Головна Новини Політика рада Чергова сесія Верховної Ради: що можуть зробити нардепи для припинення війни на Донбасі
commentss НОВИНИ Всі новини

Чергова сесія Верховної Ради: що можуть зробити нардепи для припинення війни на Донбасі

Експерти вважають, що важливий публічний діалог на цю непросту для українського суспільства тему

9 вересня 2021, 16:24
Поділіться публікацією:

На цьому тижні стартувала робота чергової сесії Верховної Ради, яка повернулася з канікул. Експерти розповіли порталу "Коментарі", які нардепам слід прийняти законопроекти, необхідні для врегулювання конфлікту на Донбасі і підтримки потерпілих в даному конфлікті.

Чергова сесія Верховної Ради: що можуть зробити нардепи для припинення війни на Донбасі

Війна на Донбасі. Колаж "Коментарі" Д.Романюк

Агресивні законопроекти лише зменшують вірогідність досягнення миру, реінтеграції ОРДЛО назад до України

Експерт Українського інституту політики Микола Спірідонов зазначає, що нещодавно до парламенту внесли на розгляд законопроект 5844-1 "Про основи реінтеграції тимчасово непідконтрольних територій України".

"Серед авторів даного документи був і наш інститут, — підкреслює експерт. — Його відмінність від інших подібних законопроектів в тому, що він більш м'який. На жаль, у багатьох, які подавалися раніше, їхні автори пропонують в основному каральні ініціативи. Як і кого будуть карати і так далі. Але оскільки насправді військової перемоги України поки не видно, та й не йдеться про рішення ситуації таким шляхом, потрібно все ж виходити з дипломатичних ходів. А агресивні законопроекти лише зменшують вірогідність досягнення миру, реінтеграції ОРДЛО назад в Україну. Людям, які з різних причин залишилися жити на непідконтрольній території, важливо розуміти, що ніхто їх за це карати не має наміру. Що ніхто не стане переслідувати тих же викладачів шкіл, університетів, співробітників ЖЕКів. Ну, а учасникам бойових дій, які воювали проти нас, слід натякнути, що непогано б їм з цієї території забратися".

На думку Миколи Спірідонова, важливий публічний діалог на цю непросту для українського суспільства тему.

"Адже так чи інакше — назад реінтегрувати ті території потрібно. А для цього потрібна певна гнучкість — і певна гуманітарна робота. І, звичайно, важливо доносити подібну точку зору — позитивний порядок денний — до громадян України, які перебувають по той бік лінії розмежування. На жаль, в прийняття подібних позитивних ініціатив цієї Радою я не особливо вірю, — зізнався експерт. — Але сподіваюся, що дискурс навколо теми реінтеграції ОРДЛО стане все ж менш агресивним".

До відкриття чергової сесії парламенту підготовлена дорожня карта законопроектів із даної тематики

Правовий аналітик благодійного фонду "Право на захист" ( "Право на захист") Еліна Шишкіна повідомила, що до відкриття чергової сесії парламенту коаліція громадських організацій, які займаються захистом прав внутрішньо переміщених осіб (ВПО), і в яку входить БФ "Право на захист ", підготувала дорожню карту законопроектів із даної тематики.

"Дорожня карта зроблена у вигляді світлофора, — зазначає Еліна Шишкіна. — У зеленій зоні — ті законопроекти, які коаліція підтримує і рекомендує їх прийняти якомога швидше. У жовтій — законопроекти, які потрібно відправити на доопрацювання. У червоній — ті, які необхідно відхилити, оскільки їх прийняття може нести значні ризики для прав осіб, які постраждали від збройного конфлікту".

За словами аналітика, карта була роздана народним депутатам. І представники всіх ГО, які брали участь в її розробці, очікують, що парламентарії прислухаються до думки тих, хто вже довго і експертно працює в цій галузі.

"Серед важливих для нас законопроектів, які потрібно приймати: №5177 — про компенсацію за майно, яке було пошкоджено або знищено в результаті збройного конфлікту; № 4487 — про внесення змін до закону про права переселенців; № 5718 — про статус і соціальний захист дітей, які постраждали від бойових дій і збройного конфлікту ", — розповіла Еліна Шишкіна.

Раніше видання "Коментарі" писало, що Верховна Рада закликає світ не визнавати вибори в Держдуму РФ.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення


Новини