Головна Новини Політика президент Останнє попередження білорусам від Зеленського: про що воно говорить – чому з'явилося саме зараз
commentss НОВИНИ Всі новини

Останнє попередження білорусам від Зеленського: про що воно говорить – чому з'явилося саме зараз

Президент України спробував достукатися до тих білорусів, які ще здатні мислити

27 червня 2022, 12:00 comments2162
Поділіться публікацією:

Президент Володимир Зеленський звернувся ввечері 26 червня російською мовою до білоруського народу, закликавши не брати участь у війні проти України. Він також додав, що всі льотчики, диспетчери, техніки та інші люди, які забезпечують запуск ракет по Україні, відповідатимуть за свої злочини. Експерти проаналізували для видання "Коментарі" це звернення та білоруську загрозу.

Останнє попередження білорусам від Зеленського: про що воно говорить – чому з'явилося саме зараз

Володимир Зеленський. Фото - сайт Офісу президента України

Ситуація на наших кордонах ще більше ускладнюватиметься

Голова правління неурядової організації "Майдан закордонних справ", член політради парії "Сила та Честь" Олег Бєлоколос наголошує, що білоруський режим вже давно і системно діє як повноцінний військово-політичний союзник РФ.

Як приклад, він наводить Військову доктрину Республіки Білорусь (РБ), затверджену ще в липні 2016 року. Там, зокрема, наголошувалося:

"Питання організації застосування військової сили Республікою Білорусь з метою забезпечення військової безпеки Союзної держави та її збройного захисту визначаються міжнародними договорами Республіки Білорусь, укладеними з Російською Федерацією, і вирішуються у складі регіонального угруповання військ (сил) Республіки Білорусь та Російської Федерації".

"Більше того, – продовжує експерт, – затверджена у 2021 році Військова доктрина Союзної держави РФ та РБ має ще зміцнити відповідну взаємодію сторін. Слід також згадати, що ще минулого року було домовлено про продовження оренди російських військових об'єктів на території Білорусі, а також анонсовано спільну підготовку фахівців військово-повітряних сил та протиповітряної оборони".

Олег Бєлоколос резюмує:

"Очевидно, ці процеси мають на меті створення глибоко інтегрованих російсько-білоруських збройних сил під командуванням Москви. Відповідно, ситуація на наших кордонах ще більше ускладнюватиметься, загрози нашій національній безпеці з білоруського напряму ще більше зростатимуть, а РБ все частіше й масштабніше братиме участь у війні на боці російського агресора".

Армія РБ не бачить жодного сенсу нападати на Україну. Особливо після того, як "друга армія світу" програла на північному напрямку

Політолог, експерт Аналітичної групи "Левіафан" Микола Мельник наголошує, що фактично Білорусь уже воює проти України.

"Згідно з нормами міжнародного права, РБ — співучасник агресії. Тому що з її території відбувалося вторгнення, звідти ж до нас запускаються ракети. Тож Білорусь – країна, яка де-факто воює проти України на боці РФ", – пояснює політолог.

Президент Зеленський говорить про ризик активної фази, а саме — гіпотетичного вторгнення безпосередньо білоруських збройних сил на українську територію. І він намагається перешкодити цьому, зазначає Микола Мельник.

"Йдеться не про те, що ми боїмося цього вторгнення, відкриття другого фронту. Ми готові до всього. Просто Україна намагається зберегти Білорусь як майданчик, на якому згодом можна буде вибудувати якісь мирні переговори після того, як РФ програє цю війну", – наголошує експерт.

Правильним сигналом він вважає й те, що Зеленський чітко окреслив – усі громадяни РФ, РБ та інших країн, що воюють проти України, відповідають за це. Рано чи пізно.

"Навіть якщо людина просто технічно допомагала пуску ракет у бік України – вона вже комбатант. І ми таких людей шукатимемо по всьому світу, а потім розбиратимемося з ними, згідно з міжнародним військовим правом", – зазначає Микола Мельник.

Він звертає увагу на те, що РФ розставила своїх офіцерів у білоруській службі безпеки (КДБ), має своє лобі серед військових РБ.

"Але питання у тому, що особовий склад білоруських військовослужбовців не бажає цієї війни. Армія РБ не бачить жодного сенсу нападати на Україну. Особливо після того, як російська "друга армія світу" програла на північному напрямку. Білоруси елементарно не хочуть перетворюватися на добрива на українській землі, – пояснює Микола Мельник. – Однак Росія підштовхуватиме Білорусь до агресії. Щоб Лукашенко не мав можливості вести якісь переговори із Заходом, коли РФ почне відступати. Тим часом Лукашенко, незважаючи на всю його войовничу риторику, намагається максимально усунутись від цієї війни. Тому що розуміє – РФ уже програла. Але йому, як Муссоліні (італійський правитель, союзник гітлерівської Німеччини у Другій світовій війні), нема куди подітися. Він може, коли і КДБ, і військовими в Білорусі фактично керують із Кремля".

Читайте також на порталі "Коментарі" – на Херсонщині українська авіація вдарила по скупченню живої сили та техніки ворога (ВІДЕО).




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Ігор

27 червня 2022, 13:24

Там його відосики публікують? Їх там хтось дивиться/читає? Аж ніяк. Тоді для чого все це? Це для внутрішнього використання. Показати нам мужність маленького вождя. Он як гарно крихітка виглядає на світлині – краще Кадирова. Але нарцис не допоможе Україні. Хоч і маленькій комік, а остаточну крапку в Україні він поставить велику. Цим він увійде в Історію, або уляпається. Все буде Маріуполь! Чекаємо, як білязеленьськи чиновники надрукують його багатотомну працю. Не даремно «центри прийняття рішень» ворог не чіпає, як і розкішні палаці впливових корумпованих.


Новини