Головна Новини Політика рада Іноземці у Вищій кваліфікаційній судовій комісії: що чекає на українські суди
commentss НОВИНИ Всі новини

Іноземці у Вищій кваліфікаційній судовій комісії: що чекає на українські суди

Експерти оцінили плюси і мінуси прийнятих парламентом правок до Закону «Про судоустрій і статус суддів»

29 червня 2021, 19:34
Поділіться публікацією:

29 червня народні депутати нарешті підтримали достатньою кількістю голосів оновлення Закону "Про судоустрій і статус суддів". Також було погоджено порядок перезапуску такої важливої для судочинства організації, як Вища кваліфікаційна комісія суддів (ВККС) — принциповою правкою від "слуг народу". "Коментарі" попросили експертів оцінити позитив і ризики прийнятих рішень.

Іноземці у Вищій кваліфікаційній судовій комісії: що чекає на українські суди

В Україні розпочнеться судова реформа. Колаж: УП

"Зовнішні управлінці хочуть взяти під контроль суди"

Політичний експерт Михайло Чаплига вважає, що Рада сьогодні виконала вимогу зовнішніх управлінців України, які бажають взяти під контроль судову владу.

"На кону — великий розпродаж нашої держави (земля, Велика приватизація тощо). І зовнішні управлінці хочуть бути впевненими, що якщо за дві копійки куплять те, що коштує мільйон, ніхто у них це (вкрадене, по суті) потім не відбере. У тому числі, після зміни влади. Хочуть просто скупити країну, гарантуючи недоторканність того, що вкрали", — говорить експерт.

Саме тому, за його словами, за кордоном вимагають взяти під контроль призначення суддів, які будуть їм зобов'язані.

"Те, що робили раніше наші президенти, тепер хочуть робити в Україні зовнішні "гравці", транснаціональні корпорації. Розуміють, що це не конституційно, що це порушення законодавства. Що будуть суперечки, тому що хтось хотів би це купити теж. Але розпродаватися все буде задешево", — прогнозує Михайло Чаплига.

На думку експерта, досить по-єзуїтськи звучали фрази, що така правка — рекомендація Венеціанської комісії.

"Та якраз зазначала, що голосування цієї правки несе величезний ризик для українського суверенітету", — підкреслив Михайло Чаплига.

"Таким чином дискредитується ідея євроінтеграції"

Адвокат, керівник Центру правового аналізу та дослідження політичних ризиків Михайло Дяденко вважає, що відновлення роботи ВККС варто вітати. На відміну від поправки, внесеної до відповідного законопроєкту.

"Ситуація, яка склалася в українському правосудді, дуже негативно впливає на права і свободи громадян України. Вони роками не можуть домогтися розгляду своїх справ. Тому запуск роботи ВККС, в якому б форматі він не відбувся, це позитивний результат, — пояснює Михайло Дяденко. — Що стосується поправки 453, яка фактично передає частину національного суверенітету поза конституційним полем якимось міжнародним експертам, це — й іміджевий удар по Україні (ми відмовляємося від частини своєї суб'єктності), і привід для реєстрації кримінальних проваджень у майбутньому щодо осіб, які готували цей законопроєкт і лобіювали цю поправку".

За словами експерта, як показує практика діяльності міжнародних комісій, ніякого позитивного впливу ані на правоохоронну систему, ані на систему боротьби з корупцією в Україні вони не зробила.

"Більш того, таким чином дискредитується ідея євроінтеграції. Адже лобіювання подібних комісій з боку так званих активістів призводить до того, що і професійне співтовариство (судді, прокурори), і загалом громадяни починають негативно ставитися до будь-яких спроб реформ у системі правосуддя. У результаті відбувається дискредитація і міжнародної допомоги Україні в рамках боротьби з корупцією, і самої України", — резюмує Михайло Дяденко.

"Розблокування роботи ВККС вже давно є критично необхідним"

Вже довгий час судова система України суттєво перевантажена, в тому числі, за рахунок недостатнього кадрового забезпечення судів. На цьому акцентує адвокатка, експертка з питань правоохоронної і судової діяльності, кандидатка юридичних наук Мирослава Чорноусько.

"Так, громадяни фактично позбавлені можливості отримати доступ до правосуддя і реалізувати право на справедливий суд, з огляду на заблокований процес добору кваліфікаційного оцінювання та призначення суддів. З огляду на це, нині склалася ситуація, при якій, з одного боку, в судах є низка вакантних посад суддів (іноді це більше 50% від штатної чисельності), а з іншого — низка претендентів на їх заняття, які через недієздатність ВККС не мають можливості це зробити", — пояснює Мирослава Чорноусько.

При цьому, продовжує вона, значний відсоток суддів не має можливості здійснювати правосуддя, враховуючи закінчення 5-річного терміну повноважень.

"Таким чином, розблокування роботи ВККСУ вже давно є критично необхідним для забезпечення можливості нормального функціонування судів, — говорить експертка. — Питання ж включення до складу комісії міжнародних експертів, а тим більше надання їм права вирішального голосу, від початку було суперечним. Втім, сьогодні саме відповідна поправка відіграла ключову роль у тому кінцевому варіанті проєкту, який був підтриманий".

У той же час, додає Мирослава Чорноусько, залишається без відповіді питання про те, наскільки узгоджується з Конституцією положення про фактичну можливість ветування такими міжнародними експертами прийняття рішень про призначення членів комісії і яким чином такий стан відіб'ється на практиці.

Нагадаємо, раніше "Коментарі" повідомляли, що закон про так званий "суд у смартфоні" нещодавно вступив у силу. Що таке нововведення означає для українців, читайте в нашому матеріалі.

Також на порталі ви можете дізнатися про те, як експерти ставляться до можливої появи заборони на судові розгляди через прийняті рішення членами РНБО.





Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/ua
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини