Головна Новини Політика зовнішня політика Зустріч Зеленського і Путіна: коли і за яких умов вона може відбутися
commentss НОВИНИ Всі новини

Зустріч Зеленського і Путіна: коли і за яких умов вона може відбутися

Професор кафедри політичних наук у КНУ ім. Шевченко, політолог Анна Малкіна впевнена, що умисне виключення з виступу Путіна теми щодо України досить передбачуване

21 квітня 2021, 21:59
Поділіться публікацією:

Президент РФ Володимир Путін 21 квітня виступив зі зверненням до Федеральних зборів. Сказав багато, але про Україну — майже нічого. Що дивно, особливо після вчорашнього відеозвернення президента України Володимира Зеленського із закликом зустрітися.

Зустріч Зеленського і Путіна: коли і за яких умов вона може відбутися

Володимир Зеленський і Володимир Путін

Професор кафедри політичних наук у КНУ ім. Шевченко, політолог Анна Малкіна впевнена, що умисне виключення з виступу Путіна теми України досить передбачуване.

Коли і за яких умов ця зустріч може відбутися? Які вона може нести позитиви і ризики? З цими питаннями порталу "Коментарі" допомогли розібратися експерти.

Ветеран зовнішньої розвідки, генерал-лейтенант Василь Богдан вважає, що пропозиція Зеленського на адресу Путіна щодо зустрічі була своєрідним "запрошенням до танцю".

"Зеленський, думаю, розуміє, що позитивної відповіді на це не буде. Певні діячі з Держдуми вже заявили, що в такій зустрічі немає сенсу, поки Україна не зробить те-то і те-то. Традиційний прийомчик путінського націонал-шовіністичного, терористичного режиму — нічого не робити для зрушень до світу, перекладаючи при цьому вину на когось іншого ", — пояснює генерал.

На його думку, зустріч (один на один або в рамках нормандського формату) не можлива, поки Путін не побачить певний документ, що задовольняє Кремль.

"Ми бачимо, що твориться біля наших кордонів, що відбувається на фронті. Ми несемо втрати, тиск не знижується. З огляду на комплекс проблем між Україною і РФ, з огляду на глобальні процеси, які відбуваються між США і РФ (санкції, відкликання послів для консультацій, висилка дипломатів), можна констатувати, що напруга не просто є, але й наростає. І так, думаю, буде аж до зустрічі президента США Джо Байдена із Путіним. Якщо це зустріч взагалі відбудеться. До цього розраховувати на деескалацію, так само як і на зустріч Зеленського і Путіна, немає підстав", — впевнений Василь Богдан.

Він зазначає, що завдання України та її союзників — запустити нормандський формат і процес реалізації Мінських угод із основним рішенням безпекових моментів: реальне припинення обстрілів, роззброєння, виведення військ і техніки противника, встановлення Україною контролю за кордоном, потім — все інше.

"Нині говорять про мирні кластери, нібито підготовлені Німеччиною і Францією з урахуванням пропозицій української сторони. Але є небезпека, що ці кластери можуть перетворитися в клістири (клізми) для України, — попереджає Василь Богдан. — Не можна ховати від суспільства настільки важливі домовленості, якщо вони існують. Упевнений, нас чекають довгі багатоходові переговори. Але ми не повинні відступати ані на дипломатичному фронті, ані на якомусь іншому".

Професор кафедри політичних наук у КНУ ім. Шевченко, політолог Анна Малкіна впевнена, що умисне виключення з виступу Путіна теми щодо України досить передбачуване.

"Так президент РФ дав зрозуміти, що це питання є настільки незначним для глобальних цілей і завдань сучасної Росії, що про нього не варто навіть говорити. Однак Путін так само не згадав і про загострення відносин США та ЄС, нові санкції, дипломатичної війні, що є для нас хорошим знаком. За видимою байдужістю до питань міжнародних відносин і місця в них України ховається відсутність готових рішень ", — вважає Ганна Малкіна.

На її думку, теза про те, що Росія хоче з усіма дружити, але й образити себе не дасть, — це сигнал, що від своїх цілей Путін відступати не збирається. Але і робити радикальних дій поки теж не планує.

"Зустріч президентів Росії і України найближчим часом не відбудеться, — впевнена Ганна Малкіна. — Відстрочка буде як мінімум до зустрічі Путіна з Байденом, яка за пропозицією останнього може відбутися на нейтральній території і до якої потрібно ретельно, не один місяць, готуватися".

Нагадаємо, президент України Володимир Зеленський випустив ввечері 20 квітня відеозвернення, в якому запропонував президенту РФ Володимиру Путіну зустрітися "в будь-якій точці українського Донбасу, де триває війна".



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Иван Сирко

22 квітня 2021, 01:38

Что бы тебя Зеленский и банду твою еврейскую накол посадили!!!


Новини