Головна Новини Політика рада Чому влада вирішила змінити «смотрящого» за бюджетом – чи справді назріло питання
commentss НОВИНИ Всі новини

Чому влада вирішила змінити «смотрящого» за бюджетом – чи справді назріло питання

Рахункова палата має бути побудована таким чином, щоб будь-який громадянин, зайшовши на її сайт, дізнався все, що його цікавить з будь-якого питання життя нашої держави

11 квітня 2023, 08:45 comments1282
Поділіться публікацією:

У понеділок, 10 квітня, Рада звільнила Валерія Пацкана з посади голови Рахункової палати. Це рішення влада намагалася провести й раніше, але тоді не вистачало голосів за відставку. Чому назріло питання з кадровими змінами у керівництві Рахункової палати? Що тепер може (і чи може) змінитись? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

Чому влада вирішила змінити «смотрящого» за бюджетом – чи справді назріло питання

Валерій Пацкан. Фото: з відкритих джерел

Рахункова палата перетворилася з контролюючого органу — на орган "чого бажаєте"

Засновник "Студії Здорового Сенсу", підприємець, громадський діяч Павло Себастьянович розмірковує так:

"Зміна керівництва Рахункової палати – це хороша новина. Непогано було б зняти і голову податкового комітету ВР (мова про голову Комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики Данила Гетманцева, відомого своїми ініціативами, спрямованими на максимальне зарегулювання та оподаткування представників бізнес-сфери – прим. ред.), але це, на жаль, поки що не сталося. Щодо РП, то вона перетворилася з контролюючого органу – на орган "чого бажаєте". Ви коли-небудь чули, щоб на підставі звіту Рахункової палати було порушено якусь гучну справу? Я не чув. Пам'ятайте скандал із Нафтогазом, коли Коболєв просто не пустив їх на перевірку. Все це – елементи створення видимості суворого контролюючого органу, котрий насправді давно втратив свій авторитет".

За словами експерта, у нас є зовсім поруч чудовий приклад – Верховна контрольна палата (польськ. Najwyższa Izba Kontroli, NIK) у Польщі.

"Це аналог нашої РП, але той, що має найвищий ступінь довіри в державі. У NIK збирають та аналізують весь спектр інформації, що стосується життя суспільства. А що робить наша Рахункова палата? 10 звітів за рік? Спробуйте зайти на сайт до розділу ПОТОЧНІ ЗВІТИ. Що ви там побачите? Правильно — 404, "Сторінка, яку ви намагалися відкрити — відсутня". Якщо подивіться річні звіти – останній за 2021 рік. А вже квітень – місяць. Рахункова палата має бути побудована таким чином, щоб будь-який громадянин, зайшовши на їхній сайт, дізнався все, що його цікавить з будь-якого питання життя нашої держави. Але там нічого нема. І це питання системи, а не окремих персоналій", – констатує Павло Себастьянович.

Влада може мати дві мети: активізувати цей орган, з його потужними повноваженнями, або просто взяти під контроль

Політексперт, кандидат політичних наук, історик Олександр Палій зазначає, що Рахункова палата – потенційно дуже серйозний інструмент із важливими повноваженнями у справі контролю за держвидатками.

"Але ще з часів президентства Кучми цей інструмент було перетворено на абсолютно непрацюючий орган, через який теоретично можна було наїхати на олігархів, які використовують держфінанси. Але при цьому Рахункова палата цього практично ніколи не робила. Очевидно, все вирішувалося занесенням хабарів", – вважає Олександр Палій.

За його словами, особливої активізації РП ми не побачили й останнім часом.

"У влади може бути дві цілі: активізувати цей орган, з його потужними повноваженнями, або просто взяти під контроль, – припускає експерт. – Найближчим часом ми побачимо, який шлях вона обере".

Читайте також на порталі "Коментарі" – три питання, на які бояться відповідати українські банкіри: експерти дали свої пояснення.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини