Головна Новини Політика президент Які очікування від турне Зеленського Західною Європою: що важливо для України
commentss НОВИНИ Всі новини

Які очікування від турне Зеленського Західною Європою: що важливо для України

Ситуація на фронті, весь розвиток подій російсько-української війни, підштовхують до того, щоб проактивно говорити про постачання зброї, фінансову допомогу Україні

13 лютого 2024, 12:12 comments1918
Поділіться публікацією:

Цього тижня президент України Володимир Зеленський нібито планує здійснити турне Західною Європою. Згідно з інформацією Bloomberg, у його планах – відвідати Францію, Німеччину (зокрема взяти участь у Мюнхенській безпековій конференції), не виключено, що і Великобританію. Які очікування від цих ймовірних візитів, особливо на фоні тривожних новин із США? Видання "Коментарі" із цим питанням звернулося до експертів.

Які очікування від турне Зеленського Західною Європою: що важливо для України

Володимир Зеленський. Фото: сайт Офісу президента

Поїздка Зеленського особливо важлива у світлі того, що Макрон переніс свій візит до України

Директор Інституту світової політики, політичний експерт, автор книги "Гібридна війна" Євген Магда нагадує, що реалізація зовнішньої політики є однією з прерогатив у роботі президента. Тому, пояснює він, не дивно, що Зеленський планує європейське турне з метою поспілкуватися з нашими послідовними партнерами.

"Думаю, така поїздка особливо важлива у світлі того, що президент Франції Еммануель Макрон із міркувань безпеки переніс свій візит до України", – зазначає експерт.

За його словами, ситуація на фронті, весь розвиток подій російсько-української війни, підштовхують до того, щоб проактивно говорити про постачання зброї, фінансову допомогу Україні. Десь подякувати, десь натякнути на необхідність збільшення підтримки.

"Та сама Мюнхенська безпекова конференція є місцем обговорення важливих проблем. І присутність там українського президента дозволить не відсунути на другий план проблему російсько-української війни. Я сподіваюся, що Зеленський знайде можливість поспілкуватися там не лише з європейськими лідерами, а й із американськими сенаторами, які також прибудуть до столиці Баварії. І наголосити, що американська підтримка для нас надзвичайно важлива, що ми залишаємося стратегічними партнерами США, що успіх України – один із стратегічних інтересів самих Штатів", – констатує Євген Магда.

Європейському політикуму час змінювати стратегію

Кандидат наук із держуправління Юрій Гаврилечко зізнався, що особливих очікувань у нього щодо європейського вояжу президента та Мюнхенської безпекової конференції – немає.

"За два роки повномасштабної війни в Україні європейці, за винятком наших найближчих сусідів, так і не усвідомили, що світ уже живе у стані Третьої світової. А її гаряча фаза, якщо й надалі продовжувати ігнорувати реальність та сподіватися на те, що "санкції допоможуть зупинити Путіна", скоро прийде до Європи", – попереджає Юрій Гаврилечко.

На його думку, саме це усвідомлення може стати ключовим моментом у зміні стратегії поведінки європейського політикуму.

"А допомогти цьому процесу усвідомлення може візит президента України, – вважає експерт. – Тим більше, що він пройде на фоні інформаційної хвилі від чергових заяв Трампа про можливий вихід США з НАТО через катастрофічно низькі витрати Європи на оборону та безпеку, перекладання тягаря фінансування Альянсу на США".

Читайте також на порталі "Коментарі" – про що говорять позитивні сигнали зі США для України: що важливо у риториці Трампа.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Ігор

13 лютого 2024, 12:40

А перед російсько-щелепним Янетряпка - розбитоє корито! Недаремно божевільний гопник несамовито переслідував Пушкіна. Образ злого бородатого Карли з юдейських земель у Руслан і Людмила не давав йому спати по ночах, як і закривавлне населення зникаючої України.


Новини