Головна Новини Політика президент Візит Зеленського до Німеччини: про що український президент буде домовлятися з німецькою стороною
commentss НОВИНИ Всі новини

Візит Зеленського до Німеччини: про що український президент буде домовлятися з німецькою стороною

«Коментарі» розбиралися разом з експертами, які очікування від візиту президента України до Німеччини і з чим Володимир Зеленський може повернутися у свою країну

11 липня 2021, 21:44
Поділіться публікацією:

Президент України Володимир Зеленський сьогодні вирушив з офіційним дводенним візитом до Федеративної Республіки Німеччина, де зустрінеться з канцлером Ангелою Меркель і президентом Франком-Вальтером Штайнмаєром. Серед тем, які порушуватимуться під час візиту, — посилення ролі Німеччини в Нормандські форматі та в установленні миру на Донбасі, а також будівництво вкрай небажаного для України газопроводу "Північний потік-2".

Візит Зеленського до Німеччини: про що український президент буде домовлятися з німецькою стороною

Для чого Зеленський полетів до Німеччини. Фото: прес-служба ОП


Чи буде Німеччина відстоювати інтереси України

Директор Агентства моделювання ситуацій Віталій Бала вважає, що ні з чим хорошим для України Володимир Зеленський з Німеччини не повернеться.

"Той публічний медійний шантаж західних партнерів, який відбувався з боку української влади, включаючи Зеленського, точно не поліпшив наші ставлення і не створив сприятливі умови для переговорів. На адресу Німеччини, Франції, звучали з вуст того ж секретаря РНБО України Данилова звинувачення в корупції, в тому, що вони причетні до розв'язування Росією війни з Грузією і Україною (через блокування з боку Берліна і Парижа надання цим країнами ПДЧ в НАТО) . Можна згадати і зустрічі Зеленського з німецькими "зеленими", яким він надавав явну підтримку. І які навесні мали непоганий результат, а зараз явно поступаються правлячому блоку правоцентристів ХДС / ХСС. Тобто, українська влада знову почала грати в геополітику, видати преференції перед черговими виборами якимось політичним силам інших країн. Традиційно це обертається проти нас ", — зазначає Віталій Бала.

Він нагадує також про звернення Зеленського до лідерів провідних німецьких партій в ракурсі: як вони ставляться до вступу України в НАТО, до "Північного потоку-2" (СП-2). Така манера звернення, впевнений експерт, зробила і без того непросту ситуацію тільки гірше.

"Навряд чи в Берліні будуть лояльні до тих вимог, які Зеленський озвучував з боку України (щоб нам дали якісь кредити, гарантії, компенсацію за введення СП-2). Швидше, німецька влада будуть діяти виходячи виключно з інтересів Німеччини. Причому Україна таким своєю поведінкою у багато посприяла цьому ", — підкреслює Віталій Бала.

Що стосується Нормандського формату, то це заздалегідь програшний для нас варіант, впевнений експерт.

"Нормандський формат, як і Мінські угоди, не несе світу, не враховує національних інтересів України. Вибори в ОРДЛО повинні бути кінцевим результатом встановлення там миру, — акцентує Віталій Бала. — Лише після деокупацію, демілітаризації, визначеного "карантинного періоду" (можливо, 5-10 років), там можна проводити вибори. А нав'язувати їх в такому вигляді, в якому це зараз роблять, — загроза національній безпеці України. Резюмуючи: не бачу причин, щоб Німеччина в особі Меркель, яку критикувала нинішня українська влада, якимось чином відстоювала інтереси України ".

Про що може домовитися Зеленський в Німеччині

Політичний консультант Олександр Вербицький передбачає, що підсумкова фраза комюніке переговорів Меркель і Зеленського, у викладі прес-служби Офісу президента може виглядати наступним чином: "Німеччина і надалі підтримуватиме суверенітет і територіальну цілісність України, і відстоювати її інтереси у взаєминах з Росією".

Але нас, підкреслює експерт, в першу чергу повинна цікавити перспектива двох процесів:

— майбутнього нашої ГТС (від експлуатації якої Україна отримує до 3 млрд у.о. щорічно);
- світ в Донбасі і т.зв. Кримська ініціатива (платформа) нашої держави.

"І ось тут виникає ряд питань до нашої стороні, але не до нинішньої влади як такої, — вважає Олександр Вербицький. — Справа в тому, що Україна, експлуатуючи спадок СРСР, не спромоглася потурбуватися майбутнім власної ділянки ГТС. Хоча неодноразово заявляла про необхідність і можливість спільної з ЄС і Росією експлуатації. У підсумку, вартість "труби" по нашій території становить всього 120 млн. Доларів, що погодьтеся — смішні гроші, при вихідному доході ".

Розмірковуючи над тим, що може відстояти Німеччина для України, точніше, рік, що минає канцлер (Меркель вже заявила, що не збирається виставляти свою кандидатуру на ще один термін, через "свій" блок ХДС / ХСС), експерт підкреслює, що варіантів домовленостей між Меркель і Путіним (який не прагне до зустрічі із Зеленським) з "українського питання" мало:

— середньостроковий контракт на прокачування газу (до 5 років);
- виконання нашою стороною Мінських угод під контролем ЄС (читай — ОБСЄ);
- обговорення якихось питань в рамках нашої ініціативи по Криму.

"Що це в реальності означає для нас, в умовах, коли ЄС втомився від України і можна говорити про те, що наш вектор зовнішньої політики кілька зміщується в бік Великобританії? Перш за все те, що в гіршому варіанті, через деякий час (2-4 роки максимум), ми перестанемо отримувати кошти від "Газпрому" за транзит — з огляду на запуску "Північного потоку-2" і "Турецького потоку" на повну проектну потужність). Що стосується Донбасу, то питання "чому ми самі не виконуємо те, що самі ж і підписали на найвищому рівні?" — буде звучати все частіше, — прогнозує Олександр Вербицький. — І в цьому ракурсі майбутня зустріч Зеленського з Меркель — не більше ніж політична доцільність. Як і можлива зустріч українського президента з американським колегою. Правда, якщо Україна знаходиться в орбіті інтересів США, то для ЄС в цілому і Німеччини зокрема ми точно — не в пріоритеті ".

На думку експерта, відповідь ЄС на питання, хто компенсує Україні втрати від запуску СП-2, може бути розділений на дві частини, дипломатичний і прямий:

1. Дипломатичний можливий, якщо наша країна постарається зробити все в інтересах збереження вигідних і довгострокових для сторін взаємин, грунтуючись на історичних традиціях.

2. Прямий — в разі прямих домовленостей з РФ. Тобто, нам можуть запропонувати вирішити все самим, як цивілізованим партнерам, при цьому, за процесом пильно стежитимуть.

Нагадаємо, Володимир Зеленський звернувся до кандидатів у канцлери Німеччини.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення


Новини