Головна Новини Політика рада Чому в Раді взялися лише за обраних проросійських нардепів – хто прийде на їхнє місце
commentss НОВИНИ Всі новини

Чому в Раді взялися лише за обраних проросійських нардепів – хто прийде на їхнє місце

Є підстави говорити, що механізм позбавлення громадянства, а потім – мандата був обраний, тому що СБУ має підозри, що четвірка (Медведчук, Козак, Деркач, Кузьмін) має громадянство інших країн

14 січня 2023, 14:50 comments1259
Поділіться публікацією:

У п'ятницю, 13 січня, Верховна Рада позбавили мандатів 5 депутатів із Опозиційної платформи – За життя (ОПЗЖ). Медведчука, Козака, Деркача та Кузьміна – через позбавлення їх раніше українського громадянства. Аксьонова – за його власною заявою. Цікаво, що Медведчук, Козак та Кузьмін пройшли до парламенту, як списочники, то Андрій Деркач та Андрій Аксьонов, як мажоритарники. Аксьонов переміг на довиборах 28 березня 2021 року в окрузі №50 (Донецька область), а Деркач був обраний народним депутатом у 2019 році за 159 округом (Сумська область). Експерти розповіли виданню "Коментарі", чому влада взялася саме за цих нардепів, а також – чи очікувати на поповнення парламенту за рахунок нових представників "ОПЗЖ".

Чому в Раді взялися лише за обраних проросійських нардепів – хто прийде на їхнє місце

ОПЗЖ. Фото: із відкритих джерел

Цілком ймовірно, що "загін не помітить втрати бійців" — і український парламент просто продовжить працювати ще більш скороченим складом

Кандидат політичних наук, політолог Олексій Якубін упевнений, що ключовим чинником у ракурсі "кого стратити, а кого помилувати" стало те, як поводилися депутати ОПЗЖ після 24 лютого 2022-го, коли почалося широкомасштабне російське вторгнення. Це, наголошує експерт, стало якоюсь точкою біфуркації депутатів.

"Якщо ми говоримо про групу Юрія Бойка, там близько 20 осіб. Вони залишились в Україні. І з перших днів повномасштабного російського вторгнення голосували за проекти, які пропонувала провладна фракція "Слуга народу". Плюс – публічно підтримують владу у контексті оборони України, засудження російської агресії тощо. Частина інших депутатів виявилася з іншого боку барикад. Теж цього особливо не приховуючи. У контексті того ж таки Медведчука був цілий процес. Потім він намагався залишити Україну, його затримали. У результаті відбувся обмін. Козак, Деркач та Кузьмін також перебувають за межами нашої країни і відкрито підіграють або підігрували агресору. Тому все, що сталося з ними, цілком логічно", – пояснює політолог.

На його думку, механізм позбавлення громадянства, а потім – мандата був обраний, тому що СБУ має підозри, а то й докази, що четвірка (Медведчук, Козак, Деркач, Кузьмін) має громадянство інших країн (включаючи російське). Що не вписується у правове поле України. Подібні підозри були і щодо Аксьонова, який був до обрання нардепом мером Добропілля в Донецькій області. Але довести нічого не вдалося. А зараз він добровільно склав мандат.

"Перш ніж говорити про те, чи увійдуть до парламенту наступні спискові депутати від ОПЗЖ, слід зрозуміти, а що взагалі відбувається з цією політсилою? Були судові процеси, була заборона цієї партії. Депутати ніби обрані, а діяльність партії ніби незаконна. Тому абсолютно незрозуміло, чи будуть наступні списочники приведені до присяги. Ну, а про вибори щодо мажоритарки зараз, зрозуміло, говорити не доводиться, – зазначає Олексій Якубін. — Цілком ймовірно, що "загін не помітить втрати бійців" — і український парламент просто продовжить працювати ще більш скороченим складом. Хотілося б почути думку ЦВК – як у ситуації заборони партії реагувати на те, що низка депутатів позбавляються мандата і формально список має рухатися далі".

Мандати забрали у безпосередніх провідників російського впливу в Україні

Голова Центру політичних студій "Доктрина", політичний консультант Ярослав Божко ділиться такою думкою:

"Насамперед мандати ВР забрали у людей, які тривалий час були безпосередніми провідниками російського впливу в Україні та співучасниками операцій російських спецслужб. Це найгучніші імена, найбільш помічені в підривній діяльності. Щодо інших представників ОПЗЖ – процес може бути довшим. Однак влада вже дає сигнали, що позбавлення їх мандатів через новий закон також розглядається та готується".

У випадку з мажоритарниками, продовжує експерт, зрозуміло: на їхніх округах будуть проведені, коли це стане можливим, повторні вибори. У випадку зі списочниками, згідно із законом, мають підтягнутися наступні кандидати з виборчого списку, внесені до ЦВК під час виборів.

"Але хто це буде конкретно – сказати неможливо, адже високі шанси, що "наступні" у списку просто відмовляться від депутатства та зв'язку з ОПЗЖ, коли постане таке питання", – наголошує Ярослав Божко.

Читайте також на порталі "Коментарі" — Бойко підтримав позбавлення мандатів колег з ОПЗЖ: чому зараз екс-регіонал прозрів.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини