Головна Новини Політика президент "Харківські угоди": чому саме зараз звільнили Демченка та взялися за Грищенка й Лавриновича
commentss НОВИНИ Всі новини

"Харківські угоди": чому саме зараз звільнили Демченка та взялися за Грищенка й Лавриновича

Один із експертів пов'язує звільнення Демченка та оголошення підозри Грищенку й Лавриновичу напряму з "Харківськими угодами"

25 липня 2022, 17:24
Поділіться публікацією:

25 липня, президент Володимир Зеленський звільнив Руслана Демченка з посади першого заступника секретаря РНБО, а пізніше з'явилася інформація, що правоохоронці повідомили про підозру в державній зраді двом колишнім членам уряду Азарова, зокрема, Грищенку та Лавриновичу. Відтак "Коментарі" вирішили звернулися до експертів з чим може бути пов'язане звільнення Демченка? Чому це сталося саме зараз?

"Харківські угоди": чому саме зараз звільнили Демченка та взялися за Грищенка й Лавриновича

Харківські угоди були підписані у квітні 2010 року Мєдвєдєвим та Януковичем (фото з відкритих джерел)

Харківські угоди призвели до втрати контролю над Чорним морем

Директор аналітичного центру "Політика" Микола Давидюк упевнений, що дане звільнення пов'язане з Харківськими угодами (підписані у квітні 2010 року), які, за підсумком, призвели до того, що Україна втратила контроль над Чорним морем. І до яких був причетний Демченко.

"Потім це призвело до окупації частини нашої території. Насамперед мова про Крим, – зазначає політолог. – Звільнення Демченка піднімає великий кейс проросійських політиків в Україні. Сьогодні стало відомо, що Державне бюро розслідувань (ДБР) оголосило підозру у держзраді двом колишнім міністрам часів президентства Віктора Януковича – ексміністру закордонних справ Костянтину Грищенку та колишньому голові Мін'юсту Олександру Лавриновичу. Їх звинувачують у підготовці тих самих Харківських угод, які продовжували термін перебування Чорноморського флоту Росії у Криму. Як на мене, слід притягувати до відповідальності і Володимира Литвина, який на той момент був спікером Верховної Ради і провів ці зрадницькі угоди через парламент. На мою думку, він також повинен понести за це відповідальність. Зрозуміло, що росіяни мають компромат на Литвина. Але це точно не привід звільняти його від відповідальності за те, що сталося",- переконаний експерт.

На думку Миколи Давидюка, все відбувається лише зараз, бо війна розкрила багато.

"І саме в такий час слід приймати жорсткі рішення, у тому числі щодо минулих зрад, що призвели, зокрема, до цієї війни", – вважає експерт.

Настала ротація виконавчої влади

Експерт Українського інституту політики Руслан Бізяєв наголошує, що після звільнення голови СБУ та генпрокурора передбачуваним був процес певної ротації у виконавчій владі. А РНБО – це якраз виконавча гілка влади.

"Відбувається ротація людей, які тією чи іншою мірою були зав'язані на стару політичну систему. Або це люди, орієнтовані певні посольства, чи – певних олігархів. Або просто люди, які не вписуються в ситуацію після 24 лютого 2022-го після широкомасштабного російського вторгнення", – пояснює Руслан Бізяєв.

Те, що бачимо подібні кадрові перестановки – не дивно, запевняє він.

"Це природний процес, який триватиме, – каже експерт. – Ми спостерігаємо далеко не останню гучну відставку",- підсумував експерт.

Нагадаємо, що "Коментарі" інформували про те, що двом колишнім міністрам оголосили підозру в держзраді за "Харківські угоди".

 



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Іван

26 липня 2022, 04:58

У повідомленнях влади про звільнення демченка прямо-таки наголошується, що його звільнили за станом здоров'я! Мовляв, як народ не вимагав не призначати та звільнити цю токсичну особу, яка, напроти, підлягала люстрації, а влада не звертала на народ ніякої уваги і не звертала б і далі, просто захворів. Так ось, Господу набридла зневага до народу і він вирішив прибрати цю особу у свій спосіб.


Новини