Головна Новини Політика зовнішня політика Зустріч Блінкена й Лаврова: чи відведуть місце Україні в переговорах між РФ і США
commentss НОВИНИ Всі новини

Зустріч Блінкена й Лаврова: чи відведуть місце Україні в переговорах між РФ і США

За даними МЗС Росії, зустріч Лаврова й Блінкена організована для обговорення "ключових питань взаємовідносин та міжнародного порядку денного"

19 травня 2021, 11:38
Поділіться публікацією:

Державний секретар США Ентоні Блінкен і міністр закордонних справ Російської Федерації Сергій Лавров сьогодні, 19 травня, проведуть першу зустріч. Вона відбудеться на полях міністерської зустрічі Арктичної ради в Ісландії.

Зустріч Блінкена й Лаврова: чи відведуть місце Україні в переговорах між РФ і США

Ентоні Блінкен і Сергій Лавров - фото: Європейська правда

Що можуть обговорювати? Чи допоможе ця зустріч поліпшити відносини між РФ і США? Чи буде місце темі України на порядку денному зустрічі? Щоб розібратися в цих питаннях, портал "Коментарі" звернувся до експертів.

Україна буде розглядатися крізь призму "Північного потоку-2"

Директор Міжнародного інституту політичної філософії Віктор Савінов підкреслює, що головне завдання Блінкена й Лаврова — підготувати зустріч президентів США і РФ.

"Основні питання, які будуть обговорювати, досить добре відомі й озвучені. За ними потрібно узгодити позиції, — пояснює експерт. Перше — зміна геополітичної ситуації в Європі у зв'язку з завершенням будівництва Північного потоку-2. Друге — взаємовідносини США і РФ з Китаєм. Третє — близькосхідна криза. З ним пов'язане четверте питання — взаємовідносини Росії і США з Іраном. Частково пов'язане з ним і п'яте питання — взаємини РФ і США з Туреччиною".

На думку Віктора Савінова, окремо питання щодо України обговорюватися не буде. Але воно буде стояти в основі першого пункту зустрічі — зміна геополітичної обстановки в Європі.

"Україна буде розглядатися крізь призму "Північного потоку-2". Тобто, Блінкен і Лавров спробують сформулювати доктрини своїх країн щодо європейської політичної ситуації. Однією з точок напруги в Європі є положення на кордонах України. Політика США спрямована на те, щоб Росія не втягувала Україну в геополітичну боротьбу (з цим пов'язані й питання щодо Донбасу, Криму), зате має реально відвести війська від кордону з Україною і припинити надавати на нашу країну політичний та інформаційний тиск в рамках гібридної війни. Суть в тому, що не треба тиснути на колективний Захід, чинячи тиск на Україну, — акцентує Віктор Савінов. — У РФ, до речі, немає чіткої позиції з українського кейса, який вона буде намагатися вивести з обговорення".

Це будуть найскладніші переговори між США і РФ за останні років 25

Політичний експерт, дипломат Вадим Трюхан вважає, що нічого дивного в майбутній зустрічі глав зовнішньополітичних відомств США і РФ немає.

"Її відсутність могло б стати сенсацією, але не її організація. Адже обидва міністри братимуть участь в Арктичній раді, — пояснює Вадим Трюхан. — Цікаво лише те, що це буде перша особиста очна зустріч Блінкена з Лавровим. Тем буде кілька, і вони вже анонсовані. Іран, денуклерізація Корейського півострова і палестино-ізраїльське врегулювання стануть ключовими. Російсько-українська війна теж буде в порядку переговорів, адже відсутність цієї теми викликала б шквал критики в США та Україні".

На думку експерта, це будуть найскладніші переговори між США і РФ за останні років 25. І досягнення хоча б мінімальних результатів перебуває перед великим знаком питання.

Вадим Трюхан зазначає: "Адже протиріччя між Вашингтоном і Москвою щодо низки питань наразі виглядають нездоланними. Принаймні зараз, поки при владі в РФ перебуває Путін зі своїм кооперативом "Озеро".

Раніше портал "Коментарі" писав, чи вдасться Джо Байдену приборкати Росію.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини