Головна Новини Політика зовнішня політика Зустріч Володимира Зеленського та Майї Санду: експерти виділили важливі моменти
commentss НОВИНИ Всі новини

Зустріч Володимира Зеленського та Майї Санду: експерти виділили важливі моменти

«Коментарі» розбиралися, наскільки виправдалися очікування від зустрічі президентів України і Молдови

13 січня 2021, 18:44
Поділіться публікацією:

Експерти підвели для видання "Коментарі" підсумки зустрічі президента України Володимира Зеленського і президента Майї Санду, яка відбулася 12 січня.

Зустріч Володимира Зеленського та Майї Санду: експерти виділили важливі моменти

Майя Санду та Володимир Зеленський. Фото: Д. Романюк/Comments.ua

Особливості візиту Майї Санду в Київ

Директор Інституту світової політики, політичний експерт Євген Магда вважає, що візит Майї Санду в Київ мав кілька особливостей.

"По-перше, це був перший закордонний візит новообраного президента Молдови. І особливого вибору у Санду не було. Її румунський колега Клаус Йоханніс вже побував в Кишиневі ще в кінці грудня, — зазначає експерт. — По-друге, в Києві роздувалися підвищені очікування від цього візиту, хоча Молдова є парламентською республікою — і знаходиться сьогодні в глибокій політичній кризі".

На думку Євгена Магди, обидві сторони з переговорів у Києві постаралися вичавити максимум можливого. Але в ситуації, що склалася очікувати конкретних зрушень не варто. Тому підтвердження прихильності європейським цінностям, готовність узгоджувати зусилля з євроінтеграції та разом рухатися в цьому напрямку — власне все, що могли сказати один одному президенти України та Молдови.

"Санду, яка педалює ідею проведення дострокових парламентських виборів (нинішні молдавські більшість і уряд, сповідують, на відміну від нового президента, швидше за проросійські, ніж проєвропейські погляди — ред.), Не може йти на скільки-небудь значимі поступки Україні ні з яких питань. А то, що вона підтверджує, що Крим — це Україна, не є чимось новим і несподіваним, — зазначає експерт. — У неї є особиста симпатія до Зеленському. Як, схоже, і у нього до неї. У сучасній політиці така особиста симпатія часто конвертується в поглиблення політичних відносин між країнами. Але, нагадую, Молдова — парламентська республіка. І розраховувати на реальні зрушення можна лише якщо в разі дострокових парламентських виборів прихильники Санду зможу сформувати більшість або коаліцію, прозахідний уряд. І вже вони будуть вести більш предметні переговори з офіційним Києвом. Президентські ж повноваження в Молдові дозволяють тільки окреслити рамки цих переговорів".

Експерт вважає неоднозначною висловлену Зеленським на цій зустрічі ініціативу про створення швидкісної траси Київ-Кишинів. На думку Євгена Магди, навряд чи це має під собою якісь економічні обгрунтування.

"А ось експорт електроенергії в Молдову, який також обговорювалося, — це реально. Але при цьому необхідно враховувати і позиції України в будівництві Дністровського гідровузла, який для Молдови є больовою точкою. Екологія Дністра для молдавського суспільства має серйозне значення ", — підкреслює експерт.

Готовність до поглиблення співпраці

Політолог-міжнародник Вікторія Закревська вважає, що Зеленський і Санду продемонстрували готовність посилювати взаємовигідне співробітництво. Вкрай важливе з точки зору вибудовуючи двосторонніх відносин, без оглядки на позицію Росії.

"У цьому сенсі після приходу до влади в Молдові проєвропейської Майї Санду замість проросійського Ігоря Додона підсилює можливості вибудовування конструктивних відносин між Києвом і Кишиневом. Це дає можливості Україні створювати коаліції, щоб лобіювати в країнах ЄС більш вигідні торгові умови, — зазначає Вікторія Закревська. — Заплановані переговори щодо зони вільної торгівлі, за пріоритетними напрямами всередині Східного партнерства. Було підкреслено повне взаєморозуміння в питанні регіональної безпеки. Так, обидва президенти підтримують суверенітет і територіальну цілісність держав в міжнародно визнаних кордонах ".

На думку експерта, з огляду на географічне положення і геополітичні пріоритети обох країн, позитивним моментом стало підписання декларації про створення президентської ради.

"Цей буде координуючий орган на рівні глав держав, — пояснює Вікторія Закревська. — Він посилити комунікацію, дасть можливість регулярно зустрічатися і досягати домовленостей з усіх питань. Перспективно виглядає і анонсовані інфраструктурні проекти, включаючи нову повноцінну магістраль, новий міст через Дністер. Це скоротить час подорожі між Києвом і Кишиневом до трохи більше п'яти годин. І в цілому поліпшить наш транспортно-транзитний потенціал ".

Раніше "Коментарі" писали, що про важливість цього візиту для Києва і Кишинева, про перспективи співпраці і про подальшу долю російських "миротворців" в Придністров'ї читачам "Коментарів" розповіли українські експерти.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини