Головна Новини Політика президент Підсумки двох років президентства Зеленського: що думають експерти
commentss НОВИНИ Всі новини

Підсумки двох років президентства Зеленського: що думають експерти

При спілкуванні з главою держави журналісти в основному обходили складні та гострі питання, говорять фахівці

20 травня 2021, 16:45
Поділіться публікацією:

Минуло вже два роки з моменту, як президентське крісло в Україні займає Володимир Зеленський. Про плюси і мінуси роботи своєї команди політик розповів під час спеціального спілкування з журналістами. Цікаво, що організовували прес-конференцію на базі авіапідприємства "Антонов".

Підсумки двох років президентства Зеленського: що думають експерти

Зеленський розповів про два роки президентства. Колаж: "Коментарі" / Д.Романюк

Під час заходу прозвучали десятки питань, на які Зеленський намагався відповісти — десь більш ґрунтовно, десь менше. Експерти оцінили для видання "Коментарі" підсумки конференції.

"Зеленському зробили максимально комфортний порядок денний"

Аналітик Фонду громадської дипломатії Олександра Решмеділова вважає, що місце проведення прес-конференції передбачало зміщення акцентів із глузду на форму. Щоб виглядало красиво, масштабно, кіношно. Така собі — гарна картинка.

"Але місце проведення ставило Зеленського і в незручне становище. Адже перше питання можна було б поставити не про Донбас, а про те, скільки, наприклад, при президенті Зеленському в Україні побудовано літаків. Скільки аеропортів, портів, про які так гарно розповідав прем'єр Гончарук. Якщо хочете зробити акценти на Україні як на промисловій, індустріальній країні (а прес-конференція на "Антонову" — саме такий акцент), то для цього потрібен відповідний додаток. Фактаж. Досягнення. Нічого такого за два роки президентства Зеленського немає. Що за цей час Україна створила і просунула на інші ринки? Незручне запитання. Так воно і не звучало", — зазначає Олександра Решмеділова.

На її думку, Зеленський був досить добре підготовлений, мав намір всіх вразити, переконати. Але вийшло не те щоб... У тому числі через питання.

"Питання по олігархам, міжнародним договорам, Донбасу, Кримській платформі мали майбутній час. І відповіді були відповідні — зробимо, втілимо, реалізуємо. А хотілося б за підсумками двох років президентства відповідей в стилі — зробили, реалізували, втілили. Час йде, годинник цокає. І "медовий місяць", який є у всіх політиків (100 днів, пів року), давно закінчився. Уже можна і потрібно вимагати якогось звіту", — говорить експерт.

Однак, за словами Решмеділової, Зеленському зробили максимально комфортний порядок денний.

"Навіть призначення трьох нових міністрів зіграло на нього. Таким чином намагалися замаскувати кадрові провали. Але ж кадрова політика — бич Зеленського. Складно сказати, які призначення за два роки його правління були на користь держави. Загалом, сьогодні ми побачили ставку на телекартинку, ніж на реальне спілкування і конструктивний діалог", — підсумовує Олександра Решмеділова.

У Зеленського немає державного мислення

Політолог Андрій Окара вважає місце проведення прес-конференції хорошою знахідкою. А ось саме спілкування президента з журналістами його не особливо порадувало.

"Два роки Зеленський є президентом, два роки ми чекаємо від нього дива. Головне з яких — диво переродження. Ми чекаємо від нього, обраного, як певного чарівника, що він перетворитися з артиста в політика. Якимось дивним чином. Але ця прес-конференція показала, що дива не сталося. І чекати його, схоже, немає сенсу", — ділиться експерт.

При цьому Окара зазначає, що, судячи з усього, Зеленський залишається досить щирою людиною, його відповіді вселяють симпатію. Зрозуміло, не всім, але, мабуть, все ще багато кому.

Також політолог зізнається, що журналісти його неприємно здивували.

"Українська журналістика, на відміну від журналістики сусідніх країн, завжди славилася свободою думки, якоюсь розкутістю, відсутністю комплексів щодо гострих питань до влади. А тут були питання в стилі "як Ви святкували день народження". Професійних же, політично гострих питань було мало. Де питання щодо справи "вагнерівців", де акцентовані питання по Татарову, Єрмаку, яких пов'язують з Кремлем? Навіть якщо вони задавалися, Зеленський говорив багато, але чітких відповідей не давав", — підкреслює політолог.

Андрій Окара також акцентує, що Зеленський уникав гостро говорити про Путіна. Можливо, виходячи з імовірної майбутньої зустрічі. Або, як відповів президент вже після спільної прес-конференції, коли його наздогнала одна з журналісток, щоб Путін, розсердившись, не вбив через якесь питання сто осіб на Донбасі.

"Зеленський, як мені здається, поганий політик, але хороша людина. Певна тактовність і дипломатичність у нього є. На відміну, на жаль, від державного мислення. У його відповідях я не побачив перспективного бачення розвитку України. Можливо, тому що і питання були нерідко беззубі та безглузді", — резюмує Андрій Окара.

Нагадаємо, раніше "Коментарі" повідомляли, що президентське подружжя опинилося в епіцентрі скандалу через вишиванки. Деталі ситуації, а також реакції користувачів соцмереж — у нашому матеріалі.

Також на порталі ви можете дізнатися, як, за словами Зеленського, українська влада може вплинути на "поширення" російських паспортів на окупованих територіях.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/ua
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини