Головна Новини Політика президент Очікування від зустрічей Зеленського у США – якими можуть бути домовленості
commentss НОВИНИ Всі новини

Очікування від зустрічей Зеленського у США – якими можуть бути домовленості

Війна проти росіян – титанічне випробування, що вимагає божевільних ресурсів та підтримки з боку партнерів

19 вересня 2023, 13:10
Поділіться публікацією:

Президент України Володимир Зеленський з першою леді прибули до Нью-Йорка. Про цей візит було відомо заздалегідь, видання "Коментарі" навіть опитувало експертів про очікування. Але зараз порядок денний вималювався чіткіше. У планах українського лідера – участь у Генеральній Асамблеї ООН, Саміті цілей сталого розвитку, засіданні Радбезу ООН, переговори з президентом США, лідерами палат і партій Конгресу, військовим керівництвом, американським бізнесом, журналістами, українською громадою. Відомо, що глава Білого дому Джо Байден хоче безпосередньо почути від Зеленського про те, як розвивається український контрнаступ. Заплановано також двосторонні зустрічі Зеленського з президентом Бразилії, а також з польським лідером. Чого чекати від майбутніх зустрічей? Як це може вплинути на російсько-українську війну? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

Очікування від зустрічей Зеленського у США – якими можуть бути домовленості

Володимир Путін. Фото з відкритих джерел

Завдання Зеленського – знайти правильні слова

Народний депутат України ІХ скликання, голова підкомітету Верховної Ради з питань енергетичної безпеки Вікторія Гриб поділилася таким коментарем:

"Я сподіваюся, що черговий візит Володимира Зеленського до США стане не просто ключовою, а й визначальною подією для підтримки українського опору російській агресії. На початку повномасштабного вторгнення рішучість та наполегливість президента сприяли успіху переговорів із союзниками щодо підтримки України у найважчу фазу війни".

На думку нардепа, завдання Зеленського – знайти правильні слова, аргументи та смисли, щоб переконати союзників надати ще більшу підтримку Україні. Адже війна проти росіян – титанічне випробування, яке потребує божевільних ресурсів.

"Що стосується зустрічі з президентом Бразилії – Лулою да Сілвою, це гарна можливість змістити чашу терезів у Латинській Америці на користь України. Досі керівництво цієї країни – члена BRICS – мало досить прохолодне ставлення до нашої країни, що не сприяє завершенню війни на умовах Києва", – зазначає Вікторія Гриб.

Водночас вона не впевнена, що під час зустрічі з польським лідером Дудою можлива зміна позиції Варшави щодо українського зерна.

"Втім, це не єдине питання у фокусі уваги президентів, – наголошує парламентар. – Загалом, очікую від візиту Зеленського до США позитивних сигналів щодо подальшої підтримки України у світі".

Точно буде обговорюватися тема підготовки України до зими

Спікер Міжнародної волонтерської спільноти "InformNapalm", боєць ЗСУ Михайло Макарук акцентує, що нам потрібна зброя. Боєприпаси, снаряди, артилерія, міномети, далекобійні ракети. Саме про це, упевнений він, говоритиме Зеленський під час усіх зустрічей у Штатах.

"Очікуємо також на внесок США в літакову коаліцію з надання Україні винищувачів F-16. Адже Штати поки не заявили, чи саме вони передаватимуть нам ці літаки. Якщо будуть – у якій кількості. Думаю, ми отримаємо все, що розраховуємо. На кону — вибори в США (заплановані на листопад 2024 року, але кампанія вже набирає хід). Деякі республіканці бризкають відверто проросійськими заявами. При цьому готують свою певну аудиторію, що Трамп, мовляв, став більш продуманим, що він має знову потрапити до Білого дому", – звертає увагу експерт.

На його думку, на цьому тлі правлячій Демократичній партії слід активніше проявляти ініціативу. Адже для них перемога в Україні, наші успіхи на фронті стають важливими політичними інструментами на майбутніх виборах.

"Від зустрічі Зеленського з бразильським президентом-ліваком, який періодично видає проросійські меседжі, я нічого особливого не чекаю. Це скоріше дипломатичний реверанс. А ось зустріч із польським лідером важлива. Там вибори вже у жовтні цього року. З цього приводу країну лихоманить. І нам важливо вирішити болюче зернове питання, не розпалюючи стосунки", – пояснює Михайло Макарук.

Від засідання Ради безпеки ООН, вважає він, нічого особливо очікувати не доводиться, адже там є росіяни, які можуть ветувати будь-яке рішення. Але не виключено, що прозвучать певні політичні заяви, а в рамках ГА навіть буде ухвалено необхідні нам декларації. Є також ймовірність, що якісь із країн, які раніше були нейтральними, відкрито перейдуть на бік України, прогнозує експерт.

"Точно обговорюватиметься тема підготовки України до зими, – каже Михайло Макарук. – Захист нашої енергосистеми від нових російських ударів (що має під собою більше систем ППО-ПРО), забезпечення необхідним (генератори тощо) звільнених територій (а їх точно до зими стане більше)".

Світ не повинен забувати, що війна в Україні триває

Глава Українського аналітичного центру, економіст Олександр Охріменко розмірковує так:

"Проблема в тому, що війну в Україні почали забувати. Міжнародні новини вже рідше пишуть про неї. А найчастіше пишуть у негативному для нас відтінку. Тож для Зеленського важливо з трибуни ООН донести до світових лідерів – війна триває! І вони мають допомагати Україні".

На думку експерта, від цього візиту, від зустрічей, які заплановані до США, залежить дуже багато. Є, наприклад, велика надія, що переговори з Байденом завершуватимуться тим, що Україна отримає і американські винищувачі F-16, і далекобійні ракети ATACMS.

"Захід, нарешті, має припинити говорити про повільні темпи нашого контрнаступу, а дати все необхідне, щоб ці темпи збільшилися. Без сучасної авіації та далекобійних ракет наступати нам вкрай складно", – наголошує Олександр Охріменко.

Крім того, зазначає він, Україні важливо, щоб Конгрес США проголосував за надання грошей на підтримку нашої країни на наступний рік.

"Тому заплановано зустрічі Зеленського з конгресменами, – пояснює економіст. – Сподіваюся, він переконає їх, щоб вони проголосували за 24 млрд доларів, які запитує на цю підтримку Білий дім".

Читайте також на порталі "Коментарі" – який сценарій Захід вирішив підтримати в Україні – у чому Зеленський переконуватиме ГА ООН.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини