Головна Новини Політика рада Чому опозиція змогла б виграти дострокові парламентські вибори, — пояснює експерт
commentss НОВИНИ Всі новини

Чому опозиція змогла б виграти дострокові парламентські вибори, — пояснює експерт

Рейтинг опозиційних партій зріс останнім часом

1 листопада 2021, 20:25
Поділіться публікацією:

Чому опозиція змогла б виграти дострокові парламентські вибори, — пояснює експерт

У парламенті змінилися розстановки сил, фото Вікіпедія

Політичний експерт та заступник директора Українського інституту політики Владислав Дзвидзинський прокоментував результати опитування порталу "Коментарі" у соціальній мережі Facebook про те, якій політичній партії вони довіряють найбільше.

Згідно з результатами нашого опитування, на першому місці опинилася партія "Європейська солідарність", набравши 41,53% голосів користувачів. Партія "Сила та честь" посіла друге місце у рейтингу. Їй, згідно з опитуванням, довіряє 12,5% українців. На третій позиції рейтингу опинилася "Опозиційна платформа — За життя".

Експерт назвав результати опитування яскравою демонстрацією загальних тенденцій, що зараз відбуваються в українському суспільстві. За його словами, це пов'язано з тим, що перебування при владі будь-якої політичної сили завжди знижує рівень її підтримки з боку електорату у будь-якій демократичній країні.

Як стверджує Владислав Дзвідзинський, суттєве зниження рівня підтримки влади є закономірністю і є кілька причин таких настроїв у суспільстві у різних площинах.

"Партія Європейська солідарність (ЄС) рік тому у Києві та Київській області посіла перше місце серед інших політсил, тому логічно, що тенденція зберігається, а рейтинг партії зростає. Соціологія, якою я володію зараз, говорить про те, що рівень підтримки ЄС у Києві та Київській області зараз вдвічі перевищує рівень підтримки "Слуги народу" (СН)",  каже експерт.

Також результати опитування залежать від того, хто був респондентами, тож важливо подивитися на сегмент українців, які активні у Facebook. Зараз ця соцмережа втрачає свою аудиторію вона переходить до інших соцмереж.

Facebook зараз активніша інша частина нашого суспільства, яка мислить далі, бачить глибше. Для них відставка Разумкова — зрада, розстановка лояльних людей на посаді — узурпація, а не акумуляція чи прочищення кадрів. Саме ці тренди визначають настрій", — уточнює Дзвидзинський. 

З іншого боку, в Україні не з'явилося альтернативних політсил із 2019 року. Наразі ми спостерігаємо логічний відкат симпатій від нинішньої влади, в якій українці встигають розчаруватися, у зворотний бік. Це політичний маятник, який хитнувся вже від "СН" у зворотний бік.

Що ж ми бачимо на протилежному боці? Опозицію у вигляді тих партій, які вже давно працюють на політичній ниві.

"Наприклад, у протилежному боці може бути майбутня політсила Разумкова, партія "Удар", але зараз цю нішу займають найбільш структуровані парламентські партії — ОПЗЖ та ЄС, "Батьківщина"",  каже експерт.

Наступна причина такої розстановки сил зараз – це те, що ще за президентства Петра Порошенка він мав свій електорат. Після виборів у 2019 році ця меншість залишилася згуртованою, вони завжди активно спілкувалися та спілкуються у Facebook. Перевага цієї меншості в їхній організованості на тлі погано організованої більшості.

Також однією з причин такого результату опитування є електоральні перетікання тих людей, які у 2019 році були проти Порошенка та проголосували за Зеленського, у бік інших опозиційних політсил. Чому піднялися рейтинги саме ЄС та ОПЗЖ? Бо вони мають партію структуру, регіональні представництва, активно працюють за партійними представництвами, а також мають медійну присутність в Україні.

"Можу припустити, що якщо ці тренди продовжаться і ніщо не змінить існуючий хід подій, такий результат може бути на дострокових парламентських виборах, якби вони відбулися через рік або два",  додав Дзвідзинський.

Як повідомляв портал "Коментарі", експерт розповіла про причину програшу "Слуги народу" у Facebook.





Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини