку, безліччю різного роду скандалів з боку "слуг", некомпетентністю кадрів, внутрішніми конфліктами. Ці два роки продемонстрували, що оновлення еліти не завжди дає результат, а швидше створює нові проблеми і може обернутися повною узурпацією влади. Тут, на думку Дмитра Воронкова, швидше за все причина в компетентності.

"Слуга народу" — унікальне явище для української політики

За словами політолога Петра Олещука, партія "Слуга народу" — цікавий феномен у новітній українській політиці:

"Спочатку це був типовий електоральний політичний проект, який повинен конвертувати високий персональний рейтинг новообраного президента Зеленського в мандати Верховної Ради. Власне, це і сталося на дострокових виборах Верховної Ради 2019 року. Водночас  "введення" до парламенту понад 226 депутатів автоматично не створило нову партію, а тільки запустило цей процес. Завершенням створення самої партії можна вважати місцеві вибори минулого року, коли СН змогли отримати найбільшу серед партій-учасниць кількість мандатів на різних рівнях. Очевидно, саме ці люди і стали реальним партійним активом, сприяючи "розвіртуалізаціі "політичної сили", — говорить експерт.

Серед досягнень партії "Слуга народу" за вказаний період, політолог виокремлює наступні:

1. Перемігши на виборах до ВР 2019 року, вони, попри численні прогнози, не "здулися" дотепер, залишаючись за всіма соціологічними оцінками номером один українських політичних рейтингів. Було чимало підйомів і спадів, але, в цілому, це унікальне явище для української політики.

2. СН може звітувати за підсумками роботи в ВР про виконання значної частини передвиборчих обіцянок. Серед найбільш знакових рішень — відкриття ринку землі, легалізація грального бізнесу, скасування недоторканності для народних депутатів. Загалом, знакових рішень було прийнято чимало.

3. СН істотно змінила характер українського політичного дискурсу, посівши позицію "центризму", опонуючи "крайнім проявам", які останнім часом продовжують маргіналізуватися. На цьому тлі не можна оминути й проблеми політичної сили, які теж залишаються стабільними:

— залежність від рейтингу президента Зеленського, з яким тільки й асоціюється політична сила, і рейтинг якого значною мірою визначає і рейтинг політичної сили;

— СН виникла як "віртуальна партія", що існувала "онлайн". Місцеві вибори змінили цю ситуацію, але не можна сказати, що кардинально. Це є і плюсом, і мінусом партії.

— проблеми ідеології залишаються серйозними для СН. Продекларувавши спочатку в окремих заявах "лібертаріанство", в партії зрештою прийшли до "центризму", що одночасно не є вже такою чіткою ідеологічною формулою. Але це також загальна політична проблема.

"Загалом, СН, яка асоціюється з президентом Зеленським і очолювана Корнієнком, виявилася не такою простою, як всі інші передвиборні проекти. Наприклад, успішний на своїх перших виборах "Народний фронт" дуже швидко маргіналізувався і втратив підтримку, але з СН падіння рейтингу хоч і було, але аж ніяк не катастрофічне, тому є всі підстави вважати, що політичний проект перетворюється на одного з основних гравців "партійного ринку", — резюмував Петро Олещук.

Раніше портал "Коментарі" писав, що експерти для видання висловили думку про ІХ скликання українського парламенту через два роки його діяльності.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення


Новини