Головна Новини Політика президент Відмова від мобілізації та програма економічного патріотизму: експерти оцінили плани Зеленського
commentss НОВИНИ Всі новини

Відмова від мобілізації та програма економічного патріотизму: експерти оцінили плани Зеленського

За словами президента України, наша мета – здобуття економічної незалежності. Особливо в енергетиці

23 лютого 2022, 11:02 comments1482
Поділіться публікацією:

Президент України Володимир Зеленський ініціює програму економічного патріотизму, яка передбачатиме цільову підтримку окремих галузей економіки, зменшення податкового навантаження на підприємців, обмеження перевірок і створення стимулів для залучення коштів населення у бізнес і банківську систему. Про це глава держави оголосив у зверненні до громадян.

Відмова від мобілізації та програма економічного патріотизму: експерти оцінили плани Зеленського

Володимир Зеленський - фото: Офіс Президента

Також він повідомив, що буде здійснено призов громадян, які зараховані до оперативного резерву Збройних Сил. Плюс – проведено навчальні збори резервістів системи територіальної оборони.

Експерти оцінили звернення Зеленського й озвучені плани, а також розповіли, що варто було б зробити ще з огляду на ситуацію.

Відмова від мобілізації, натомість призов оперативного резерву – це дуже правильний крок

Політичний експерт Денис Гороховський наголошує, що Зеленський на сьогодні опинився у максимально складній ситуації.

"Україна перебуває на порозі повномасштабної війни. І президенту, який також є верховним головнокомандувачем, потрібно одночасно максимально якісно підготувати країну до ймовірного нападу з боку РФ, а з іншого боку – не посіяти паніку серед населення. Тому відмова від мобілізації, натомість заклик оперативного резерву – це дуже правильний крок", – вважає експерт.

Щодо економічних послаблень, то це взагалі – безпрецедентний для України захід, найчіткіший сигнал для бізнесу, що треба продовжувати працювати, тим самим допомагаючи своїй країні, резюмує Денис Гороховський.

Заяви президента на тлі зростання ризиків російської агресії виглядають хоч і правильно, але популістично

Політичний та економічний експерт Growford Institute Валерій Клочок називає досить позитивною ідею президента щодо зменшення перевірок підприємців, про створення привабливих умов для ведення бізнесу, пропозицію щодо зменшення ПДВ на енергоносії та нафтопродукти.

"Це може призвести до зменшення собівартості продуктів, які в ланцюжку виробництв включають вартість газу та енергоносіїв. Але ефект від цих заходів ми отримаємо не швидко, – наголошує експерт. – Адже затвердження закону та введення його у дію – це певний час. Швидше за все, це відбудеться після першого кварталу, що буде порушенням законодавства. Адже зміна умов оподаткування, згідно із законодавством, може здійснюватись виключно за шість місяців до початку нового податкового періоду. Щодо ПДВ. Президент говорив про його зниження лише для бензину та дизеля. Як я розумію, не йшлося про електроенергію та газ".

Крім того, зазначає Валерій Клочок, сьогодні у ЗМІ активно обговорюється підвищення ренти на видобуток газу. А це призводить до його подорожчання, зокрема, за умовами Третього енергопакету.

"Отже, такі дії особливо ефективними не виглядають, – пояснює експерт. – Щодо гучної назви – економічний патріотизм – так у 2014-му теж не обов'язково було закликати бізнесменів, щоб вони займалися волонтерством, давали гроші на придбання необхідного для захисників України. Та й взагалі – ефективність зміни картини щодо кількості робочих місць, умов ведення бізнесу, розвитку економіки, на чому наголошує президент, можливо виключно за зміни всього податкового законодавства. У тому числі зменшення навантаження на фонд заробітної плати тощо, що допомогло б вивести значну частину бізнесу з тіні. Тож заяви президента на тлі зростання ризиків російської агресії виглядають хоч і правильно, але популістично".

Читайте також на порталі "Коментарі" — Евакуація Зеленського з Києва: у МЗС прокоментували інформацію ЗМІ.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини