Головна Новини Політика зовнішня політика Зустріч Байдена з Ердоганом: як далі можуть розвиватися американо-турецькі відносини
commentss НОВИНИ Всі новини

Зустріч Байдена з Ердоганом: як далі можуть розвиватися американо-турецькі відносини

Зустріч двох президентів на полях саміту НАТО важлива з ряду причин

16 червня 2021, 10:02
Поділіться публікацією:

У Брюсселі під час саміту НАТО, який відбувся 14 червня, пройшла перша зустріч лідерів США і Туреччини — Джо Байдена і Реджепа Ердогана. Вона тривала близько 50 хвилин і проходила в закритому для преси режимі. Турецькі ЗМІ охарактеризували переговори двох президентів як історичні та критично важливі.

Зустріч Байдена з Ердоганом: як далі можуть розвиватися американо-турецькі відносини

Джо Байден і Реджеп Ердоган

Чому дана саме така характеристика, а також про розвиток американо-турецьких відносин порталу "Коментарі" розповіла кандидат політичних наук, експерт-міжнародник Євгенія Габер.

З її слів, зустріч Байдена та Ердогана на полях саміту НАТО важлива з ряду причин.

"Це перша особиста зустріч двох президентів з моменту зміни влади у Вашингтоні. Довго в Анкарі чекали першого телефонного дзвінка 46-го президента США, ще довше — першої особистої зустрічі Байдена і Ердогана. Нарешті, відбулося і те, і інше. І це було важливо, щоб зрозуміти, як два президенти будуть взаємодіяти. Встановиться особистий контакт, виникне горезвісна "хімія" між главами держав. Коли у Вашингтоні була адміністрація Трампа, багато експертів говорили, що відносини між США і Туреччиною тримаються багато в чому за рахунок особистих відносин між Ердоганом і Трампом. Зі зміною адміністрації, безумовно, цей козир був загублений. Тому величезна увага приділялася тому, як станеться перша зустріч", — пояснює Євгенія Габер.

Аналізуючи коментарі з обох сторін і заяви, зроблені на прес-конференції, експерт робить висновок, що зустріч пройшла на досить позитивній ноті.

"Другий момент, чому ця зустріч була особливо важлива. У квітні США офіційно визнали події 1915 року геноцидом проти вірменського народу, що викликало хвилю обурення в Туреччині. Були очікування і побоювання, чи виникне ця тема в розмові двох президентів, — зазначає Євгенія Габер. — Судячи із заяв Ердогана, це питання не порушувалося. Очевидно, що обидві сторони намагалися докласти зусиль, щоб зустріч пройшла в конструктивному і досить позитивному руслі".

Третім важливим моментом експерт вважає, що ця зустріч відбулася саме на полях саміту НАТО.

"Спроби Байдена відновити трансатлантичне партнерство стосуються вибудовування відносин не тільки з європейськими партнерами, але і з Туреччиною. Вона є не просто членом НАТО, але й активно бере участь в різних операціях Альянсу. Так що військово-політичний трек, натовський трек — сильна сторона в американо-турецьких відносинах, — підкреслює політолог-міжнародник. — Сторонами обговорювалися і питання перебування турецьких військових в Афганістані після виведення звідти американських та інших союзницьких військ".

Водночас, відзначає Євгенія Габер, на порядку денному залишається проблема з зенітними ракетними системами (ЗРС) С-400, купленими Туреччиною у РФ. І відмовлятися від цих комплексів Туреччина не збирається, як заявив Ердоган. З боку Вашингтона також звучить критика на адресу Анкари за порушення прав людини, обмеження політичних свобод в Туреччині. При цьому під час зустрічі Байдена і Ердогана акценти ставилися все ж моментах співпраці, а не на проблемах.

"Обидві сторони заявили, що після зустрічі президентів робочий діалог продовжиться на рівні міністрів закордонних справ і глав Міноборони. Ось тут, вже в рамках робочих груп і контактів, можна буде говорити про якісь конкретні домовленості та практичні кроки зі зближення (або не зближення) позицій, — вважає політолог-міжнародник. — У зустрічі Байдена і Ердогана головне було, що вона взагалі відбулася — і сталася без явних конфліктів і кризи у двосторонніх відносинах".

Раніше портал "Коментарі" писав про підсумки саміту НАТО: чи вдасться Україні набути членства в Альянсі.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини