Головна Новини Політика президент Тисяча гривень від Зеленського: чи спрацює ініціатива вакцинувати всю Україну
commentss НОВИНИ Всі новини

Тисяча гривень від Зеленського: чи спрацює ініціатива вакцинувати всю Україну

Ініціатива Володимира Зеленського стартує з 19 грудня

16 листопада 2021, 11:33 comments1506
Поділіться публікацією:

Президент Зеленський оголосив про старт програми підтримки "креативного, спортивного та транспортного" секторів економіки. Громадяни України, які отримали дві дози вакцини, зможуть отримати через "Дію" 1000 гривень та витратити їх на придбання абонементів у спортзал, відвідування кінотеатрів, театрів тощо, або купити квитки для подорожей у країні. Експерти проаналізували для видання "Коментарі" цю президентську ініціативу.

Тисяча гривень від Зеленського: чи спрацює ініціатива вакцинувати всю Україну

Володимир Зеленський. Фото - сайт Офісу президента України

Ініціативу президента необхідно було б обмежити за віком, а саме – стимулювати переважно населення пенсійного віку

Економічний експерт Данило Монін вважає ініціативу Зеленського видати 1000 гривень тим, хто пройшов повний курс вакцинації, позитивною.

"Єдине – її необхідно було б обмежити за віком. А саме – стимулювати в основному населення пенсійного віку, яке найбільше ризикує померти від хвороби", – каже Данило Монін.

Він звертає увагу, що Зеленський пообіцяв виділити з бюджету 3 млрд. грн. на це, що дозволить видати гроші 3 млн. осіб. Наступного року на ці цілі, найімовірніше, закладуть ще кошти.

"Загалом кошти зараз є через перевиконання доходної частини бюджету, – зазначає експерт. – Наступного року ймовірна велика інфляція та підвищення тарифів внаслідок індексації пенсій. Тому додатково допомагати малозабезпеченим доведеться тими чи іншими способами. І така форма підтримки – цілком можливо, як одна з форм. Тим більше, якщо вона дозволить знизити зростання захворюваності та смертності від ковіда".

На українців куди більше діють покарання й ті самі заборони, аніж заохочення

Лікар, блогер, письменник Наталія Ніколаєва називає ініціативу корисною, але серйозно запізнілою.

"Зараз вона дещо не на часі. Ну, це як – пізно пити "Боржомі". Це таке чергове популістське рішення, яке ні до чого конкретного не призводить, – упевнена Наталія Ніколаєва. – Такий хід слід пробувати відразу".

При цьому, зазначає лікар, як показує практика, на наш народ значно більше діють покарання й ті самі заборони, аніж заохочення.

Щоб вакцинувати потрібну кількість населення, нам потрібно близько 20 млрд.

Соціолог, професор соціології Павло Кутуєв розмірковує так:

"Давно треба було думати про просвітницьку кампанію – активну, агресивну – з метою пропаганди вакцинації. І паралельно про якісь форми заохочення людей вакцинуватися з огляду на те, що в Україні цей процес йде повільно".

Втім, зазначає експерт, президентська ініціатива має свої слабкі місця.

"З одного боку, ініціатива переводити по тисячі грн тим, хто вакцинується, з умовою, що ці кошти можна використати на підтримку української культури та спорту – корисний та добрий крок. З іншого боку – виникає питання, наскільки він реалізований. Адже нам необхідно вакцинувати 70-80% населення для вироблення колективного імунітету. У розвинених країнах все частіше говорять про необхідність бустерної, третьої дози вакцини для людей категорії 50. Нині ж у нас дві дози вакцини отримали менше 9 млн чоловік, одну дозу – 12,3 млн. У відсотковому відношенні – це близько 30% населення. Тобто щоб вакцинувати потрібну кількість населення, нам потрібно близько 20 млрд. Звідки їх взяти? Виникають питання реалістичності", – вважає Павло Кутуєв.

На його думку, нинішні можновладці виступають у ролі таких манілових. Хочуть чогось хорошого, але не продумують конкретний та головне реалістичний шлях досягнення цього хорошого. Манілов, персонаж гоголівських "Мертвих душ", теж мав чудові мрії. Але нічого не робив для їхньої реалізації. Так і тут.

"Можливо, варто було б подумати про механізм лотереї (як, наприклад, у США), щоб у ній обов'язково були ті, хто виграв. Такий підхід, з одного боку, був би стимуляцією та мотивацією, а з іншого – не настільки обтяжливий для бюджету", – резюмує Павло Кутуєв.

Читайте також на порталі "Коментарі" — Омелян розкритикував ініціативу Зеленського щодо вакцинації, заявивши, що влада має проблеми з математикою.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Daren

17 листопада 2021, 10:31

https://bit.ly/3nTJVx1 - Крутотень !!!


Новини