Головна Новини Політика зовнішня політика Зустріч Зеленського і Байдена: що може принести Україні цей візит
commentss НОВИНИ Всі новини

Зустріч Зеленського і Байдена: що може принести Україні цей візит

Зустріч президентів України і США Володимира Зеленського і Джо Байдена в Вашингтоні повинна була відбутися у Вашингтоні 30 серпня

28 серпня 2021, 17:40
Поділіться публікацією:

Прессекретар адміністрації президента США Джен Дженніфер Псакі підтвердила, що зустріч президентів України і США Володимира Зеленського і Джозефа Байдена наступного тижня відбудеться. Раніше були побоювання, що її можуть скасувати через загострення ситуації в Афганістані. Що може принести нам цей візит? Які є ризики, а які — позитивні перспективи? На ці питання експерти постаралися відповісти виданню "Коментарі-Україна".

Зустріч Зеленського і Байдена: що може принести Україні цей візит

Джо Байден (фото з відкритих джерел)

Директор Департаменту внутрішньої політики Міжнародного центру перспективних досліджень (МЦПД), доктор політичних наук Ігор Петренко підкреслює, що попри бажання любителів розганяти "зраду", візит відбудеться. І перенесення дати зустрічі з Байденом з 30 на 31 серпня було дійсно виключно технічним моментом після додавання такого елемента візиту як зустріч "тет-а-тет".

"Цей візит може принести Україні розширення стратегічної співпраці з США, зокрема в оборонній сфері. Кілька днів тому заступник глави Офісу президента Роман Машовець провів зустріч з аташе посольства США з питань армії і оборони щодо проєктів документів, які можуть бути підписані під час візиту Зеленського в Штати. Також ми можемо привести конкретні економічні контракти, наприклад в енергетичній сфері. Про це говорили міністри енергетики США, України та Німеччини на полях Кримської платформи", — нагадує Ігор Петренко.

Для США, на його думку, цей візит також важливий, адже підтримкою Україні вони можуть показати, що, наперекір ситуацію в Афганістані, можуть захищати свої цінності і допомагати молодим демократіям, які борються за свою територіальну цілісність.

"Важливим для нас буде схилити США відігравати вагомішу роль на шляху миру на Донбасі, — вважає Ігор Петренко. — Також Зеленський буде намагатися наповнити конкретним змістом угоду США і Німеччини по "Північному потоку-2". Це, знову ж таки, питання безпеки і посилення нашої енергетичної незалежності. Ну і, звичайно, буде розмова про реформи, про їх реалізацію нами і підтримки з боку США".

На думку експерта, промахом могли б бути завищені очікування, відсутність конкретних пропозицій з нашого боку, наявність тільки апеляції до цінностей. Але поки цього немає, зазначає Ігор Петренко.

"Зеленський і його команда обережні у висловлюваннях і очікуваннях, і в основному зосереджені на конкретних кейсах і продовженнях. Сильним крок — це відстоювання українських національних інтересів, а не мовчазна згода з подачками. Ми повинні говорити про конкретні речі на взаємовигідній основі, а не про гарантії загальними фразами", — резюмує експерт.

Викладач Київського національного університету (КНУ) імені Тараса Шевченка, політолог Петро Олещук акцентує, що зустріч Зеленського і Байдена не стали переносити, попри кризову ситуацію, яка склалася навколо евакуації з Кабула.

"Це говорить про те, що дана зустріч важлива не тільки для української сторони, — вважає він. — Байдену, якого останнім часом звинувачують у тотальній капітуляції і безпорадності, важливо показати власні успіхи у зовнішній політиці. Тим більше, що ще свіжа в пам'яті недавня декларація лідерів США і Німеччини, яка уможливила добудову "Північного потоку-2". Лідеру США важливо показати, що він не здає позиції у зовнішній політиці. І президент України йому в цьому може допомогти".

Втім, зазначає політолог, є і ризики.

"Зокрема, існує ймовірність, що президент США буде переконувати українського колегу взяти" Північний потік "в обмін на прийняття деяких компенсацій, — зазначає Петро Олещук. — Сама по собі ця ідея не така вже й погана, але постає питання про те, які це можуть бути компенсації? З іншого боку, Україна може бути цікава як партнер для США, оскільки підтримка її істотно "дешевше" підтримки режиму того ж Афганістану. Крім того, підтримка України не вимагає безпосереднього військової присутності США, що теж може бути привабливим для Вашингтона. Звідси Україна повинна сформулювати "пропозицію" для США. І стати "прикладом успішної зовнішньої політики" адміністрації Байдена. Але тут потрібні реалістичні запити про конкретну допомогу".

Нагадаємо, війна в Афганістані не стане перешкодою для зустрічі президента США Джо Байдена і президента України Володимира Зеленського. У Білому Домі підтвердили, що бесіда двох лідерів відбудеться.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: Comments.ua
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

koss

28 серпня 2021, 21:38

Размер имеет значение. Увеличить член теперь можно и без операции, я сам в этом убедился. как это сделать смотри здесь ----- https://s4.lv/extra

Олег Н.

28 серпня 2021, 19:57

От визита Зеленского в Вашингтон зависит только прочность положения фюрера Зе. Для Украины всё давно определено повальной фашизацией, криминализацией, русофобией украинского народа. Два века существования нацистского сволочного русофобского государства Украины обеспечены. Народ Украины сделал свой выбор.


Новини