Головна Новини Політика президент Другий термін Зеленського: реальність чи фантазія
commentss НОВИНИ Всі новини

Другий термін Зеленського: реальність чи фантазія

Українські політологи оцінили шанси на перемогу, в разі, якщо Зеленський буде обиратися на другий термін

1 грудня 2020, 14:55
Поділіться публікацією:

В Офісі президента України не виключають, що Володимир Зеленський може піти на другий термін. Про реальність таких планів на тлі розмов про можливий імпічмент розповіли українські політологи.

Другий термін Зеленського: реальність чи фантазія

Президент Зеленський на інавгурації

"Вся справа в дострокових виборах"

Попри катастрофічне падіння рейтингу, розчарування, скандали в оточенні Зеленського, у нього, безумовно, є шанси переобратися на другий термін. Але про це говорити рано. Так вважає експерт Українського інституту політики Валентин Гайдай.

"Більш-менш чітка картина з другим можливим терміном Зеленського буде видно не раніше 2022 року, — упевнений експерт. — Поки йому альтернативи немає. Шукати ж альтернативу слід не серед старих політиків, а серед нових. Порошенко, Тимошенко, Бойко та інші — це політики минулого. Нехай, навіть їхні політичні сили ще якийсь час будуть на плаву, вони не будуть реальними конкурентам. Українці будуть шукати свіжі обличчя. І якщо не знайдуть, їм доведеться знову віддати свої голоси за Зеленського".

На думку Валентина Гайдая, багато чого буде залежати від того — чи будуть дострокові вибори президента.

"Якби вони відбулися в найближчі рік-півтора, Зеленський, швидше за все, переобрався б. Через 3-4 роки — вже не факт, — вважає експерт. — Також багато що залежить, чи будуть позачергові вибори Верховної Ради. А це більш ймовірний сценарій, ніж дострокові президентські вибори, адже в монобільшості спостерігається розкол. Дострокові вибори в Раду можуть як раз вивести у вищу лігу політики тих самих гравців, які, можуть стати альтернативою Зеленському. Наприклад, це може бути нинішній спікер Разумков, який і так в кроці від виконання обов'язків президента за умовами Конституції".

Експерт підкреслює, що політтехнологи, підконтрольні різним олігархам ЗМІ, підготують грунт для можливого наступника Зеленського.

"Можливо, ним стане умовний" людина з народу "- шахтар, пенсіонер, вчитель, військовий, якого активно почнуть піарити через 2-3 роки. Як ми бачимо, варіантів — маса ", — констатує Валентин Гайдай.

"Для Зеленського президентство — тягар"

Експерт аналітичного центру Democracy House Анатолій Октисюк впевнений: чи досидить Зеленський до кінця першого терміну, залежить від того, наскільки він і його команда зможуть змоделювати ряд поточних криз. І розумно зреагувати на них.

"А реагувати потрібно, як мінімум, на п'ять криз: пандемічну, фінансово-економічну, криза на Донбасі, взаємини з українськими олігархами, криза з західними партнерами. Від того, як Україна пройде ці п'ять криз, буде залежати політичне майбутнє президента, — зазначає аналітик. — На кожну кризу є ряд рішень. У тому числі: переформатування уряду, дострокові парламентські вибори, нові ходи в боротьбі з корупцією".

Анатолій Октисюк вважає, що в другому терміні Зеленського зацікавлений не стільки він сам, скільки його оточення.

"Видно, що президентство для Зеленського — тягар. Це збиток для сім'ї, нерви, критика, негатив. Я не чув, щоб він сам чітко говорив про другий термін. Зате його найближчі соратники кажуть, що одного терміну  мало. Такий меседж ми вже чули з вуст представників Офісу президента — Трофимова, Тимошенко, Єрмака, від депутатів близького кола ... І зрозуміло, що "мало" — саме для них, а не для Зеленського, — говорить експерт. — Безумовно, він може спробувати піти на другий термін, навіть якщо у нього на той момент буде 10% підтримки. Але питання — чи потрібно це йому, нам? Чи є в цьому сенс?".

Як повідомляв портал "Коментарі", заступник глави Офісу Президента України Кирило Тимошенко припустив, що діючий президент Володимир Зеленський може балотуватися на пост глави держави вдруге, і якщо вирішить це робити, обов'язково повідомить громадськості.

 



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Валерий

5 грудня 2020, 16:27

кузьма , Поддерживаю.Но думаю что его место как и его окружения на нарах.

кузьма

1 грудня 2020, 15:45

клоун вернется в свое кабаре- играть на рояле

Иван

1 грудня 2020, 15:11

Бред, сейчас бы клоун точно не переизбрался бы


Новини