Головна Новини Політика президент Як змінився Зеленський з 2019 року: у чому сила та слабкість українського президента
commentss НОВИНИ Всі новини

Як змінився Зеленський з 2019 року: у чому сила та слабкість українського президента

У 2019-му багатьох лякало, що Зеленський не має досвіду держуправління, розуміння реалій функціонування держави, зараз же у нього таке розуміння точно з'явилося

2 лютого 2024, 13:00
Поділіться публікацією:

Американський журналіст Саймон Шустер написав книгу The Showman (Шоумен) про президента України Володимира Зеленського. У ній, серед іншого, вказує на те, що харизматичний молодий комік-оптиміст біля керма країни зразка 2019 року до 2023-го перетворився на впевнену, жорстку, уперту, десь навіть мстиву людину. Чи згодні з такими характеристиками? У чому сила та слабкість українського президента? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

Як змінився Зеленський з 2019 року: у чому сила та слабкість українського президента

Як змінився Володимир Зеленський упродовж років війни. Фото: 24 канал

Зеленський став реальним політиком

Аналітик, кандидат політичних наук Олеся Яхно поділилася такою думкою:

"Те, що Зеленський зараз та Зеленський зразка 2019-го – це різні політики – факт. У нас ситуація у країні кардинально змінилася. Це не могло не вплинути на її керівника. 2019-го Зеленський з легкістю йшов у президенти, роздаючи всякі обіцянки. Але 2022-го він опинився в інших реаліях – реаліях повномасштабного російського вторгнення. Це не могло не вплинути...".

Говорячи про трансформації Зеленського за цей період, аналітик наголосила не на тих чи інших якостях, про які пише Саймон Шустер, а на тому, що Зеленський став реальним політиком. У тому сенсі, що зрозумів, куди потрапив, що таке влада, що таке приймати складні рішення, розуміючи наслідки.

"У 2019-му багатьох лякало (і це природно), що Зеленський не має досвіду держуправління, розуміння реалій функціонування держави. Зараз же в нього таке розуміння з'явилося. Причому не лише щодо України, а й – світу загалом. Повномасштабна війна у турборежимі змусила подорослішати у всіх сенсах багатьох із нас. Включно з президентом. Який точно сформувався за ці роки як політик", – наголошує Олеся Яхно.

На її думку, у зовнішньому порядку, роботі із закордонними партнерами, Зеленський демонструє себе досить добре. А у внутрішньому порядку, за збереження в Україні закостенілих інституцій, справа йде складніше.

"Зв'язки, знайомства, а часом просто нерозуміння – як і що перетворювати, плюс фактор війни – знижують ефективність Зеленського. При цьому, у нього точно поменшало прив'язки до оплесків. Враховуючи його артистичне минуле, схвалення аудиторії було необхідною складовою його тривалий час. Зараз цей запит якщо не остаточно зник, то значно знизився. Натомість з'явилося розуміння, що результат вимірюється не в оплесках, що не можна подобатися всім", – пояснює експерт.

Олеся Яхно констатує: добре, що Зеленський та його оточення змужніли за роки війни. Але погано, що там, схоже, не надто розуміють важливість потужної роботи в тилу, необхідність залучати до процесів прийняття важливих рішень та їх втілення в життя людей не лише зі своєї команди.

Ніхто вже не буде таким, як колись

Експерт Аналітичного центру "Об'єднана Україна" Олексій Кущ вважає, що Зеленський справді пройшов потужну трансформацію з початку повномасштабної війни – як і вся країна.

"Ніхто вже не буде тим самим – ні Україна, ні українці. Президент – не виняток. Війна багато змінила, перш за все, ставлення до життя. Привела до переоцінки цінностей", – пояснює експерт.

На його думку, можна сказати, що з 2019-го ми бачили трьох Зеленських.

"На початку каденції, коли він вірив у можливість будівництва комфортної країни та швидкого завершення війни (на той момент – гібридної). Другий образ – пандемія та криза. Усвідомлення того, що управлінські рішення можуть впливати на життя мільйонів людей. Третій – Зеленський під час повномасштабної війни. У чомусь крах ілюзій Зеленського в процесі відкритої російської агресії нагадує аналогічну трансформацію Богдана Хмельницького у війні з Польщею в 17 столітті", – констатує Олексій Кущ.

Зеленський думав і думає, як великий бізнесмен

Засновник "Студії Здорового Сенсу", підприємець, громадський діяч Павло Себастьянович розмірковує так:

"Зеленський, як і багато великих бізнесменів (а його медіахолдинг оцінювався в сотні мільйонів доларів), думав і думає про себе як про дуже розумну і талановиту людину. І справді – він розумний і талановитий. Як бізнесмен, як сценарист, як актор. Але політик та бізнесмен – це два радикально протилежні види діяльності. Настільки радикальних, що для багатьох перехід від бізнесмена до політика неможливий".

Суть у тому, пояснює експерт, що добрий бізнесмен – бере, а добрий політик – віддає.

"Хороший бізнесмен прагне завоювати ринок, добивається кращих умов для себе. Хороший політик обмежує себе та створює найкращі умови для інших. Хороший бізнесмен прагне успіху та багатства, гроші – його головна нагорода. Хороший політик прагне успіху для країни, для всього суспільства. Його єдина нагорода – визнання людей", – зазначає Павло Себастьянович.

На його думку, Зеленський так і не зміг перейти у стан доброго політика – людини, яка створює кращі умови життя для людей, ніж були до нього.

"Хороший бізнесмен накопичує багатства на рахунках та нерухомості. Хороший політик накопичує багатства у народі. Останнього у нас точно не спостерігається, – наголошує експерт. – Тому зараз, коли країна в такому тяжкому становищі, терміново потрібні вибори. Коли на зміну бізнесменам у владі, туди прийдуть реальні політики. Я розумію, що народ розчарований, не вірить у те, що такі політики існують. Але зараз, коли електоральний нерв народу оголений, коли правлячий клас продемонстрував свою повну неспроможність відповідати викликам часу, є шанс на якісну зміну еліт".

Читайте також на порталі "Коментарі" — чи справді Залужний пішов ва-банк: про що говорить поява нової статті головкому.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Іван

3 лютого 2024, 21:23

Ігор, твій пост характеризує тебе як троля, що не розуміє української ментальності, але ти й написав про руський мір, де росіяни в більшості втілюють маленьких пукінів, які нічого не хочуть бачити окрім свого Фюрера, як і ти сам.

Ігор

2 лютого 2024, 13:46

Гітлера Каддафі Хусейна Чаушеску Саддама так само описували. Нарешті Україна має свого Фюрера завдяки якому їй хана.


Новини