Головна Новини Політика президент Імовірність відставки Єрмака: якою дорогою йде Зеленський - думки експертів
commentss НОВИНИ Всі новини

Імовірність відставки Єрмака: якою дорогою йде Зеленський - думки експертів

Фахівці розповіли порталу "Коментарі", наскільки вірогідний варіант відставки Андрія Єрмака з посади голови Офісу президента, а також про те, хто може бути наступним претендентом на вибування з лав "можновладців"

2 березня 2021, 11:17 comments1801
Поділіться публікацією:

З'явилася інформація про те, що глава Офісі президента України Андрій Єрмак може позбутися своєї посади. Нібито його змінить начальник Служби зовнішньої розвідки України Валерій Кондратюк. Чи "підуть" Єрмака або це чергові чутки? Що може підштовхнути Зеленського до чергової зміни голови ОП? Хто ще може скоро залишити ряди можновладців? На ці питання порталу "Коментарі" відповідали експерти.

Імовірність відставки Єрмака: якою дорогою йде Зеленський - думки експертів

Колаж - Д. Романюк/Comments.ua

Є два чинники, які показують, що Єрмак може піти

Політолог Віктор Таран наголошує: "Останні 1,5 місяці показали, що Андрій Єрмак випадає зі схвалень ключових рішень. В першу чергу, мова йде про санкції, які вводяться через РНБО. Також він фактично відсторонений від ідеї "Форуму 30", так само як від самих форумів".

На думку експерта, бачачи таку свою відстороненість, Єрмак намагається повернутися в поле зору. Зокрема, дав інтерв'ю Atlantic Council, де намагався показати, що впливає на політичні процеси.

"Але є два фактори, які впливають на те, що Зеленський незадоволений Єрмаком. І показують, що той може піти. Коли Єрмак став главою ОП, він обіцяв допомогти врегулювати російсько-українське протистояння на Сході. Зокрема, запевняв, то зможе в короткостроковий період домовитися з РФ про світ і інтеграції Донбасу. Другий фактор — підвищення антиросійських настроїв у нашого ключового партнера — США — після приходу Байдена. Це вже відбилося і на внутрішньому порядку України. Оскільки Єрмак не вирішує цих ключових рішень, є необхідність його поміняти під нові завдання, які постають перед Офісом президента", — пояснює Віктор Таран.

Він нагадує, що останнім часом риторика Зеленського нагадує риторику Порошенка: Україні треба ПДЧ з НАТО, підсилити військову та економічну співпрацю з нашими ключовими західними партнерами, Росія зриває всі спроби досягти миру.

"Під таку риторику потрібна нова людина, — упевнений політолог. — Хто він буде і коли — поки сказати складно. Не виключаю, що коли у Зеленського буде настрій для цього, буде відповідна емоційна хвиля — нею змиє і Єрмака. І спонтанно ж можливе призначення нової людини".

Зеленський вирішив піти стежкою гучних відставок

Політичний експерт Богдан Мірошников вважає, що після чергових соціологічних замірів, які показали, що рейтинг Зеленського відправився в "круте піке", останній вирішив щось змінювати..

"Оскільки у Зеленського немає ні досвіду, ні здібностей, ні інтуїції, він вирішив піти вже протоптаною стежкою — гучні відставки. Тому в даній ситуації не можна виключати абсолютно нічого, — розмірковує експерт. — Імовірність відставки Єрмака — 50 на 50. Тут ситуація дуже слизька, бо навряд чи знайдеться ще одна людина, здатна не тільки увійти в довіру да Зеленського, а ще й терпіти його".

На думку Богдана Мірошникова, можлива відставка Єрмака — це тільки верхівка айсберга.

"Зараз хіба що глава МВС Аваков може бути впевнений у своєму майбутньому. Сидить він у своєму кріслі міцно, а якщо і змінить його — хіба що на прем'єрське. Сумне майбутнє у нинішніх прем'єра Шмигаля і міністра охорони здоров'я Степанова. Ця парочка нікому не потрібна, на додаток — особисто для Зеленського обидвоє вкрай токсичні. Як і генпрокурор Венедіктова. Звичайно, тепла ванна від оточення Зеленського в купі з пулом блогерів на Банковій замилюють очі президенту. Але навіть він не міг не помітити з десяток тисяч людей під своєю адміністрацією. Саме вулиця підштовхує Зеленського до думки про чергову зміну фігур у владі", — вважає експерт.

Він не виключає, що подальші проблеми Зеленського такі, що після всього йому залишиться хіба що втекти.

"Ставленик Ахметова — Шмигаль — точно залишить кабінет прем'єра, а справи Антоненка і Стерненка доведеться закривати, зваливши все на Венедіктову. А там і Аваков витягне з запиленої шафи "Національний корпус". Далі — колапс судової системи, остаточний розкол партії та дострокові парламентські вибори, — прогнозує Богдан Мірошников. — Не заздрю ​​я президенту. Але Зеленський сам на це все підписався".

Раніше портал "Коментарі" розповідав, що в Офісі президента  повідомили про зарплати Єрмака, Татарова та Тимошенка



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення


Новини