Головна Новини Політика президент Сильний візит Джонсона до Києва: чому Україна раптом стала пріоритетом для Британії
commentss НОВИНИ Всі новини

Сильний візит Джонсона до Києва: чому Україна раптом стала пріоритетом для Британії

Джонсон у Києві заявив, що Великобританія – твердий та непохитний союзник Києва, прихильник цілісності України

2 лютого 2022, 11:14 comments2667
Поділіться публікацією:

У вівторок, 1 лютого, у Києві відбулася зустріч президента України Володимира Зеленського з прем'єр-міністром Британії Борисом Джонсоном. За результатами переговорів Джонсон та Зеленський провели прес-конференцію, на якій розповіли про нові домовленості та відповіли на запитання журналістів. Звичайно, приділили чимало уваги російській загрозі. Які висновки можна зробити після цієї зустрічі? Видання "Коментарі" із цим питанням звернулося до експертів.

Сильний візит Джонсона до Києва: чому Україна раптом стала пріоритетом для Британії

Джонсон та Зеленський. Фото: Офіс президента України

Британці готові вкладати в Україну економічно, оскільки бачать тут перспективу, навіть попри загрозу від Росії

За словами директора Центру міжнародної безпеки Валерія Кравченка, Великобританія посилює партнерство з Україною у контексті власної глобальної стратегії.

"Лондон докладає зусиль, щоб стати важливим актором (значущий суб'єкт, який грає помітну роль у тому чи іншому процесі, у тих чи інших умовах – прим. ред.) у Європі за межами ЄС. Крім того, британці на особистому прикладі переконалися у намірах росіян, які організували біологічну атаку у Солсбері. Абсолютно органічно, що союзником британців стала Польща – третя сила в ЄС, яка послідовно бореться із домінуванням Західної Європи (Франції та Німеччини), при цьому має особливі стосунки із США. Майбутній альянс України – Великобританії – Польщі – відповідь на безальтернативність Нормандського формату діалогу. Ось тільки новий формат не для діалогу, а для спільної оборони насамперед", – зазначає Валерій Кравченко.

Він звертає увагу, що поки що про альянс не оголосили офіційно, сторони розвивають двосторонні відносини.

"Британці готові вкладати в Україну економічно, оскільки бачать тут перспективу, навіть попри загрозу від Росії. Щодо підтримки ВМС України, меморандум про це був підписаний ще у жовтні 2020 р. Настав час реалізовувати задумане. Настрій Великобританії ми побачили у липні 2021 року з проходом "Дефендера" акваторією поблизу мису Фіолент", – наголошує експерт.

Він упевнений, що Україна має реалізувати унікальний момент в історії, коли підтримку нашій державі засвідчили всі друзі – провідні демократії світу.

"Менше популізму та звинувачень у бік Заходу у нагнітанні обстановки, більше практичних аспектів та реалізованих проектів на хвилі співчуття та ентузіазму", – резюмує Валерій Кравченко.

Головний меседж від Джонсона для українців насамперед: давайте менше панікувати, треба заспокоїтися

Аналітик Фонду громадської дипломатії Олександра Решмедилова зазначає, що корективи в амбітні плани щодо домовленостей між Україною, Британією та Польщею про створення нового альянсу внесло несподіване повідомлення, що міністр закордонних справ Британії захворіла на ковід. І вона не прилетіла на підписання відповідних домовленостей. Для цього потрібні глави МЗС. Немає міністра, немає підписів – тимчасові труднощі.

"Але візит Джонсона все одно був дуже важливим. Цим він заспокоїв українське суспільство, схвильоване виїздом дипломатів – британських, американських, японських, австралійських. Нагніталося, що тут – небезпечно. Проте Джонсон своїм прильотом показав, що все гаразд. І це – головний меседж для українців насамперед: давайте менше панікувати, треба заспокоїтись. Месседж, до речі, на користь офіційного Києва, що також закликає не нагнітати", – наголошує Олександра Решмеділова.

На її думку, загальний брифінг Зеленського та Джонсона – саме пошук якогось балансу: як заспокоїти і внутрішнього глядача (українців), і зовнішнього, який теж вирує і чекає з години на годину нападу РФ.

"Важливий момент – Джонсон спершу мав зателефонувати Путіну. Змінили послідовність. Він навіть змістив графік свого візиту до Японії. Тобто Україна скоригувала його плани. І пріоритетність вирішення певних питань видно, – вважає аналітик. – Слід зазначити, що останнім часом Київ буквально бомбардують візитами на найвищому рівні. Нещодавно були держсеки США, президент Азербайджану, американські екс-посли. Цього тижня очікуємо на вищих осіб Нідерландів та Туреччини. Інтенсивність контактів з Україною між главами держав – найвища за 30 років. Динаміка дуже висока. Аби вона була ще й ефективна".

Ситуація з Україною для Джонсона – гарний варіант показати активну підтримку та рішучість у разі активних дій з боку РФ

Генерал армії України, екс-глава Зовнішньої розвідки України Микола Маломуж наголошує, що це – перша зустріч Зеленського та Джонсона у такий складний період. І вона свідчить про те, що Британія хотіла особливо акцентовано показати свою підтримку Україні щодо можливих сценаріїв наступальних операцій з боку Росії.

"Джонсон проводить багатосторонні контакти – з представниками США, Польщі та інших членів НАТО. І з Російською Федерацією. До речі, там вийшов зрив його телефонної розмови з Путіним. Джонсон хотів провести її до візиту до Києва, до зустрічі із Зеленським. Але в нього виникли особисті проблеми (на тлі звинувачень у порушенні ковідних норм), потім Росія перенесла цю розмову. У результаті Джонсон не зміг провести переговори з Путіним до зустрічі із Зеленським", – зазначає Микола Маломуж.

Він вважає, що у плані стратегії – Джонсон хоче грати свою гру щодо підтримки України.

"Як і американці, які показують, що вони – миротворці, що у форматі всіх напруг і потенційних сценаріїв війни, вони виходять на модель якихось домовленостей, чинячи тиск на РФ. Проводять консультації та активні переговори з усіма союзниками, а також із Росією. До України ж більше доводять позиції, аніж узгоджують їх, аніж слухають наші моделі", – вважає генерал.

На його думку, британський прем'єр обрав таку саму тактику, як американський президент Байден.

"А саме – вести активний діалог щодо миру, щодо можливих сценаріїв, можливих санкцій щодо РФ, – пояснює Микола Маломуж. – І тут же пропонувати свої послуги Україні з урегулювання конфлікту, а також вести діалог з РФ щодо можливого зняття напруги, припинення демонстрації сили, переходу на дипломатичний формат вирішення. Джонсон вирішив відіграти таку роль на міжнародному рівні, посилюючи свій імідж у самій Британії. Тому що до нього там зараз неоднозначна позиція – і у зв'язку із карантинними порушеннями, і у зв'язку із спільною діяльністю. Кожен лідер намагається внутрішні проблеми компенсувати на зовнішніх напрямках. І ситуація з Україною для Джонсона – добрий варіант показати активну підтримку та рішучість у разі активних дій з боку РФ. Але реального наповнення цей візит, як на мене, не мав".

Читайте також на порталі "Коментарі" – Зеленський погодився з тим, що Україна має виконати свої зобов'язання щодо Мінських угод.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини