Головна Новини Політика рада Фінансова індульгенція: нардеп пояснив принцип роботи нульової декларації
commentss НОВИНИ Всі новини

Фінансова індульгенція: нардеп пояснив принцип роботи нульової декларації

Люди зможуть віддати державі попередньо несплачені податки і спокійно користуватися наявними фінансами, говорить Ярослав Железняк

4 червня 2021, 13:32
Поділіться публікацією:

Кілька останніх днів народні депутати вносять додаткові зміни до податкової системи України. Це і введення "цифрових податків", якими обкладуть IT-гігантів, працюючих на території держави, і законодавчий дозвіл на подачу так званих "нульових декларацій". Парламентська кореспондентка порталу "Коментарі" Марія Гергелюк дізнавалася, наскільки є важливим пакет законів, які дозволили податкову амністію.

Фінансова індульгенція: нардеп пояснив принцип роботи нульової декларації

Ярослав Железняк розповів про нульову декларацію. Фото із відкритих джерел

Своїми міркуваннями й оцінками наявних на розгляді документів поділився депутат від політсили "Голос" Ярослав Железняк. Політик досить доступно пояснив, як повинна працювати нульова декларація. До слова, якщо у людини немає незадекларованих доходів, з яких не сплачувалися податки, то і подавати ніяких додаткових документів не доведеться.

"Але якщо у вас раптово є який-небудь незадекларований мільйон, то ви маєте вибір, — каже Ярослав Железняк — Або жити як пан Канарейка з відомого твору "Золоте теля", або все ж скористатися нульовою декларацією. Що це? Ви приходите до держави і говорите: "Шановна державо, я справді обманював, справді не задекларував. Ось моя декларація, ось мої 5% від цієї суми, це мої податки. Я заплатив, можна я тепер буду легально, офіційно, через банківські рахунки користуватися цими грошима?" Фактично ви заплатите податки, які мали віддати ще раніше".

Пояснив політик, і скільки доведеться заплатити, якщо скористатися нульовою декларацією.

"Якщо гроші знаходяться в Україні — це 5% від суми. Якщо за кордоном, то вам доведеться завести їх за 9%. Якщо ж ви переведете їх в українські облігації, що допоможе держбюджету, там взагалі лише 2,5%. До речі, виплати можна розстрочити на три роки", — розтлумачив нардеп.

За словами Ярослава Залізняка, подача нульової декларації за наявності "прихованих" доходів не є обов'язковою. Депутат зазначає, така ініціатива — суто добровільна, адже є додатковою опцією, якою можна скористатися за бажання.

"Чи є ризики? Ми заборонили [подачу декларації для] представників країни-агресора, людей зі списку санкцій РНБО, всіх, хто помічений у фінансуванні тероризму, також заборонили [для] чиновників і осіб, які вчинили кримінальний злочин. Це означає, що якщо ви заробили гроші, продаючи наркотики, то такі гроші задекларувати ви не зможете. Тут не буде Колумбії", — додав політик.

Ярослав Железняк нагадав, що у світі є багато позитивних прикладів дії такої податкової амністії. Наприклад, в Індонезії із допомогою нульових декларацій вдалося залучити до держбюджету близько 300 млрд капіталу. А в Грузії, наприклад, така ініціатива знайшла не надто інтенсивний відгук у населення.

Україна, на думку народного обранця, спочатку слід розраховувати на щось схоже із грузинським сценарієм. Особливого припливу грошей в казну депутат не очікує. При цьому все одно називає нульове декларування правильною ініціативою, певною "індульгенцією для фінансових гріхів", адже у людей має бути подібна можливість.

Якщо Рада до кінця підтримає все необхідне, то механізм почне роботу вже у вересні цього року. Як пояснив Железняк, це пов'язано з запуском нової держструктури — Бюро економічної безпеки.

Раніше "Коментарі" повідомляли, як в Україні можуть змінитися розміри податків після чергового етапу пенсійної реформи. Більше подробиць — у нашому матеріалі.

Також на порталі ви можете дізнатися про те, чого від так званого "податку на Google" очікують вітчизняні експерти.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/ua
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Харя Кришны

4 червня 2021, 12:38

А если я отдам ДЫРжаве все налоги, все накопления и банковские счета - мне скажут спасибо? Я просто так спрашиваю :)


Новини