Головна Новини Політика зовнішня політика Зустріч в "нормандському форматі" за участю Меркель: чи потрібні Україні переговори з канцелом, що йде
commentss НОВИНИ Всі новини

Зустріч в "нормандському форматі" за участю Меркель: чи потрібні Україні переговори з канцелом, що йде

Глава ОП Андрій Єрмак заявив, що віце-прем'єр-міністр Олексій Резніков кілька днів тому був в Берліні на консультаціях з приводу організації зустрічі

28 вересня 2021, 11:06
Поділіться публікацією:

Керівник Офісу Президента України Андрій Єрмак заявив, що Україна працює над тим, щоб зустріч лідерів "нормандського формату" відбулася до кінця каденції канцлера Німеччини Ангели Меркель.

Зустріч в "нормандському форматі" за участю Меркель: чи потрібні Україні переговори з канцелом, що йде

Нормандський формат - фото з відкритих джерел

Нагадаємо, що в Німеччині 26 вересня відбулися вибори в Бундестаг. А Меркель вперше за довгі роки не повела свою партію на них в якості лідера, заявивши, що йде з поста канцлера.

Яка ймовірність нової зустрічі в "нормандському форматі" за участю канцлера Меркель, що от-от залишить пост? Чи є гостра необхідність в такій зустрічі для української сторони? Щоб розібратися в цих питаннях, видання "Коментарі" звернулося до експертів.

Партнери по "Нормандії" погодяться на зустріч лише в разі виконання Україною своїх зобов'язань, або в разі нових пропозицій, які влаштовують усіх, включаючи і Росію

Політичний експерт, директор Communication group Володимир Манько ставить запитання: чи варта така зустріч зусиль, якщо незабаром в Німеччині сформують новий уряд на чолі з новим канцлером?

"Можливо і так, якщо взяти до уваги головну кандидатуру на канцлери — це лідер Соціал-демократичної партії Німеччини (СДПН) Олаф Шольц, — вважає експерт. — Це політик, який має більш поблажливе ставлення до Росії, ніж Меркель. Тому чекати від нього посилення тиску на Путіна не доводиться".

На думку Володимира Манька, перспективи "нормандського формату" стають все більш туманними.

"Німці і французи не бажають витрачати свій час на зустрічі заради зустрічей, — пояснює він. — Під час останнього саміту, в грудні-2019 в Парижі, Зеленський взяв на себе зобов'язання імплементувати формулу Штайнмайера. Але просування в цьому питанні немає. Пропонувалися якісь кластери, які створили нову дорожню карту виконання мінських угод. Але і це зупинилося на рівні пропозицій. Думаю, партнери по "Нормандії" погодяться на зустріч лише в разі виконання Україною своїх зобов'язань, або в разі нових пропозицій, які влаштовують усіх, включаючи і Росію".

А ось для української влади сам факт зустрічей є більш важливим, ніж іншим учасникам, вважає Володимир Манько.

"Тому що, по-перше, війна триває саме на українській території. По-друге, головною обіцянкою Зеленського в статусі кандидата в президенти було — завершити війну і повернути Донбас. Пів каденції минуло, а виконати це не вдалося, — підкреслює експерт. — Зате Росія, яка теж мала б бути зацікавлена в завершенні війни (враховуючи міжнародний осуд і санкції), за останні два роки продемонструвала повернення на деякі довоєнні позиції. Зокрема добудувала "Північний потік — 2". Тому поки війна на Донбасі стає проблемою тільки для України і час грає не на користь української влади в цілому і Зеленського зокрема. Через два роки йому доведеться пояснювати, чому він так і не зміг повернути Донбас. Тому він і його Офіс прагнуть провести якомога більше різних зустрічей, щоб на завершення своєї першої каденції сказати — я зробив усе, що міг".

Дієвість цього заходу, ефективність прийнятих рішень, залишається під питанням

Політолог, експерт із питань російської агресії проти України Віктор Каспрук вважає, що ймовірність зустрічі в "нормандському форматі" в доступному для огляду майбутньому невелика.

"Все залежить від того, наскільки довго буде Меркель на посаді канцлера. Адже, як відомо, вона його залишає після 16 років беззмінного там перебування. Тепер все залежить від того, як швидко сформують коаліцію. Ухвалення рішеннящодо канцлера може затягнутися. Другий елемент — наскільки потрібна канцлеру, що йде, така зустріч. Адже питання дієвості цього заходу, ефективності прийнятих рішень, залишається під питанням. До того ж, думаю, новий канцлер, який з'явиться в Німеччині після епохи Меркель, захоче переглянути деякі рішення попередників. І "нормандський формат" може бути одним з них. Додатковий момент — під час консультації з нашими американськими і британськими союзниками, ті можуть Києву сказати, що не має сенсу вирішувати питання війни і миру з тими, хто йде зі своїх постів", — пояснює експерт.

Якщо зустріч все ж відбудеться, результати не будуть позитивними для України, впевнений Віктор Каспрук. Він аргументує:

"Навряд чи Москва відійде від своїх вимог — ОРДЛО в Україну на умовах Кремля (фактично гальмо на шляху європейської і євроатлантичної інтеграції, а також загроза федералізації). Умови ті ж, їх просто часом переформатують іншими словами. Нічого добре від того, хто хоче тебе знищити, очікувати не варто ".

Раніше видання "Коментарі" писало, що Банкова пропонує включити питання "Північного потоку-2" в "нормандські" переговори.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини