Головна Новини Політика президент Розмови про другий президентський термін: чи піде Зеленський і які його шанси
commentss НОВИНИ Всі новини

Розмови про другий президентський термін: чи піде Зеленський і які його шанси

Державний глава заявив, що ще не вирішив щодо другого президентського терміну, але переконаний, що до кінця першого попрацює

4 жовтня 2021, 10:29
Поділіться публікацією:

Українського лідера Володимира Зеленського все частіше виводять на розмову про ймовірний другий президентський термін.

Розмови про другий президентський термін: чи піде Зеленський і які його шанси

Володимир Зеленський - фото: Офіс Президента

Видання "Коментарі" звернулося до експертів, щоб дізнатися, які шанси чинного президента країни і чи піде він взагалі, а також яка ймовірність дострокових виборів, поки рейтинг Зеленського більш-менш і відсутні явні конкуренти.

Наразі не видно, хто може бути більш обираємим, ніж Зеленський, і менш огидний, ніж "стара гвардія"

Політичний експерт, засновник соціологічної компанії Active Group Андрій Єременко зазначає, що рейтинг у Зеленського зараз хороший, він виграє впевнено у кого завгодно. Можливо не в першому турі, але в другому — так точно. Не так феєрично, як раніше, але — безумовно.

"Але коли Зеленський ставав президентом, він був голосом надії. Його підтримали, тому що хотіли змін, щоб прийшла інша людина. А зараз у людей, які відповідають на опитуваннях, що проголосують за Зеленського, змінилася мотивація. Вони кажуть "Зеленський, звичайно, не дуже як президент, але інші — ще гірше". Причому, не важливо з ким порівнювати — з Порошенком, Тимошенко, Бойком. Відповідно це — джерело рейтингу Зеленського. Висновок — якщо не з'явиться хтось, хто буде виглядати хоча б не так огидно, як нинішні конкуренти чинного президента, якщо така людина почне вести кампанію і розвиватися, то у неї з'являється шанс виграти у Зеленського. Якщо такої людини не з'явиться — Зеленський виграє фактично в одні ворота ", — пояснює експерт.

Він також звертає увагу, що чутки про те, що Зеленського штовхають до дострокових виборів, з'явилися ще навесні. Згодом це стало звучати все голосніше. Виборчий кодекс (ч. 6 ст. 75, яка не дозволяє балотуватися особі у позачергових виборах, які були викликані добровільною відставкою цієї ж особи з посади) — не перешкода. За бажання його можна змінити, благо Рада під контролем Банкової.

"Але йти на дострокові вибори — ризик, — вважає Андрій Єременко. — Зараз хоч якась стабільність, а тут — явно буде турбулентність. Не так проголосують, набереш не такий переконливий результат і все інше. І все ж досить велика сила явно підштовхує Зеленського до дострокових виборів. Поки вона, схоже, не перемагає. Хоч це не означає, що не переможе завтра".

Говорячи про чергові президентські вибори, намічені на 2024 рік, експерт акцентує: якщо не з'явиться нове обличчя, хтось більш зрозумілий-цікавий народу, ніж Зеленський, він впевнено виграє. Правда, буде це вже за помірно-опозиційного парламенту (вибори в 2023 році), постійному буцанні, хиткій більшості.

"На сьогодні на умовну позицію "краще, ніж Зеленський" намагаються претендувати двоє людей: мер Києва Віталій Кличко і поки ще спікер Ради Дмитро Разумков. Але у Кличка рейтингу за межами Києва немає практично зовсім. У нього немає кампанії, немає штабів. А Разумков, судячи з усього, як особистість, більш схильний домовлятися, а не жити конфронтацією. А щоб виходити і конкурувати, треба жити конфронтацією. Чи захоче він? Так що чекаємо нове обличчя, — каже Андрій Єременко. — Наразі не видно, хто може бути більш обираємим, ніж Зеленський, і менш огидний, ніж "стара гвардія". Але нагадаю, що за рік до виборів президента в 2019-му рейтинги показували, що другий тур буде з Порошенком і Тимошенко — з не дуже переконливою перемогою Порошенка. Зеленський же "вистрілив" під новий рік, хоч якісь ознаки політичної кампанії намітилися з другої половини літа-2018 ".

Зважаючи на свої рейтинги, Зеленський точно буде боротися за другий термін

Експерт аналітичного центру Democracy House Анатолій Октисюк впевнений, що другий термін Зеленський безумовно хоче — і піде на нього.

"По-перше, це вже питання безпеки для нього. Він наробив стільки справ, створив собі стільки ворогів, порушив стільки законів, що без президентського імунітету — перспективи погані. А втекти з країни йому ніхто не дасть. Так що президентство йому потрібно для почуття безпеки ", — пояснює аналітик.

Другим моментом, який не дасть Зеленському піти з поста, експерт називає звикання до влади.

"Повертатися в "95 Квартал" він точно не захоче. Скуштував владу, відчув, що таке реально великі гроші, зв'язки. Влада — наркотик. І Зеленський на нього підсів. А зважаючи на свої рейтинги, він точно буде боротися за другий термін", — прогнозує Анатолій Октисюк.

Третім елементом цього експерт називає оточення президента.

"Він точно буде підштовхувати його до виборів, не виключено, що дострокових. Адже оточення, можливо, має навіть більше вигод від президентства Зеленського, ніж він сам", — підкреслює експерт.

Він не вважає, що головна мотивація для другого терміну Зеленського — доробити реформи, завершити недовиконані обіцянки.

"У перший рік ця влада ще щось намагалася зробити — і в сенсі реформ, і в сенсі спроб встановлення миру на Донбасі. Але потім за всіма позиціями стався відкат", — резюмує Анатолій Октисюк.

Раніше "Коментарі" писали, що Зеленський заявив, що не збирається робити з України президентську республіку.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Ігор

4 жовтня 2021, 12:07

Як і попередники, прийшов на тотальній брехні. Реформи він і не збирався робити. Просто хотів підібрати під свій контроль корупційні потоки Порошенка. Так само обіцяв не йти на другий термін, але спокуса занадто велика. Єдине, що на користь Зе, що він не захоплював революційним шляхом владні корупційні повноваження для кумів та друзів з Рошен-95. Тобто, перший не на екстремістко-патріотичній крові Порошенка, Ющенка, Кучми, ..., за підтримки проросійської олігархічної хунти..


Новини