Головна Новини Політика рада Фіктивні витрати партій: чому нардепи хочуть позбавити НАЗК повноважень
commentss НОВИНИ Всі новини

Фіктивні витрати партій: чому нардепи хочуть позбавити НАЗК повноважень

Експерти розповіли, хто має рацію - нардепи або НАЗК

20 березня 2021, 16:15
Поділіться публікацією:

Керівництво всіх фракцій парламенту зареєстрували законопроєкт № 5253, яким пропонується позбавити Національне агентство з питань запобігання корупції права виявляти фіктивні витрати політичних партій. "Коментарі" запитали експертів, хто правий в цій ситуації — нардепи або НАЗК.

Фіктивні витрати партій: чому нардепи хочуть позбавити НАЗК повноважень

Колаж: Д. Романюк/Comments.ua

"Як претензії висувають неможливість досудового опротестування результатів моніторингу"

Викладач Київського національного університету (КНУ) імені Тараса Шевченка, політолог Петро Олещук зазначає, що у вимогах нардепів позбавити НАЗК права виявляти фіктивні витрати політичних партій є раціональне обґрунтування.

"Зокрема, вони  як претензії висувають неможливість досудового опротестування результатів моніторингу. Відповідно, партії не можуть обґрунтувати свої витрати, відповісти на питання, а тому в більшості випадків виявляються "винуватими", про що повідомляють ЗМІ. Це негативно б'є по репутації партій. Власне, з цим і пов'язані відповідні ініціативи керівництва фракцій", — пояснює політолог.

При цьому, він згоден, що проблеми зі звітністю партій дійсно існують.

"Наприклад, можна згадати можливість завищення вартості товарів або послуг, що купуються партіями, що може нести в собі корупційну складову. Тому ці ініціативи поки що можна вважати початком парламентського обговорення, а не кінцевим рішенням, до якого, мабуть, ще далеко", — резюмує Петро Олещук.

"Боротьба з корупцією виглядає як фількіна грамота"

Політтехнолог, експерт Українського центру суспільного розвитку Юрій Подорожній розмірковує наступним чином: "Без сумніву, боротьба з корупцією є пріоритетом, який декларували практично всі парламентські партії. І маючи в сесійній залі гарячі дискусії з питань, які стосуються бізнес-інтересів спонсорів цих політсил, народні депутати з єдністю, якому можна позаздрити, знаходять консенсус з питань, які стосуються їх шкурних інтересів".

Юрій Подорожній нагадує про дискусії, що стосуються фінансування політичних сил.

"Ідея отримувати кошти з бюджету і таким чином відривати політиків від дійних сосків олігархів цілком прийнятна, — підкреслює експерт. — Але на практиці наші ласі до чужого олігархи в черговий раз продемонстрували своє жлобство і вирішили годувати своїх депутатів-утриманців ще й коштом платників податків. Тоді, коли приймалося законодавство про фінансування партій, депутати готові були сприймати всі позиції з контролю за цими засобами, в тому числі й з боку НАЗК. Але час минув — і тепер представники всіх фракцій парламенту реєструють законопроєкт, який робить використання коштів, виділених державою на утримання партій, практично безконтрольним. Цинізм ситуації в тому, що НАЗК (до роботи якого, до речі, є маса претензій як за минулого керівництва, так і за нинішнього) нарила масу порушень у використанні коштів політичними партіями".

На думку Юрія Подорожнього, фракції парламенту повинні внести зміни в законодавство, що стосується фінансування партій. Але — в бік ускладнення використання, обмеження статей витрат і збільшення звітності.

"Інакше боротьба з корупцією виглядає як фількіна грамота. Втім, поки так воно і є", — резюмує експерт.

Раніше ми писали, хто кому протистоїть в ОПЗЖ — Медведчук, Рабинович, Бойко і Льовочкін.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення


Новини