Головна Новини Політика президент Воєнний стан ще на 3 місяці та покарання для росіян: про що нова заява Зеленського
commentss НОВИНИ Всі новини

Воєнний стан ще на 3 місяці та покарання для росіян: про що нова заява Зеленського

Президент дав зрозуміти, що відповідальність за війну проти України лежить не лише на верхівці Кремля, а й на пересічних росіянах

15 серпня 2022, 12:10 comments1012
Поділіться публікацією:

У неділю, 14 серпня, під час свого традиційного вечірнього звернення президент України Володимир Зеленський заявив, що мовчання людей про війну наближає їх до рівня співучасті. А тому дискусія про візові обмеження для власників російських паспортів має розширюватись і призвести до відповідних рішень. Він також анонсував ухвалення незабаром Верховною Радою рішення про продовження воєнного стану та загальну мобілізацію. Як розцінюєте ці заяви? Які можуть бути наслідки? Портал "Коментарі" із цими питаннями звернувся до експертів.

Воєнний стан ще на 3 місяці та покарання для росіян: про що нова заява Зеленського

Володимир Зеленський. Фото - сайт Офісу президента України

Воєнний стан продовжуватимуть аж до закінчення війни

Політичний експерт Олександр Антонюк нагадує, що 23 серпня завершується дія воєнного стану, яке вже кілька разів продовжувалося. Те саме потрібно зробити знову, пояснює він. І так продовжуватиметься до закінчення війни.

"Всі інші тези, озвучені президентом, у тому числі щодо необхідності притягати до відповідальності всіх громадян РФ, які навіть своїм мовчанням підтримують агресію, – це, звісно, гарні та потрібні слова. Але було б добре, щоб їх підкріпили дії з боку української влади", – вважає Олександр Антонюк.

Наприклад, пропонує він заборонити в'їзд в Україну громадянам РФ на 30-50 років.

"Тоді й слова, написані реально класними копірайтерами для президентських звернень, матимуть фактичну та прикладну вагу", – констатує експерт.

Українська позиція абсолютно вірна – де можемо, ми максимально тиснемо, завдаємо ударів по ворогові на різних фронтах, на різних майданчиках

Директор аналітичного центру "Політика" Микола Давидюк вважає, що президент оголосив поточні меседжі, актуальні і зараз, і в стратегічному плані.

"Росіяни мають повертатися додому. І сидіти у Росії. І наводити там порядок, а не їздити "Європами". І це абсолютно логічне посилання, – зазначає політолог. – Російські ліберали, сидячи за кордоном, начебто виступають проти війни, засуджують вторгнення путінських орд в Україну. Але при цьому не відповідають на два важливі питання. Чи хочуть вони повертатися до Росії? Чий Крим? Російські ліберали, які живуть у Берліні, Лондоні, Таліні, стверджують, що люблять Росію, що Путін не правий, але Крим, на їхню думку, "російська земля", а повертатися додому вони точно не хочуть".

Ця безвідповідальна пасивна позиція російської опозиції протягом 20 років призвела до виникнення фашизму в Росії, упевнений Микола Давидюк. А сьогодні цей фашизм прийшов на українську територію, він вбиває наших людей, руйнує наші міста, обстрілює школи, дитячі садки, лікарні, торгові центри тощо.

"Самі росіяни, включаючи опозицію (яка реально такою ніколи не була), виростили цей фашизм. Живучи за кордоном, вони не протистояли Путіну. У тому числі деякі – бо ніби поза політикою. А хто має вас привести до політики? До усвідомлення необхідності навести лад у своїй країні. На їхню думку, схоже, зробити це мають українці. Тобто, згідно з такою "логікою", ми за самих росіян повинні знищити путінські війська на своїй території, тому дійти до Кремля, скинути Путіна. А потім сказати — повертайтеся, хто раніше не міг (не хотів). Вони повернуться – і почнеться все заново: "Кримнаш, українці – молодші брати, дякуємо за допомогу, але ми про неї вже забули". Якщо говорити примітивно, саме такий сценарій бачать собі так звані ліберальні росіяни", – пояснює експерт.

Тому, продовжує він, президент України каже – усі росіяни мають втратити можливість жити у цивілізованих країнах. Нехай сидять удома, повертаються додому – і тиснуть на російський режим зсередини (якщо бояться тиску ззовні, враховуючи, що РФ – ядерна недодержава).

"Боягузлива позиція російської опозиції щодо візового питання демонструє, що це покоління не здатне позбавити Путіна влади. Хто може? Схоже, лише українська армія, – розмірковує політолог. – Але наше завдання – знищити ворога тут, звільнити Крим, Донбас, Херсон тощо. Вигнати окупантів за кордон. Зробити цього ворога максимально слабким. Але ми точно не збираємось розбиратися у внутрішній російській політиці. Нехай самі нею займаються!".

А нам, зазначає Микола Давидюк, для виконання своїх завдань, безумовно, треба і продовжувати воєнний стан, і продовжувати мобілізацію, і продовжувати тиснути на росіян і на полі бою, і санкційного, і дипломатично. Ізолюючи агресора від цивілізованого світу.

І зараз, за словами експерта, зроблено низку важливих кроків у цьому напрямку. Припинення видачі віз росіянам, анулювання раніше виданих віз низкою країн – один із таких кроків. Друге – те, що деякі країни вже почали визнавати Росію державою-терористом на офіційному рівні.

"Третім серйозним кроком може стати (сподіваюся, українця додавлять це питання) вигнання РФ із Ради Безпеки ООН, а то й взагалі з ООН. Своє місце в Собвезі ООН росіяни посідають неправомірно, це давно відомо. Ну, а після відкритої агресії проти України та маси військових злочинів, який скоїла російська держава-терорист, йому точно не місце в жодній серйозній міжнародній організації, – наголосив Микола Давидюк. – Ці потужні політико-дипломатичні кроки щодо ізоляції РФ стануть ударами по самій російській державності і, зокрема, по режиму Путіна. Росіяни почнуть задумуватись: "Раніше ми могли подорожувати по всьому світу. Нас не вважали терористами. Ми були присутні в Раді безпеки ООН, де могли блокувати будь-які незручні нам рішення. А що тепер?! Українська позиція абсолютно вірна. Де можемо, ми максимально тиснемо, завдаємо ударів по ворогові на різних фронтах, на різних майданчиках. І це – демонстрація дорослої, сильної держави, яка, навіть воюючи проти переважаючих сил противника, вміє завдавати йому серйозної шкоди".

Читайте також на порталі "Коментарі" – чому Росія не ризикне влаштувати ядерну катастрофу в Україні – як уже реагує Захід.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

серый

15 серпня 2022, 18:24

полный бред


Новини