Головна Новини Політика рада Парламент спростив роботу місцевого самоврядування під час війни: що зміниться
commentss НОВИНИ Всі новини

Парламент спростив роботу місцевого самоврядування під час війни: що зміниться

Віталій Безгін розповів про законопроєкт №7153

24 березня 2022, 20:10
Поділіться публікацією:

Український парламент ухвалив законопроєкт №7153, мета якого — спростити  функціонування місцевого самоврядування та уряду на період воєнного стану. Тепер цей документ суттєво оновлено. Про це повідомив  співавтор закону, керівник парламентського підкомітету з питань адміністративно-територіального устрою та місцевого самоврядування Віталій Безгін.

Парламент спростив роботу місцевого самоврядування під час війни: що зміниться

Парламент прийняв новий закон (фото з відкритих джерел)

Як розповів парламентар,  прийняття законопроєкту  дасть можливість  представникам місцевої влади  швидше та ефективніше ухвалювати рішення в умовах війни.

Зокрема, керівник громади, де не йдуть бойові дії, набуде  права на одноосібне прийняття рішень, необхідних для реалізації  в умовах, коли діє воєнний стан. Це буде :

• затвердження тимчасової структури виконкому;
• внесення змін до місцевого бюджету;
• утворення нових виконавчих органів;
• управління комунальним майном та підприємствами;
• боротьба зі стихійними лихами та небезпечними відходами.

Але вище перераховані рішення  будуть наглядовими зі сторони представників військової адміністрації.

"Законопроєкт також дає громаді можливість оперативного ухвалення будь-яких рішень, оскільки тимчасово призупиняється дія норм про доступ до публічної інформації, про засади регуляторної політики тощо. Аналогічно так само як було вчинено під час першої хвилі пандемії COVID-19", – сказав Віталій Безгін.

Новий документ передбачає, що тепер можливо оперативно, без конкурсу, призначати на посади та звільняти працівників місцевого самоврядування, державних службовців  — зі збереженням трудових прав після завершення воєнного стану. Є в працівника право піти на іншу роботу в період відсторонення.

Разом з тим, заборонено ліквідацію підприємств стратегічного сектору економіки без окремого рішення КМУ

Керівник місцевої громади тепер має право зупинити терміни надання адмінпослуг. Ще  уніфікувати підхід до надання адміністративних послуг, щоб вони максимально справедливо надавались на територіях, де не ведуться  бойові дії, але з обов’язково врахувати безпекові загрози.  

Повноваження районних рад будуть здійснювати районні військові адміністрації, а обласні ради продовжують функціонувати  — крім випадку тимчасової окупації чи оточення обласного центру.  В такій ситуації всі функції переходять військовим адміністраціям.

Законопроєкт відтепер надає можливість Уряду  приймати оперативні рішення за деякими питаннями, які мали б бути врегульовані на рівні закону.

“Однак КМУ своєю чергою зобов’язаний протягом 2 днів подати до ВРУ відповідний законопроєкт. Таке рішення Уряду діє 1 місяць, а ВРУ має час або затвердити законопроєкт, або скасувати таке рішення Уряду", – пояснив співавтор закону.

В Уряді також отримали право змінювати місцезнаходження Кабінету Міністрів та ЦОВВ у разі такої потреби відповідно до вимог воєнного або надзвичайного стану.

Віталій Безгін висловив подяку однодумцям, тим, хто долучився до роботи над законом. Це — представники Міністерства юстиції, Мінрегіону, Кабінету Міністрів, Офісу Президента, Асоціації міст України, НАДС, Мінцифри, всім фракціям  та парламентським групам.

Нагадаємо, що "Коментарі" інформували про те, що Рада встановила кримінальну відповідальність за нецільове використання гуманітарної допомоги.

 




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини