Головна Новини Політика рада Чи потрібно зараз міняти українське законодавство – на чому потрібно наголосити
commentss НОВИНИ Всі новини

Чи потрібно зараз міняти українське законодавство – на чому потрібно наголосити

Щоб до України реально прийшли інвестиції, необхідні для відновлення та розвитку країни, потрібно зробити низку кроків на законодавчому рівні

12 січня 2023, 16:12
Поділіться публікацією:

Спікер Верховної Ради України Руслан Стефанчук заявив, що після нашої перемоги постане питання про суттєве оновлення українського законодавства. Які основні моменти слід оновити найближчим часом, не чекаючи перемоги? Портал "Коментарі" із цим питанням звернувся до експертів.

Чи потрібно зараз міняти українське законодавство – на чому потрібно наголосити

Верховная Рада Укрїни. Фото: сайт Верховної Ради

У нас багато законодавчих колізій

Народний депутат України IX скликання від партії "Голос", перший заступник голови Комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики Ярослав Железняк наголошує на тому, що законодавство у нас і так постійно оновлюється, змінюється. З тієї простої причини, що життя не стоїть на місці – і ті чи інші закони просто старіють.

"Наприклад, нещодавно ми оновлювали законодавство щодо платіжних систем. Бо платіжний контент настільки пішов далі, що треба було встигати за ним", – розповів нардеп.

І, звісно, продовжує він, колосальний обсяг законодавства змінюється, приймається "з нуля" у рамках євроінтеграції.

"І цей процес продовжується. І це величезний пласт, дуже велика робота. Ті, хто каже, що це можна зробити за рік, просто не бачили реальних обсягів, з якими ми працюємо та продовжуємо. Ми робимо це значно швидше ніж інші країни. Але справ ще в цьому напрямку – непочатий край. Адже законодавці, особливо в умовах війни, мають приділяти увагу й іншим актуальним моментам", – пояснює парламентар.

Крім того, зазначає він, у нас багато законодавчих колізій. Коли — різна термінологія на те саме, коли часом — взаємовиключні моменти.

"Є багато радянських термінів. Основну їхню масу ми прибрали, але близько 15% ще залишилося, – розповів Ярослав Железняк. – І тут також треба працювати".

Потрібно виробити Стратегію економічного розвитку України орієнтовно до 2040 року

Співзасновник Українського інституту майбутнього та Центру економічного відновлення Анатолій Амелін поділився такою думкою:

"Ми маємо групу завдань, які необхідно обов'язково вирішити цього року. Перша – це, звісно, виграти війну. Тому потрібна максимальна допомога оборонному комплексу. І тут на законодавчому рівні слід розширювати можливість приватних оборонних компаній, які в Україні вже з'явилися. Для них необхідно створити зрозуміле, просте правове поле. У США, наприклад, зараз немає жодної національної оборонної компанії – всі приватні. У нас поки що є багато обмежень у цій сфері. І необхідні стимули для розвитку екосистеми ВПК (з урахуванням приватних та державних компаній). А відповідний закон стане, по суті, інструментом, що легітимізує концепцію та добре опрацьовану стратегію, що включає оборонну доктрину, державне планування, створення системи бізнес-інкубаторів, технопарків, фондів (насамперед – державних) для забезпечення замовлення вже працюючих оборонних систем та фінансування нових перспективних розробок. Як робиться в тих же Штатах, Ізраїлі, інших країнах. Із залученням сюди освіти. Тому що система ВПК – це не лише створення нових ефективних систем оборони та наступальних, а й система створення технологій подвійного призначення, екосистеми інновацій, продуктів, які можуть бути потрібні у всьому світі".

Також нам потрібно думати вже сьогодні про відновлення економіки, упевнений експерт. Ми віримо в нашу перемогу – і після завершення війни ми не матимемо часу на розробку якихось стратегій, варіантів "плану Маршалла" тощо, пояснює Анатолій Амелін. Базу, наголошує він, треба готувати вже сьогодні.

"Отже, нам потрібна стратегія повоєнного відновлення економіки. Не просто зруйнованої інфраструктури. Важливо розуміти, яку економіку ми будуємо. Визначити роль та місце України на європейській, світовій економічній карті. І створити умови, щоби прийшли інвестори, – підкреслює експерт. – Тому що західні фонди, прихід яких до нашої країни вже анонсується, більше стосуються відновлення інфраструктури – транспортної, соціальної, енергетичної. Але не бізнесу!".

Український же бізнес, продовжує Анатолій Амелін – це завдання виключно наших уряду та депутатів. Тому, впевнений він, важливо створити умови, за яких інвесторам (як зовнішнім, так і внутрішнім) буде безпечно, вигідно в Україні.

"Отже, потрібно виробити Стратегію економічного розвитку України орієнтовно до 2040 року. Визначаючи роль України на європейському ринку як країни, яка виготовляє високотехнологічну продукцію. Насамперед – оборонного значення. Як країна, що виробляє хайтек-продукції. Країни, де захищені права інтелектуальної власності, приватної власності, яка пропонує якісний медичний сервіс", – пояснює експерт.

За його словами, щоб до нас реально прийшли інвестиції, необхідно зробити низку кроків на законодавчому рівні.

1. Податкова реформа. Український інститут майбутнього, розповідає Анатолій Амелін, протягом минулого року, а також уже у цьому презентував низку досліджень із цього приводу. По суті, нова концепція податкового кодексу 10-10-10. Офіс президента, нагадує він, також розвиває подібну модель із незначними відмінностями. Податкова реформа – антикорупційна, ліберальна – є життєво важливою, акцентує експерт. Щоб капітал не виходив з України, щоб платити податки було вигідно.

2. У нас має з'явитися ринок капіталу. А він, пояснює Анатолій Амелін, неможливий без інституційних інвесторів. Базовими тут є пенсійні фонди, зазначає експерт. Відповідно, необхідне проведення якісної пенсійної реформи. Запуск повноцінної накопичувальної системи, яка акумулюватиме ресурси та перерозподілятиме їх через інструменти фондового ринку.

3. Правовий захист. За 30 років ми так і не спромоглися завершити судову реформу, констатує експерт. І нам потрібне законодавство, яке дозволить вже цього року інкорпорувати британське право, як це зробили Казахстан, Емірати. Щоб інвестор, який заходить в Україну, розумів, що жоден корупційний "мент" не отримає у кума-судді дозволу на "маски-шоу", обшуки. Захист від такого свавілля може забезпечити британська правова система у рамках спеціальної зони, зазначає Анатолій Амелін.

Без тотального перегляду законодавства, із залученням професіоналів, у тому числі аграрного сектору, ми не зможемо рухатися в ЄС так швидко, як маємо намір

Президент асоціації "Український клуб аграрного бізнесу" (УКАБ) Алекс Ліссітса не має сумнівів, що парламенту необхідно переглянути величезну кількість законодавства.

"Низка законів накладаються один на одного, дублюються. Інші – суперечать один одному. Як наслідок – виникають суперечки, які нерідко доходять до суду", – пояснює експерт.

За його словами, серед того, що на сьогоднішній день важливо для бізнесу в цілому, включаючи аграрний:

— необхідність перегляду трудового законодавства;

— ухвалювати пакет євроінтеграційних законів;

— переглянути закони щодо "зеленої енергетики", привівши їх у відповідність до нинішніх реалій;

— зробити потужний перегляд законодавства у сфері освіти та науки, включаючи професійно-технічну, розібратися з діяльністю різноманітних академій з незрозумілими функціями та повноваженнями.

"Має бути неймовірний обсяг роботи, – підкреслює Алекс Ліссітса. – Але без тотального перегляду законодавства, із залученням професіоналів, зокрема аграрного сектору, ми не зможемо рухатися в ЄС так швидко, як маємо намір. І не зможемо так швидко, як би хотілося, відновити країну після перемоги, піднявши рівень життя українців на європейський".

Читайте також на порталі "Коментарі" — війна в Україні: названі ключові складові цьогорічної поразки Росії – чи є вже перспективи.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Ігор

12 січня 2023, 16:21

Ліквідація інституту президентства, конституційного суду, купи прокуратур, податкового та подібних кодексів. У приватних руках не тільки армія, а і контрольні функції та фонди страхування. Україна не Росії програє, вона програє сама собі і всьому старому.


Новини