Головна Новини Політика президент Тепер лише профі: що стоїть за указом президента про зміцнення обороноздатності країни
commentss НОВИНИ Всі новини

Тепер лише профі: що стоїть за указом президента про зміцнення обороноздатності країни

Експерти розповіли, що означає указ президента щодо зміцнення обороноздатності держави і які нововведення тепер чекають на українську армію

1 лютого 2022, 17:38
Поділіться публікацією:

Президент України Володимир Зеленський підписав 1 лютого указ "Про першочергові заходи щодо зміцнення обороноздатності держави, підвищення привабливості військової служби у Збройних Силах України та поступовий перехід до принципів професійної армії". Документ, серед іншого, передбачає припинення призову громадян України на строкову військову службу з 1 січня 2024 року; поступове підвищення грошового забезпечення військовослужбовців ЗСУ; поетапне збільшення чисельності ЗСУ у період з 2022 по 2025 роки на 100 тисяч осіб. Експерти оцінили для видання "Коментарі" запропоновані зміни.

Тепер лише профі: що стоїть за указом президента про зміцнення обороноздатності країни

Володимир Зеленський. Фото - сайт Офісу президента України

Реалізація указу президента можлива лише за умов належного фінансування всіх процесів на рівні країн НАТО

Генерал-лейтенант, колишній заступник начальника Генштабу ЗСУ Ігор Романенко зазначає:

"Це дуже ґрунтовний указ. Зі стратегічними наслідками. Важливий підхід. Якщо все, що в ньому перераховано, і далі складатиметься (за умови, що в цьому напрямку серйозно працюватимуть, а, схоже, що це так), ми побачимо серйозне зміцнення обороноздатності України. Що, до речі, відображено в самій назві документа. Як і те, за рахунок чого це буде — завдяки підвищенню привабливості військової служби. За 40 років безпосередньої служби та шостий десяток у сфері оборони (де продовжую працювати), я не зустрічав такого документа".

Засоби реалізації – поступовий перехід до професійної армії. Про це неодноразово говорилося. І спроби такого переходу в Україні були, нагадує генерал. Але, як правило, пов'язані вони були із передвиборчими кампаніями кандидатів у президенти. І оскільки, як правило, мали кон'юнктурний характер, так і не були реалізовані.

"Наразі відповідну заяву, підкріплену указом, робить президент, Верховний головнокомандувач – в умовах війни. Гібридної, але війни, яка триває восьмий рік. За ще більш загостреної ситуації, коли на кордонах нашої держави зосереджено 120-тисячне військо країни-агресора, яка захопила і окупувала частину нашої території", – акцентує Ігор Романенко.

За його словами, реалізація цього указу можлива лише за умов належного фінансування всіх процесів на рівні країн НАТО. До чого ми повинні прагнути, забезпечуючи відповідні процеси переформатування своїх збройних сил.

"В указі визначено, що робити. Поставлено завдання в цілому Кабміну та ряду міністерств – Міноборони, Мін'юсту (мають бути відповідні зміни до законодавства). Дуже сміливий дедлайн – до 2024 року здійснити перехід на професійну армію, зробивши її привабливою за рахунок системи заходів (грошове забезпечення, житло, справедливі кадрові зміни на підставі рейтингів). Як досягати цього, не знижуючи мобілізаційного потенціалу? Ставка робиться на інтенсивну підготовку та фінансову зацікавленість людей, які укладають контракти на більш тривалі терміни (отримуватимуть більше). Існують різні форми забезпечення житлом. Якщо буде гідне фінансування та швидка реалізація – серйозний важіль. Порівняно з попередніми роками служби навіть у двох арміях – СРСР та незалежної України – я бачу, що так системно не підходили. Поки що це зроблено лише в документах. Дуже хотілося б, щоб утілилося в реальності", – наголошує генерал.

На його думку, моменти, пов'язані з відкриттям ринку землі, з будівництвом доріг – показують, що команда Зеленського може досягати свого. Міняти щось кардинально. На краще. Тому, зазначає Ігор Романенко, є надія, що вони здатні реалізувати стратегічні плани з безпеки. Тим більше, нагадує генерал, що президент сам говорив – держава має захищати тих, хто захищає її.

На цей указ президента чекали всі захисники України

Екс-спікер Генштабу ЗСУ, військовий експерт Влад Волошин упевнений: підписання цього указу підтверджує, що Україна стоїть на шляху членства в НАТО.

"У 2019 році, коли набули чинності конституційні поправки, що закріпили стратегічний курс України на набуття повноправного членства в Євросоюзі та Північноатлантичному альянсі, було ухвалено закон про те, що українська армія має бути професійною. У самому блоці НАТО на сьогоднішній день лише дві з 30 країн мають призов на військову службу. Це Норвегія і Туреччина, причому в останній він має бути незабаром скасований. У країнах, які прагнуть в НАТО (Україна, Грузія, Молдова) поставлене завдання – відмовитися від строкової служби в армії, – зазначає експерт. – Армії мають бути професійними. Там повинні служити люди, які готові стати на захист своєї Батьківщини, належно підготовлені – і за це отримують відповідну грошову винагороду, відповідні соціальні гарантії".

Саме тому, наголошує Влад Волошин, військовослужбовцям, згідно з підписаним указом, буде збільшено грошове забезпечення до рівня трьох мінімальних зарплат.

"Військовослужбовці не виробляють матеріальних благ, матеріальних цінностей для своєї держави. Але у разі виникнення необхідності стати на захист Батьківщини, вони повинні зробити це – не шкодуючи своїх життя та здоров'я. Захищаючи тих, хто вищезгадані блага виробляє, – пояснює експерт. – І за нинішніх умов, коли Росія відкрито продемонструвала (і продовжує демонструвати) свою агресію, Україна повинна мати потужні та професійні збройні сили".

Влад Волошин акцентує, що, перебуваючи у такому географічному та геополітичному становищі, Україна не може бути позаблоковою державою.

"Зі сходу, півночі, півдня у нас – території, які контролюються агресором. Тож ЗСУ мають бути сильними, професійними та – у блоці. Мати союзників, які допоможуть нам боронитися. А підписаний указ – своєрідна дорожня карта, яка впроваджуватиметься у життя протягом наступних трьох років. За цей час у ЗСУ буде створено ще 20 бригад, загальна кількість військовослужбовців збільшиться ще на 100 тисяч. Причому новостворені бригади – це вже професійні військові, забезпечені всім необхідним для захисту нашої держави. Також в указі повідомляється, що буде змінено положення про проходження військової служби. Чітко регламентовано, як здійснюється професійне зростання офіцерського складу. Сподіваюся, що будуть відповідні гарантії не лише чинним військовослужбовцям, а й ветеранам ЗСУ. Сам майже 30 років відслужив у збройних силах нашої країни. І розумію, що на цей указ чекали всі захисники України. Втішно, що українська влада нарешті почала приділяти гідну увагу військовому будівництву – будівництву ЗСУ", – резюмує Влад Волошин.

Читайте також на порталі "Коментарі" — експерти розповіли, як Україну ставлять перед фактом виконання "Мінська" і вороги, і союзники.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини