Головна Новини Політика президент Відеоролик Зеленського: що не так зробив президент у своєму зверненні і чи спрацює воно
commentss НОВИНИ Всі новини

Відеоролик Зеленського: що не так зробив президент у своєму зверненні і чи спрацює воно

"Коментарі" розбиралися в тому, яких помилок Володимир Зеленський допустив у своєму зверненні до українців, і на кого насправді воно було направлено

8 лютого 2021, 11:13
Поділіться публікацією:

Напередодні президент України Володимир Зеленський записав відеоролик зі зверненням до українців про закриття телеканалів. У ньому глава держави "пройшовся" по ОПЗЖ і "Євросолідарності". Які сенси закладені в цьому посланні? На кого спрямовані? Чи спрацюють вони? На ці питання "Коментарі" відповідали разом з експертами.

Відеоролик Зеленського: що не так зробив президент у своєму зверненні і чи спрацює воно

Колаж - Д. Романюк/Comments.ua

Зеленський знизив рівень послання, згадавши Порошенка

На думку аналітика, кандидата політичних наук Олесі Яхно, рівень в цілому правильного послання Зеленського був знижений ним же, коли чинний президент згадав попередника — Порошенка.

"Зеленський чітко, з політичної точки зору, позначив свою позицію стосовно людей, які є власниками холдингу, що потрапив під санкції. На відміну від багатьох його попередніх роликів — своєчасне звернення. Інша справа, що в цій же ситуації, звертаючись до Порошенка, Зеленський знизив рівень цього звернення", — вважає Олеся Яхно.

Вона стверджує, що Зеленський повинен був чітко звертатися до громадян. А не до політичних опонентів, перетворюючи об'єднуючу ситуацію (коли представники практично всіх політтаборів, крім, зрозуміло, ОПЗЖ, підтримали санкції) в роз'єднуючу.

"Зараз ставлять запитання, чому Порошенко не закрив ці канали у свою каденцію, чому Зеленський не зробив це, припустимо, рік тому? З моєї точки зору, були причини — і політичні, і геополітичні. Сам факт, що указ прийнятий на підставі рішення РНБО від 2018 року, демонструє не те щоб спадкоємність, але — об'єктивність ситуації", — зазначає аналітик.

Олеся Яхно впевнена, що у зверненнях президента неправильно згадувати опонента.

"Ти — вже глава держави, не суб'єкт виборчого процесу, ти не береш участь у виборах. Але цього, схоже, ніяк не можуть зрозуміти у Зеленського, знову і знову закладаючи в ролики прізвище Порошенка, — підкреслює аналітик. — Якби Зеленський сказав більше на тему боротьби з російською і проросійською пропагандою, з тим, що важливо зробити після закриття ряду телеканалів — це принесло б більше користі. А так — таке враження, що у нього якийсь комплекс. Порошенку це не зменшує рейтингу, а  Зеленському — зменшує, показує, що в голові у нього все ще знаходиться фігура п'ятого президента. І це демонструє не самодостатність, політичну незрілість нинішнього глави держави".

Зеленський втратив значну частину електорату, ввівши санкції проти телеканалів

Політолог, експерт Українського інституту політики Валентин Гайдай підкреслює, що ввівши санкції проти нардепа Тараса Козака, що спричинило, по суті, закриття трьох опозиційних каналів, Зеленський втратив значну частину свого електорату на Південному Сході та, частково, в Центрі.

"Водночас він не отримав прихильників на Заході України. Тому його недавнє відеозвернення було направлено на повернення (наскільки це можливо) симпатій жителів південних і східних регіонів, — вважає Валентин Гайдай. — Президент почав його з демонстрації книжок Михайла Булгакова, які нібито потрапили під заборону в Україні, саме звернення було російською, що, по ідеї, повинно розташувати настрої російськомовної частини країни".

Одночасно, відзначає експерт, Зеленський піддав критиці й Порошенка, що може розцінюватися як загравання і з його електоратом. Мовляв, Порошенко не зміг закрити "пропагандистські проросійські ЗМІ", а я зміг.

"Але навряд чи це буде мати широкий успіх. Довіра до Зеленського сильно підірвана, а це відеозвернення не мало широкого резонансу — і не було масово донесено до громадськості", — вважає Валентин Гайдай.

Раніше портал "Коментарі" розповідав, чим обернеться для України закриття каналів Медведчука.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини