Головна Новини Політика рада Голосування як лакмусовий папірець: експерти розповіли про наслідки прийняття закону про деолігархізацію
commentss НОВИНИ Всі новини

Голосування як лакмусовий папірець: експерти розповіли про наслідки прийняття закону про деолігархізацію

Експерти розклали по поличках, який шанс, що нардепи підтримають або ж не підтримають закон про деолігархізацію

23 вересня 2021, 10:25
Поділіться публікацією:

На пленарному засіданні 23 вересня Верховна Рада розгляне законопроєкт № 5599 про деолігархізацію. Чому нардепи підтримають або ж не підтримають його? Якими будуть наслідки того чи іншого рішення? В ексклюзивному інтерв'ю для видання "Коментарі" в цих питаннях допомогли розібратися експерти.

Голосування як лакмусовий папірець: експерти розповіли про наслідки прийняття закону про деолігархізацію

Верховна Рада. Фото: з відкритих джерел

Точно не повноваження президента через підконтрольну йому РНБО "призначати" олігархів

Директор Агентства моделювання ситуацій Віталій Бала вважає, що є велика ймовірність підтримки законопроєкту про деолігархізацію. І це, на його думку, стане помилкою.

"По-перше, це буде проявом неповаги до наших європейських колег. Законопроєкт спрямований на розгляд до Венеціанської комісії. Та рекомендувала не розглядати його в залі засідань ВР, поки не будуть її висновки. А її висновки завжди обґрунтовані, ніхто не сумнівався в них раніше, — зазначає Віталій Бала. — Друге. Наскільки мені відомо, спільна позиція ЄС і США також негативна стосовно цього законопроєкту. Аргументація — назва законопроєкту не відповідає суті. Це не про боротьбу з олігархами. До того ж потрібно щоб законодавство України узгоджувалося з законодавством ЄС, якщо вже ми підписали угоду про асоціацію. Але ніде в ЄС подібного закону немає. Для боротьби з монополіями цілком вистачає Антимонопольного комітету (при його ефективній роботі) і НАБУ (якщо йому не заважатимуть). Тобто, крім показової неповаги до "Венеціанки", ми ще і не покращимо, м'яко кажучи, взаємини з нашими ключовими партнерами".

До того ж, підкреслює експерт, цей законопроєкт точно не є настільки життєво важливим для України, щоб ставати в позу.

"Сподіваюся, в разі, якщо його таки проголосують, буде подача від ряду нардепів до Конституційного суду України. Причому і так зрозуміло, що він порушує Конституцію. Адже точно не повноваження президента через підконтрольну йому РНБО "призначати" олігархів. Все виглядає як узурпація влади. І є питання щодо свободи слова і тих медіа, які, якщо закон приймуть, будуть ставити в позу, що не дозволяє критику дій влади", — акцентує Віталій Бала.

На його думку, голосування за законопроєкт №5599 стане в деякому роді лакмусовим папірцем, який продемонструє — чи живий в Україні парламентаризм.

Все виглядає як бажання провести за допомогою такого закону зачистку політичних опонентів, щоб легко виграти наступні вибори

Економічний і політичний експерт Тарас Загородній вважає, що ситуація зараз 50 на 50. Так що результат голосування — туманний.

"Підтримки у законопроєкту №5599 немає з багатьох причин, — зазначає він. — У нього не просто так внесено понад тисячу поправок. Ми бачимо і протидію з боку спікера Разумкова, який реально дотримується регламенту. А Офісу президента це не подобається, там хочуть "ламати через коліно". При цьому голосів за зняття Разумкова, який став "незручним" у них теж немає. Можливо, будуть прибрані до другого читання якісь контроверсійні речі, які можуть привести до конкретних олігархів. Наприклад, скасують подачу електронної декларації. Але суті це не змінить. Адже головне завдання — підвісити на гачок всі економічні еліти країни. Спроба вибудовувати олігархічну групу "кварталівців", щоб підім'яти під себе інші. Так з'явилися молодоолігархи часів Януковича — Арбузов, Клименко і інші".

Тарас Загородній акцентує, що розуміння цього породжує протидію у парламенті. У тому числі у фракції "Слуга народу", де теж є вплив олігархату, великого капіталу.

"Навіть деякі партійні групи розуміють, що вони можуть бути наступними. Що цей закон — просто спосіб перерозподілу активів. Ніхто особливо підставлятися не хоче, розуміючи, що самих можуть привести на цю плаху. А позиції в ОП не такі сильні, як би їм хотілося. Маркером є, що Разумков досі спікер. І що він навіть дистанційно (зараз хворіє на ковід) протидіє. Так що факт наявності групи Разумкова, самого Разумкова, його позиції — теж має значення. Протидія закону є і зі сторони великого капіталу. І з боку політиків, які розуміють, що він ударить по них. Під всі чотири критерії "визначення олігархів" підходить той же Петро Порошенко. Все виглядає як бажання провести за допомогою такого закону зачистку політичних опонентів, щоб легко виграти наступні вибори. Це авторитарний шлях — зачистка конкурентного поля, контроль за медіа та фінансами. Скидається на раннього Путіна. І тут на допомогу — цей самий деолігархічний закон", — резюмує Тарас Загородній.

Читайте також на порталі "Коментарі" — Гордон розповів, яку головну мету переслідує влада, просуваючи деолігархічний закон.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Ігор

23 вересня 2021, 11:41

В нас величезна кількість гарних експертів. Чому при такий їх кількості, за 30 років, в Україні тільки занепад? Чомусь в думках/коментарях цих супер-експертів переважає аналіз інтересів різних "патріотичних" угруповань, а ні інтереси країни та суспільства. Таке враження, що аналізуються взаємовідносини Захарченко, Гіві, Мотороли, Пушиліна, Плотницького, ..., які ділять вплив в окупованому Донецьку. Або розборки кланів у Лівії, Афганістані тощо .


Новини