Головна Новини Політика рада Не вирішуються на рівні Указів: нардеп відреагував на заяву Зеленського щодо збільшення ЗСУ
commentss НОВИНИ Всі новини

Не вирішуються на рівні Указів: нардеп відреагував на заяву Зеленського щодо збільшення ЗСУ

Нардеп Сергій Рахманін вважає, що поки є більше запитань, аніж відповідей

1 лютого 2022, 18:40
Поділіться публікацією:

Опозиційний нардеп Сергій Рахманін відреагував на заяву президента Зеленського щодо збільшення чисельності ЗСУ. Політик заявив, що для того, щоб коментувати указ повноцінно, треба його бачити. Він повідомив, що перевіряв, тексту ще нема,  але з'явиться, буде зрозуміліше. Але, навіть без цього указу, якщо спиратися виключно на його опис, який містився у промові Президента, він викликає величезну кількість питань. Про це депутат заявив, спілкуючись із журналістами, передають "Коментарі".

 Не вирішуються на рівні Указів: нардеп відреагував на заяву Зеленського щодо збільшення ЗСУ

Сергій Рахманін (фото з відкритих джерел)

"Поки що він виглядає, як чистий популізм. Ну, по-перше, абсолютно справедливо, Президент не може встановлювати чисельність ЗСУ. Збільшувати чи зменшувати — це прерогатива Верховної Ради України. Це робиться Законами України.  Нагадаю, що влітку минулого року була необхідність збільшити чисельність ЗСУ аж на 11 тисяч. Це було необхідно, у зв'язку з тим, що формувалися сили територіальної оборони. А сили територіальної оборони — це, віднедавна, окремий рід ЗСУ. І відповідно для того, щоб створити систему управління бригад і батальйонів. це — 29 бригад і 150 батальйонів, якщо не помиляюся, треба було їх збільшити на 11 тисяч.  Так от навіть збільшення таке — це тривалі кількамісячні суперечки, в тому числі,  наскільки зважена ця цифра і чи є у нас ресурс щодо збільшення на 11 тисяч. Якщо такі суперечки викликало збільшення на 11 тисяч, то, уявіть собі, які мали б бути суперечки й дискусії щодо збільшення на 100 тисяч",- нагадав Рахманін.

Народний депутат також зазначив, що на даний час  ініціатива Володимира Зеленського викликає багато запитань. Адже на утримання 100 тисяч, потрібно знайти видатки.

"Я вперше чую, щоб такі дискусії відбувалися. Я від жодного з військових не чув навіть розмови про це. Другий момент — будь-яке збільшення видатків на утримання. Будь-яке збільшення будь-чого, навіть збільшення заробітної платні. Теж не регулюється Указами Президента, гроші з'являються в бюджеті після внесення відповідних змін до цього бюджету. Вони вносяться Верховною Радою шляхом голосування. Яким чином це Президент збирається роботи з допомогою указів для мене загадка. Така сама для мене загадка, чому — 100 тисяч? Хто це розраховував та де — ці розрахунки? Які це будуть бригади? Для них треба знайти місця дислокації, харчування, озброєння. Поточна потреба в озброєнні ЗСУ фінансується на 20% від потреби. Якщо ми збираємо збільшити їх на 100 тисяч, то у мене два питання: де ми візьмемо зброю і озброєння та де ми знайдемо гроші на них. Тоді мав би виступити міністр фінансів, голова уряду, який сказав би, що ми знайшли відповідні ресурси. Ініціатива президент розрахована на 3 роки, а він впевнений, що у 2025 році він буде головнокомандуючим? Насправді питань більше, аніж відповідей. Але я би все-таки хотів  дочекатися тексту, можливо, там будуть казкові відповіді. Але, якщо ми говоримо про професіоналізацію ЗСУ, то вона означає не збільшення, а — зменшення. Це означає, що держава має витрачати величезні кошти на утримання. Тут два варіанти: або поступово знаходити гроші і якось утримувати велику армію, або зменшувати її чисельність і вільні гроші пускати на кращий вишкіл, озброєння та інші речі",- заявив політик.

Нагадаємо, що "Коментарі" інформували про те, що Ірина Верещук  прирівняла можливий союз між Польщею, Британією й Україною, до ефективної зброї. На її думку, це той союз, який може дати хороший ефект у військовому та політичному плані. Очевидно, що ми домовлятимемося у різних площинах, тому що зараз економіка – це теж зброя, енергетика – це теж зброя.

 
 



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини