Головна Новини Політика президент Які очікування від візиту Зеленського до Фінляндії – чому це важливо
commentss НОВИНИ Всі новини

Які очікування від візиту Зеленського до Фінляндії – чому це важливо

Фінляндія вже надала Україні 15 пакетів військової допомоги на суму близько 1 млрд. євро

3 травня 2023, 15:27
Поділіться публікацією:

У середу, 3 травня, президент України Володимир Зеленський прибув із несподіваним візитом до Фінляндії. Про що свідчить цей візит? Які можуть бути наслідки? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

Які очікування від візиту Зеленського до Фінляндії – чому це важливо

Візит Зеленського до Фінляндії. Фото: з відкритих джерел

За результатами візиту президента Зеленського до Фінляндії ми почуємо про надання додаткових пакетів допомоги

Екс-дипломат, політичний експерт, заступник командира роти добровольчого формування Бориспільської місцевої територіальної громади №1 Вадим Трюхан нагадує, що Україну двічі, у травні минулого року і в березні цього, відвідувала прем'єр-міністр Фінляндії Санна Марін. Щоправда, зараз вона йде у відставку через те, що правляча Соціал-демократична партія програла вибори. Але тут важливим є сам факт того, що Гельсінкі підтримував і продовжить підтримувати Київ.

"Був у столиці України з офіційним візитом наприкінці січня 2023 року і президент Фінляндії – Саулі Нііністьо. Нагадаю також, що Фінляндія надала нам 15 пакетів військової допомоги на суму близько 1 млрд євро. Плюс – вона нещодавно стала новим членом НАТО, а у військовому плані ця країна має одну з найпотужніших армій у Європі", – зазначає Вадим Трюхан.

Він також звертає увагу, що сьогодні у Гельсінкі відбудеться Північноукраїнський саміт, у якому візьмуть участь прем'єр-міністри Данії, Ісландії, Норвегії та Швеції.

"Отже, цілком логічно, що візит українського президента відбувається саме зараз, – зазначає експерт. – За своїм протокольно-змістовним наповненням він складений практично ідеально. Упродовж дня Зеленський зможе провести зустрічі з керівництвом усіх п'яти північноєвропейських держав. Напередодні давно і неодноразово анонсованого контрнаступу таке звіряння годинника піде на користь Україні".

На думку Вадима Трюхана, за результатами ми почуємо про надання додаткових пакетів допомоги.

"І не почуємо, через чутливість цих тем, про деякі прориви щодо додаткових видів озброєння, які можуть надати нам наші Північно-Європейські партнери, – прогнозує він. – Слід звернути увагу, що буквально напередодні візиту та сама Данія оголосила про виділення чергового пакету допомоги Україні на суму близько 250 тис. євро. Крім того, у Гельсінкі обговорюватимуться, зокрема, і європейські та євроатлантичні перспективи України".

Скандинавські країни, схоже, готові вибудовувати певні відносини з Україною

Керівник Центру громадської аналітики "Вежа" Валерій Клочок розмірковує так:

"Президент країни, яка веде оборонну війну проти російської агресії в умовах широкомасштабного вторгнення РФ, може собі дозволити здійснювати нехай і неанонсовані, але закордонні візити. Це свідчить про те, що ситуація в Україні контрольована щодо здатності відбивати атаки окупаційних військ. І зараз завдання президента – налагоджувати контакти з нашими потенційними партнерами. По дипломатичній лінії – нарощувати допомогу".

За словами експерта, показовим є те, що під час візиту відбудеться Північно-український саміт.

"Скандинавські країни, схоже, готові налагоджувати певні відносини з Україною. З огляду на те, що Фінляндія вже стала членом НАТО, а Швеція перебуває на шляху до цього, враховуючи дуже серйозний вплив на загальноекономічну ситуацію тієї ж Норвегії (один із найпотужніших постачальників газу до ЄС після відмови від російських енергоносіїв), враховуючи власне економічну міць названих країн – вони можуть впливати на стан справ у Євросоюзі. І здатні дати відсіч російській агресії на півночі Європи. Отже, зміцнювати співпрацю з ними – дуже важливо для нас. І сьогоднішній візит президента Зеленського дає надію на те, що взаємовигідна співпраця поглиблюватиметься. І економічний, і військовий. У цьому сенсі візит – показовий", – упевнений Валерій Клочок.

Він припускає, що за підсумками цього візиту ми можемо отримати фіксацію фінансової та військової підтримки, яку скандинавські країни нам уже надають, відповідно до своїх можливостей. З перспективами збільшення різноманітної підтримки.

Можливо, Володимир Зеленський попросить лідерів Фінляндії посилити підтримку України, зокрема зброєю

Візит президента Зеленського до Фінляндії показує, що він хоче розширити географію, коло візитів. Так вважає Володимир Дубовик, директор Центру міжнародних досліджень, доцент кафедри міжнародних відносин Одеського національного університету імені Мечникова.

"Це демонструє його впевненість у відносній стабільності ситуації, надає деякий психологічний тиск на противника", — пояснює експерт.

Він наголошує, що країни Північної Європи послідовно підтримують Україну. Тож це ще й візит подяки.

"Можливо, Володимир Зеленський попросить лідерів Фінляндії посилити підтримку України, зокрема, зброєю. І, звичайно, можна побачити зв'язок цього візиту із нещодавнім вступом Фінляндії в НАТО. Оскільки Україна наполегливо ставить питання про своє членство перед Альянсом, візит до країни, яка нещодавно вступила до нього, виглядає логічним", – резюмує Володимир Дубовик.

Читайте також на порталі "Коментарі" — РФ не припиняє удари ракетами та дронами: про що це говорить – чого чекати далі.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини