Головна Новини Політика президент Множинне громадянство для українців: що ховається за ініціативою президента
commentss НОВИНИ Всі новини

Множинне громадянство для українців: що ховається за ініціативою президента

Депутати отримали на розгляд законопроект, який дозволить українцям набувати громадянства кількох країн

3 грудня 2021, 15:52
Поділіться публікацією:

Розмови, що давно йдуть, про необхідність врегулювати питання громадянства в Україні втілилися в конкретні документи. Президент Володимир Зеленський після анонсу законопроекту про "множинне громадянство" вніс до Верховної Ради п'ять відповідних документів. Зокрема, пропонується зобов'язати чиновників зазначати подвійне громадянство у деклараціях, а до роботи в судах та на митниці не допускати громадян інших держав. Експерти оцінили для видання "Коментарі" позитиви та ризики цих ініціатив.

Множинне громадянство для українців: що ховається за ініціативою президента

Володимир Зеленський. Фото - сайт Офісу президента України

КСУ має дати відповідь, чи забороняється Конституцією наявність іншого громадянства, крім українського

Експерт із конституційного права Богдан Бондаренко нагадує, що зараз у законі діє таке становище: якщо повнолітня, дієздатна особа отримує добровільне громадянство іншої держави, це привід для втрати українського громадянства. Зеленський же у своєму законопроекті пропонує змінити це таким чином: втратити українське громадянство може людина, яка має множинне громадянство і при цьому діє на території України проти інтересів України, проти її безпеки і оборони. Тобто фактично допускається наявність множинного громадянства.

"Питання – чи це відповідає 4-й статті Конституції України, згідно з якою в Україні існує єдине громадянство, – зазначає експерт. – На сьогоднішній день роз'яснення Конституційного суду України (КСУ) діє лише щодо того, що у нас забороняється наявність громадянства областей, а чи діє єдине українське громадянство – України як держави, без будь-яких територіальних підрозділів. По хорошому, з огляду на те, що в нас уже довгий час точаться дискусії про необхідність узаконити, якщо не подвійне, то множинне громадянство, враховуючи низку політичних моментів, було б правильно звернутися до КСУ щодо тлумачення ст. 4-й Основного закону. І отримати відповідь – чи забороняється Конституцією наявність іншого громадянства, окрім українського. І лише після того подавати відповідні законопроекти".

Але "слуги", наголошує Богдан Бондаренко, пішли іншим шляхом. Пропонують спочатку змінити законодавство. А якщо комусь це не сподобається – нехай звертається до КСУ.

"Поки що можна говорити лише про те, що відповідний законопроект президентом подано. В якому вигляді голосуватиметься і чи взагалі – питання на даний момент відкриті", – резюмує експерт.

Стаття 4 Конституції свідчить про єдине громадянство. Але "єдине" і "одне" – не одне й те ж саме

Кандидат політичних наук, політолог Олексій Якубін вважає президентську ініціативу щодо множинного громадянства досить сучасною.

"У 19 столітті було нормою, що люди, які народилися на одній території, там жили. Але у 21 столітті, навіть незважаючи на пандемію, мобільність людей значно зросла. Масовими стали випадки, коли народилися в одній країні, працювали в іншій, постійно переміщалися по світу. Все це потребує більш гнучкого ставлення до громадянства, – пояснює політолог. – І в Україні тема точно перезріла. Ми могли б уникнути низки труднощів, якби раніше врегулювали питання множинного громадянства. Не секрет, що де-факто у нас на Заході України багато хто має не лише українські паспорти. Нині ж подібна ситуація масово простежується на непідконтрольних територіях Донбасу, в Криму. Очевидно, що значна частина людей там має подвійне громадянство – внаслідок такої ситуації".

Тому, зазначає Олексій Якубін, врегулювати цю історію треба.

"Так, стаття 4 Конституції свідчить про єдине громадянство. Але "єдине" і "одне" – не одне й те ж саме. Суть у тому, що громадянство України є ключовим для держави України. Але де-факто це не означає, що люди не можуть мати інших громадянств. Думаю, саме так з часом це трактує КСУ", – каже експерт.

Олексій Якубін зізнався, що у законопроекті, який він уже переглянув, досить розмиті моменти, коли можуть позбавляти громадянства України.

"Відзначено, що таке можливе за порушення прав людини, причетності до геноциду, служби за контрактом в армії країни-агресора. І все ж, критерії дуже розмиті, що може приховувати політичні ризики. Не виключена ситуація, коли намагатимуться позбавити громадянства України, не маючи на це вагомих підстав", – попереджає політолог.

За його словами, ще один дискусійний момент – чи можна тим, хто займається публічною політикою, хто обіймає високу чиновницьку посаду, мати інше громадянство, окрім українського. Наразі, наскільки відомо, пропонується не дозволяти мати множинне громадянство лише суддям та співробітникам митниці.

"Глава фракції "Слуга народу" Давид Арахамія вже уточнив, що закон про множинне громадянство не дозволить голосувати у двох країнах. Але тут важливо – як саме буде прописаний цей механізм, як позначати ценз осілості (де живеш, де твої основні інтереси – там і голосуєш)", – зазначає Олексій Якубін.

Є ще один нюанс. Голосувати іноземці, які мають українське громадянство, наприклад, не будуть. А, хто заборонить їм займатись тут економічною діяльністю?

"І тут гостро постане земельне питання, – прогнозує експерт. — Ринок землі у нас уже відкритий, вона продається. А одним із ключових дискусійних моментів було якраз таки – чи можуть іноземці купувати українську землю. На даний момент згідно із законом – не можуть. А що буде після ухвалення закону про множинне громадянство? Хто завадить, наприклад, людині, яка має громадянство України і, припустимо, Бразилії, купувати тут землю? Не виключаю, що опоненти Зеленського акцентуватимуть, що саме це є основною мотивацією для ухвалення закону про множинне громадянство".

Раніше з'явилися дані опитування щодо того, що думають українці про подвійне громадянство.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини